Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:02, 17 mar 2013

Do góry
Sikorki nakarmione, dzisiaj maja w menu schabowy z nieluskanego slonecznika

Jest tak cieplunio i cudownie

Ten kolor nieba...

Snieg sie topi, powoli, ale to nawet dobrze, ze powoli

Futro przyszlo, zjadlo drugie sniadanie i dalej w rejs

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:00, 17 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiesiłam dziś wianek na drzwi, żeby wiosnę przywołać. Ten wisi teraz aktualnie

Nie ma fotki drzwi, ale mam wianek, chyba go na furtkę powieszę

...piękny....ja zrobiłam tylko jajeczny-pierzasty na najbliższe świąteczne dni... później planuję pełną wiosnę czyli kolorowe kwiaty bo inspirację już mam ....
...pozdrawiam słonecznie i mam nadzieję że już zima nie wróci.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:50, 17 mar 2013

Do góry
Tu walka o jabłka....

A to pojawiły się kawki...

Są dużo mniejsze od gawronów.... bo to chyba jednak gawrony ) Kiepskie zdjęcie ale dla porównania wielkości.

ogrodoweimpresjejolki 11:48, 17 mar 2013

Do góry
Co ja mu zrobiłam, że on mi to robi

Te żółknące listki ładne, ale chyba źle rokują? Może go przekarmiłam ???

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:47, 17 mar 2013

Do góry
Jedna się męczyła, reszta kibicowała z dołu i z płotu. Jak już słona byłą bezpieczna na gałęzi to od razu rodzina się zwaliła na ucztę.....

W szamotaninie znów słona uciekła, wiec znów jedna siedziała i podciągała do góry....

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:45, 17 mar 2013

Do góry
Miałam już nie zaglądać na forum, ale patrzę za okno i patrzę jak gawrony walczą by sięgnąć słoninki.. sprytne bestyje..... pukałam w szybę by je odstraszyć... za pierwszym razem odleciały wszystkie, za drugim rozejrzały eis tylko, za trzecim i kolejnym nawet nie drgnęły..
W zeszłym roku podciągały sobie słoninki na sznurku..czyli sznurek w dziób i przytrzymanie sznurek łapa.. i tak do skutku .... W tym roku słoninki są na plastykowych stripsach, trzeba było inna metodę aby podciągną...ale co to dla gawronów.... są bardzo inteligentne.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:41, 17 mar 2013

Do góry
Zbyszku życzę Ci Zdrowia, Wszelkiej Pomyślności, Miłości i Sukcesów Ogrodowych. No i aby nas Ogrodniczki nie zdominowały.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:39, 17 mar 2013

Do góry
Wszystkiego najlepszego Zbyszku! spełnienia marzeń

Nasz przydomowy ogródek 11:37, 17 mar 2013

Do góry
Najserdeczniejsze życzenia Zbyszku!
Nasz przydomowy ogródek 11:35, 17 mar 2013

Do góry
Zbyszek od Zbyszka

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:33, 17 mar 2013

Do góry
Na przekór tego, co za oknami, zrobiłyśmy sobie z moimi dziewczynami mały rekonesans po sklepach.
Wiem, wiem, są tu zwolennicy kupowania korzystniejszego, zwłaszcza jeśli chodzi i ceny. Mało kupuję przez internet, zwłaszcza piwonii. Niejednokrotnie nacięłam się na nieuczciwych sprzedawców, tych handlujących fałszywymi piwoniami jest akurat dostatek. Ale wczoraj natrafiłyśmy na dostawę piwonii drzewiastych. Chińskich (co jest akurat bardzo ważne) i w dobrej kondycji. Zaryzykowałam, piwonia ma siedem silnych pędów i trzy kwiatowe. Dwa wytnę a jeden, o ile uda mi się bezpiecznie doholować ją do wiosny, zostawię w celu przekonania się, czy jest rzeczywiście biała. Podana na etykiecie nazwa jest właściwie nieistotna, tyle już 'odmian' kupiłam.

Po wyjęciu jej z ciasnej doniczki okazało sie, że korzenie są w porządku. Tego najbardziej się bałam, zwykle bywa to kawałek kłacza wepchnięty do torfu. Mam teraz trudne zadanie. Nie przelać i w odpowiednim momencie przenieść do chłodu. Trzymajcie kciuki.

Na jeden jeszcze asortyment moja koleżanka zwróciła uwagę. Pojawiła się dziwna malina, trochę wyglądająca na dziką, jedyna informacja na etykiecie- Rubus. Kasia skojarzyła opis z książki, tej o warzywach, owocach i ziołach, z japońską maliną rdzawą (wineberry). Podobno daje najlepsze ze wszystkich owoców należących do ogromnego "klanu" malinowo- jeżynowego. Kolce ponoć kłują lekko, a pędy maliny zimą mają intensywnie czerwone zabarwienie. Zaryzykuję i kupię tę malinę (chociaż Kasia identyfikowała ją tylko na podstawie zdjęcia na woreczku, przy okazji, Kasiu, uznanie za pamięć i spostrzegawczość, wiem, że czasami tu zaglądasz).

