Dzisiaj było święto Matki Boskiej Zielnej. Bardzo, ale to bardzo je lubię, bo idzie się do kościoła święcić bukiety ziół, traw i kwiatów.
W Krakowie i w Podstolicach organizują konkursy na najpiękniejsze bukiety w różnych kategoriach.
Jak zwykle miałam bukiet w koszu ze wstążkami w kolorach maryjnych, czyli białym i błękitnym. Ułożyłam tam wszystkie zioła z mojego ogrodu: mięta, bazylia, lawenda, kocimiętka, melisa, oregano, ogórecznik, bylica, dwa rodzaje tymianku, czarnuszka siewna, szałwia, kwiatostany czosnku słoniowego (piękne, duże i lawendowe o tej porze roku)i w końcu róże. Wszystko do zjedzenia.
Bukiet zostanie do przyszłego roku i będzie strzegł domostwa, a dokładnie za rok zostanie spalony i na jego miejsce przyjdzie nowy. I tak tradycji staje się zadość...
Została mi szałwia i 10 krzewów róży Piano, nie wiem co zrobię, bo miejsca brak w ogródku, a mąż nie chce rezygnować z trawy na rzecz kwiatowej wysepki.
ha ha byłam i ja u ciebie powzdychałam i sobie poszłam szałwia ale już ledwo zipie, jak ją zetnę to już raczej nic nie wypuści ale muszę ci powiedzieć ładna byłaciekawe czy zimę przetrwa czy nie?
Perovskie to nie wiem czy się rozsiewają ale można na wiosnę próbować ukorzenić to co się zetnie nie wiem czy czegoś nie pokręciłam ale chyba się je tnie jak kwitną forsycje ja mam jedną i trochę się zaczęła z werbeną panoszyćJeszcze im budleja dopomaga
Niedobitki: o róże padają, szałwia, niedługo będziemy trawy wiązać na zimę i gałązkami okładać, a nie wcześniej będzie szał kupowania tulipanów
Małgoś, mam lawendę w innym miejscu - 12 sztuk, ale tam słabo rośnie, dlatego kombinuję nad kostką bukszpanową z lawendą.
Może faktycznie zrobić tą rabatę biało-fioletową?
Białe floksy - pomysł mi się podoba
O róży możesz poczytać tutaj: Kronprinsesse Mary
Wąchałam ją, cudownie pachnie I bardzo ładna
Pośrodku pomiędzy drzewkami - to dobry pomysł
I powtórzenie. Podoba mi się.
W takim razie pomyślę o skompletowaniu roślinek Dzięki
1. róża Kronprinsesse Mary
2. bodziszki niebieskie
3. szałwia Caradonna
4. floksy białe
5. odętka biała
6. miskant Variegatus albo Zebrinus fontannowy, raczej Klaine Fontann- mam
7. jeżówki, raczej białe, kremowe ...
8. przymiotno w nogi drzewek
1. Te hortki mnie kuszą, ale róże też.
2. Zacznijmy od kolorystyki. Krążę ostatnio przy moich czerwonych różach i coraz bardziej jestem skłonna przenieść je na ognistą rabatę do bylin. W słońcu ta czerwień bije po oczach. Tutaj znalazło by się miejsce na angielki. Pierwsza na liście jest Larisa. Byłaby to różowa kolorystyka i burgudn. Do berberysów i jeżówek różowych bardziej by to grało Caro - to 3 śliwy
3. Wtedy na rabacie pod śliwami pasowałyby białe floksy (kupić), odętka biała, bodziszek- niebieski, szałwia Caradona - te roślinki mam na rozsadniku. Ładna też jest róża biała, pachnąca Kronprinsesse Mary. (na liście chciejstw)
4. W nogi każdej śliwy dałabym przymiotno. Kwitnie na niebiesko w maju. Teraz tam rośnie na rabacie.
5. Z prawej strony jest kwadrat (roslinki wsadzone jak na przechowalniku). Zrobiłabym tam kwadrat z bukszpanu w środku z lawendą i powtórzyła na drugiej stronie. Częściowo żywopłocik z bukszpanu ma być powtórzony na rabacie kwadratowej - pasowałoby.
Co sądzicie o tym?
No i w placach drzewek po jednej kępce Variegatusa, albo innego miskanta. Fajnie by było, żeby kwitł Mam Miskanta Klaine fontanne - dwie sztuki. Ma już ładne pędzelki i nie jest wysoki. Może by go tam wykorzystać ?
Ewo pierwsza roza to na 100% The Alnwick ze swoimi charakterystycznymi filiżankami . Z casem w słoncu bedzie miała jasniejsze kwiaty, druga roza nie wiem, niE wyglada na James'a bo ona ma zwykle ciemniejszy lawendowy srodek kwiata. Zadaj pytanie szkółce w ktorej kupowalas co to jest za roza. Nie zmiania to faktu ze piekna, sliczne masz polaczenie róz ze stipą i szałwia.
Hej, to jest strona południowa ? dobry pomysł z poszerzeniem, ja lubię trawy to bym tam coś trawiastego dałado tego może być szałwia, kocimiętka, jeżówki, przetacznik .co do bodziszka czy jarzmianki to nie wiem czy dadzą radę w pełnym słońcu .
Powiem ci że to nawet niezły pomysł z taka listą w pliku w komputerze, ja to w zeszycie zapisywałam co mam, a i tak nie wszystko zapisałam, bo zapomniałam jak się nazywało i etykiety wyrzuciłam a nawet nie wiedziałam że miłorząb masz? A żurawki co tak ogólnikowo? widziałam u ciebie niezłą kolekcjęPerovskie super,ja mam jedną sztukę i tak się rozrosła że już towarzyszek jej nie będę dokupywaćTo ja teraz uroczo się pożegnam
Justynka widziałam już wątek Gosi i jestem w szoku ile miała samozaparcia, ja próbowałam wiosną i z 30 gatunków roślin wysianych utrzymała mi się tylko szałwia i lobelia i złotokap zdecydowanie lepiej wychodzi mi sianie prosto w grunt.
Teraz próbuję sadzonki ukorzeniać, ale tez do tej pory udało się tylko z glicynią, hortensja ogrodową i chyba to suchodrzew jest.
Tak, ze efekt nie powala, a dom doniczkami wy obstawiany cały.
Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.