Róże udało mi się chopiny rozmnożyć z lawendą się zastanawiałam czy da rady. W lodówce lawenda z pisakiem tak jak na opakowaniu według instrukcji nasionka później po 40 dniach do wysiania
Co chcesz rozmnożyć: róże czy lawendę?
Można rozmnażać i to, i to. Róże z patyczków (ja nie próbowałam, ale dziewczyny na forum i owszem). Lawendę - z gałązek po cięciu. Łatwo się ukorzenia.
W ogrodzie pobabcinym rośnie wielka grusza. Cudna jest, stara, wysoka. Rośnie na pociechę moją (gruszki smaczne miała) i ptaków, które w jej gałęziach schronienie znajdują.
Jednak od kilku lat jest zainfekowana rdzą gruszy (chyba), a w tym roku infekcja była tak nasilona, ze liście zbrązowiały już w lipcu. Owoców nie miała wcale (nie pamiętam, czy wiosną kwitła).
Czy jest jakiś sposób, żeby ją wyleczyć? Tak nie chciałabym jej wycinać.
To też moje miasto, Waldku
I nawet z tej samej strony - Puszcza Kampinoska ode mnie rzut suchym beretem.
Fajnie, że założyłeś swój własny watek.
Jeże w tytule Twojego wątku przypomniały mi problem, z jakim się od niedawna borykam.
Czy jeże mogą zatruć się niebieskimi granulkami na ślimaki albo ślimakiem, który zjadł takie granulki?
Miałam w tym roku plagę ślimaków i przyznaję - stosowałam granulki. A potem ktoś powiedział, że szkodzą jeżom.
Modrzew ma jakieś 12 lat i co roku jest korygowany 2 razy w sezonie
Najpierw na wiosnę, kiedy nie ma igiełek i dodatkowo jest odkurzany.
A później w lipcu.
Zgadzam sie ....kupiłam je równoczesnie fiolety podlewałam białe na słoneczku w kuchni na parapecie zapomniałam o nich troszke i nie sa takie wybujałe ...masz racje i Twój ogrodnik równiez
wiosnę w domu cudną masz
Dowiedziałam się kiedyś na giełdzie kwatowej od producenta, ze cebulowe w doniczkach kupione nie wyrosną wysokie, i nie będą się pokładały, jeśli się bardzo ograniczy podlewanie. Jak dostaną dużo wody, rosną jak głupie.