A może ktoś ją zna i może coś więcej na jej temat powiedzieć?

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:30, 17 mar 2013

Do góry
Ania - te zdrowie najważniejsze i odpukać wciąż jest, chyba jest bo ostatni raz sprawdzałem dwa lata temu -a podobno moją przychodnię w tym czasie już zlikwidowano

Bogdzia dzięki , błękit goryczek jak zwykle zachwyca

Ania i na naszej ulicy (działce) zaświeci słońce (stare rosyjskie przysłowie przejęte przez ...)
pączki dają nadzieję że to prawda

Gosia kurde ale laurka -ale nawet moja M przyznałaby że parę cech trafionych -zwłaszcza o tych żmudnych (i nudnych) obowiązkach

jeszcze raz dziękuję za pamięć

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:19, 17 mar 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dobrze Kasiu, że Ty się nie poddajesz! Zafundować sobie efekt niepowodzenia zawsze można, wystarczy sobie wmówić, że czegoś się nie da zrobić!
A u Ciebie, mimo chorób i przeciwności losu, coś jednak małymi kroczkami do przodu się posuwa! I za tę systematyczność Ciebie podziwiam!
Kwietnego sezonu Tobie życzę, i żebyś miała coraz więcej pola do obsadzania!

Witam Ciebie Haniu słonecznie! piękną wiosnę przyniosłaś dziękuję za te słowa chociaż bywają trudne chwile w życiu,które mnie nie omijały w ubiegłym roku, to jednak się nie poddaję, mimo, że łatwo nie jest. Trzeba myśleć pozytywnie, a z perspektywy czasu to mogę powiedzieć, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło czas pokaże
Narazie metoda małych kroczków w kierunku realizacji marzeń
Tobie również życzę wspaniałego sezonu i już czekam na zdjęcia z ogrodu
Dobrej niedzieli
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:18, 17 mar 2013

Do góry
Bukszpanów mam wystarczającą ilość, kupowałam sporo w ubiegłym roku... ale dzięki za info! Komuś zaglądającemu się przyda na pewno!

Moje zmarznięte skrzynki z poliwęglanem komorowym jako przykrywką

Kiełki w domu - wszystkie parapety obstawione
Jeżówki:

Ostnice:

Ostróżki i ostrogowiec:

Kalarepka:

Aksamitki:

Cynie, bób w kubku, z tyłu amarylis

Pory:

Ciemierniki:
Nasz przydomowy ogródek 11:16, 17 mar 2013

Do góry
100 lat z okazji imienin
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:13, 17 mar 2013

Do góry
Bogusiu,ja nie mam przekonania do róz jak po ostatniej zimie tyle mi wymarzło,niektórych nawet nie zdążyłam podziwiać,bo były sadzone jesienią i poszły na kompost.

Aniu,begonii jest już 66,jedna tez wyrzucona,nie wiem co z nimi dzieję się w tym roku.Malwy i jeżówki kupione w biedronce w ubiegłym roku nie kwitły,2 lata temu tez i nie wiem dlaczego trzeci raz podeszłam do tego zakupu.Chyba tylko po to,zeby udowodnic sobie,ze do trzech razy sztuka.

Kasiu,ja do swoich opakowań nawet nie zaglądałam,leżą spokojnie w garażu,ale tak myslę,że jutro wsadzę w doniczki i niech sobie w ziemi czekają w garazu na lepszą pogodę,która może w maju nadejdzie?

Irenko,jak pytasz o kanny to stoją w sypialni przy oknie,na pewno jest więcej jak 18 stopni,reszta,która wsadzałam niedawno stoja w garazu,a tam mam nie odkręcowny grzejnik.

Nasz przydomowy ogródek 11:12, 17 mar 2013

Do góry
100 lat Zbyszku......

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:09, 17 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiesiłam dziś wianek na drzwi, żeby wiosnę przywołać. Ten wisi teraz aktualnie

Nie ma fotki drzwi, ale mam wianek, chyba go na furtkę powieszę

Wianuszek śliczny i taki kolorowy .... wiosna wiosna gdzie jesteś!!! Odliczamy dni do Dna Wiosny
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 11:09, 17 mar 2013

Do góry
pinki whinki ma charakterystyczne czewonawe pędy

Andziulka mogę usunąć fotki
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 11:05, 17 mar 2013

Do góry
Kupowałam w tamtym roku limki u Szmitów i wyglądały tak
w lipcu

w sierpniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies