Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Lawendowy zawrót głowy 14:12, 17 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Jolu, tyle pięknych zdjęć, że aż nie wiadomo które zacytować Pokazuj częściej swój ogród, bo piękny jest Co to za śliczne niebieskie na pierwszym zdjęciu?
Tatarak u Ciebie śliczny Dzięki za zdjęcie Ty masz ten bardziej zielony. Dokupiłam go sobie w piątek i teraz mam jeden żółty, a jeden zielony. Nie wiem jeszcze gdzie posadzę. Bardzo miły jest do głaskania

Ewciu tatarak był bardziej zołty ale jest na patelni i wyjasniał 'niebieska to szałwia niestety jednoroczna )) dziekuje za miłe słowo
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:01, 15 sie 2015

Do góry
Szałwia po raz drugi zakwitła a w zasadzie już przekwita.

Ogród w budowie - nieustającej 21:21, 15 sie 2015

Do góry
Dzisiaj było święto Matki Boskiej Zielnej. Bardzo, ale to bardzo je lubię, bo idzie się do kościoła święcić bukiety ziół, traw i kwiatów.
W Krakowie i w Podstolicach organizują konkursy na najpiękniejsze bukiety w różnych kategoriach.
Jak zwykle miałam bukiet w koszu ze wstążkami w kolorach maryjnych, czyli białym i błękitnym. Ułożyłam tam wszystkie zioła z mojego ogrodu: mięta, bazylia, lawenda, kocimiętka, melisa, oregano, ogórecznik, bylica, dwa rodzaje tymianku, czarnuszka siewna, szałwia, kwiatostany czosnku słoniowego (piękne, duże i lawendowe o tej porze roku)i w końcu róże. Wszystko do zjedzenia.
Bukiet zostanie do przyszłego roku i będzie strzegł domostwa, a dokładnie za rok zostanie spalony i na jego miejsce przyjdzie nowy. I tak tradycji staje się zadość...

Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 21:44, 14 sie 2015

Do góry
Została mi szałwia i 10 krzewów róży Piano, nie wiem co zrobię, bo miejsca brak w ogródku, a mąż nie chce rezygnować z trawy na rzecz kwiatowej wysepki.
Pogubiłam się po drodze... 22:51, 13 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Byłam, obejrzałam, macham
Na pierwszym zdjęciu powyżej to szałwia?

ha ha byłam i ja u ciebie powzdychałam i sobie poszłam szałwia ale już ledwo zipie, jak ją zetnę to już raczej nic nie wypuści ale muszę ci powiedzieć ładna byłaciekawe czy zimę przetrwa czy nie?
Pogubiłam się po drodze... 22:48, 13 sie 2015

Do góry
Byłam, obejrzałam, macham
Na pierwszym zdjęciu powyżej to szałwia?
Pogubiłam się po drodze... 22:47, 13 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

o jakich niedobitkach Ty mówisz
ja sobie dokupiłam jeszcze dwie perovski i mam już trzy, ha ha, one się rozsiewają czy jak?

a to zdjecie z werbeną od dołu cudne, uwielbiam właśnie takie

Perovskie to nie wiem czy się rozsiewają ale można na wiosnę próbować ukorzenić to co się zetnie nie wiem czy czegoś nie pokręciłam ale chyba się je tnie jak kwitną forsycje ja mam jedną i trochę się zaczęła z werbeną panoszyćJeszcze im budleja dopomaga

Niedobitki: o róże padają, szałwia, niedługo będziemy trawy wiązać na zimę i gałązkami okładać, a nie wcześniej będzie szał kupowania tulipanów

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:18, 13 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.

Musiałem powtórzyć Zachwycające!!!
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 01:46, 13 sie 2015

Do góry
Ewo, kolejna szałwia próbowała uratować dobre imię ale chyba też jej się nie udało...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 23:31, 12 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam

Wracam wciąż do tych zdjęć i stwierdzam, że ja jak też tak chcę. Czy to na pierwszym zdjęciu to ta odętka, bo podobne znalazłam u siebie
Ogródek Iwony 15:29, 11 sie 2015

Do góry
Małgoś, mam lawendę w innym miejscu - 12 sztuk, ale tam słabo rośnie, dlatego kombinuję nad kostką bukszpanową z lawendą.
Może faktycznie zrobić tą rabatę biało-fioletową?
Białe floksy - pomysł mi się podoba
O róży możesz poczytać tutaj:
Kronprinsesse Mary
Wąchałam ją, cudownie pachnie I bardzo ładna
Pośrodku pomiędzy drzewkami - to dobry pomysł
I powtórzenie. Podoba mi się.
W takim razie pomyślę o skompletowaniu roślinek Dzięki
1. róża Kronprinsesse Mary
2. bodziszki niebieskie
3. szałwia Caradonna
4. floksy białe
5. odętka biała
6. miskant Variegatus albo Zebrinus fontannowy, raczej Klaine Fontann- mam
7. jeżówki, raczej białe, kremowe ...
8. przymiotno w nogi drzewek
Ogródek Iwony 14:14, 11 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Danusia zawsze radzi pod śliwy hortki.
Ale można dać inne jasne kwaty.
Hortki masz naprzeciwko.
Obawiam się, że Vanilki będą leżej na trawniku.
Rabatka jest wąska, a tam chyba z tyłu jeszcze tuje się mają zmieścić?

Można przyjąć np., że kwiaty będą białe, czy też białe i jasnoróżowe.
Mogą być róże. Mi podobają się białe floksy, dają ładną białą masę, ale długo kwitąc nie będą chyba. Stąd pomysł na kilka gatunków białych kwiatów, które będą powtarzane na długości.
Białe róże, floksy i jeżówki, do tego miskanty, a w nogi jakiś kolor?
A może pozostać przy białym. Chyba że miskanta Variegatusa można dać.

1. Te hortki mnie kuszą, ale róże też.
2. Zacznijmy od kolorystyki. Krążę ostatnio przy moich czerwonych różach i coraz bardziej jestem skłonna przenieść je na ognistą rabatę do bylin. W słońcu ta czerwień bije po oczach. Tutaj znalazło by się miejsce na angielki. Pierwsza na liście jest Larisa. Byłaby to różowa kolorystyka i burgudn. Do berberysów i jeżówek różowych bardziej by to grało

Caro - to 3 śliwy
3. Wtedy na rabacie pod śliwami pasowałyby białe floksy (kupić), odętka biała, bodziszek- niebieski, szałwia Caradona - te roślinki mam na rozsadniku. Ładna też jest róża biała, pachnąca Kronprinsesse Mary. (na liście chciejstw)
4. W nogi każdej śliwy dałabym przymiotno. Kwitnie na niebiesko w maju. Teraz tam rośnie na rabacie.
5. Z prawej strony jest kwadrat (roslinki wsadzone jak na przechowalniku). Zrobiłabym tam kwadrat z bukszpanu w środku z lawendą i powtórzyła na drugiej stronie. Częściowo żywopłocik z bukszpanu ma być powtórzony na rabacie kwadratowej - pasowałoby.

Co sądzicie o tym?
No i w placach drzewek po jednej kępce Variegatusa, albo innego miskanta. Fajnie by było, żeby kwitł Mam Miskanta Klaine fontanne - dwie sztuki. Ma już ładne pędzelki i nie jest wysoki. Może by go tam wykorzystać ?

Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:50, 11 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ewo pierwsza roza to na 100% The Alnwick ze swoimi charakterystycznymi filiżankami . Z casem w słoncu bedzie miała jasniejsze kwiaty, druga roza nie wiem, niE wyglada na James'a bo ona ma zwykle ciemniejszy lawendowy srodek kwiata. Zadaj pytanie szkółce w ktorej kupowalas co to jest za roza. Nie zmiania to faktu ze piekna, sliczne masz polaczenie róz ze stipą i szałwia.

Madzen,dzięki za odwiedziny,odpowiedz mam ze szkółki,że to James.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:51, 10 sie 2015

Do góry
Ewo pierwsza roza to na 100% The Alnwick ze swoimi charakterystycznymi filiżankami . Z casem w słoncu bedzie miała jasniejsze kwiaty, druga roza nie wiem, niE wyglada na James'a bo ona ma zwykle ciemniejszy lawendowy srodek kwiata. Zadaj pytanie szkółce w ktorej kupowalas co to jest za roza. Nie zmiania to faktu ze piekna, sliczne masz polaczenie róz ze stipą i szałwia.
Ogródek Ewy 21:48, 10 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Kochana moja, ożankę i Ice Dance mam Myślałam też o przetaczniku i liatrach. Jutro (po śladach Łukasza) wybieram się do bylinowego, zobaczę co mają z bylinek i jakie mają trawki. Chodziła mi po głowie jakaś niska rutewka, ale czy takie będą?
Obawiam się że jarzmianki na mojej "patelni" sobie nie poradzą.

Och, gdyby każdy kto do mnie zagląda zechciał napisać tak jak Ty, jak to widzi, to byłoby mi łatwiej.
Buziaki wirtuozie.

Hej, to jest strona południowa ? dobry pomysł z poszerzeniem, ja lubię trawy to bym tam coś trawiastego dałado tego może być szałwia, kocimiętka, jeżówki, przetacznik .co do bodziszka czy jarzmianki to nie wiem czy dadzą radę w pełnym słońcu .
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:13, 10 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha trochę się tego nazbierało

tuje szmaragd
tuje szmaragd na pniu
perukowiec podolski
berberysy Maria
berberysy ciemne
cisy
pęcherznice kalinolistne 'Diabolo'
ligustry
bez fioletowy
Wierzby hakuro na pniu
miłorząb
śliwa wiśniowa Nigra
catalpa
grujecznik japoński
hortensje bukietowe limelight
hortensje bukietowe anabel
hortensje bukietowe vanille fraise
hortensja ogrodowa
akebia pięciolistkowa
wiciokrzewy
clematisy
bluszcz hedera
bukszpan kule
bukszpan obwódki
rododendrony
trzmielina emerald gold
trzmielina emerald gaiety
krzewuszka
róże pnące
róże rabatowe
tawuła
graby
miskanty 'Morning Light'
rozplenice hameln
turzyce ptasie łapki
proso rózgowate heavy metal
trawy cytrynowe (chyba)
turzyca gold fountains
miskant rotsilber
kłosówka miękka
kosmatka igel
turzyce frosted curls
carexy the beatles
carexy ice dance
stipa
kostrzewa sina
red baron
molinia arundinacea
trawka nn
miskant olbrzymi (?)
konwalnik
turzyce evergold
trzcinnik karl foerster
rozplenica japońska
miskant zebrinus
trawa hakone
niedźwiedzie futro
kłosownica leśna
rozchodnik
kopytnik
mikołajek
werbena patagońska
budleja
tawułki
bergenie
szałwia omszona Deep blue
margaretki
żurawki
hosty
przetacznik
miodunka
dąbrówka rozłogowa
tojeść rozesłana
kocimiętka
jeżówki
łubin
onętek(kosmos)
Hortensja NN
lilie
lawenda
parzydło leśne
runianka japońska
ostróżki
czosnki białe
czosnki fioletowe
czosnki krzysztofa
czosnki główkowate
czosnki hair
piwonie
Perowskia

Powiem ci że to nawet niezły pomysł z taka listą w pliku w komputerze, ja to w zeszycie zapisywałam co mam, a i tak nie wszystko zapisałam, bo zapomniałam jak się nazywało i etykiety wyrzuciłam a nawet nie wiedziałam że miłorząb masz? A żurawki co tak ogólnikowo? widziałam u ciebie niezłą kolekcjęPerovskie super,ja mam jedną sztukę i tak się rozrosła że już towarzyszek jej nie będę dokupywaćTo ja teraz uroczo się pożegnam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:12, 10 sie 2015

Do góry
Justynka widziałam już wątek Gosi i jestem w szoku ile miała samozaparcia, ja próbowałam wiosną i z 30 gatunków roślin wysianych utrzymała mi się tylko szałwia i lobelia i złotokap zdecydowanie lepiej wychodzi mi sianie prosto w grunt.
Teraz próbuję sadzonki ukorzeniać, ale tez do tej pory udało się tylko z glicynią, hortensja ogrodową i chyba to suchodrzew jest.

Tak, ze efekt nie powala, a dom doniczkami wy obstawiany cały.
To tu... 11:04, 10 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Też właśnie chciałam zapytać jaka to odmiana rozplenicy?
A te kępki na samym przodzie to?
Może szałwia?

Tak czy siak już to ładnie wygląda.

Tak, rozplenica i szałwia. Rozplenica coś się za kwitnienie nie zabiera, a szałwia zbiera się po goleniu do zera.
To tu... 11:02, 10 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Jaką trawkę masz przy jeżówkach? i co przed nią?

Rozplenicę hameln a przed szałwia.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:17, 10 sie 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)

Witam a mogę poprosić opis kfiatkow na tym zdjęciu? Mikołajka i litare rozpoznłam, to wszystko z nasion?
Zakochałam się w tej rabacie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies