Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Enya73 22:22, 19 maj 2013

Gabriela napisał(a)
Obrazki tarasowe będą
To jest moja kanapa ogrodowa ze wspomnianymi ciepło wczoraj materacykiem i poduszkami uszytymi przez teściową.

Przepiękne poduchy. Marzę o takich Taka teściowa to skarb. A tkaninę gdzie kupowałaś? Chciałabym takie poduchy na moje metalowe krzesełka.
mira 22:23, 19 maj 2013

Gabrysiu zobacz moich gości - cucę się z emocji na Twoim tarasie
akanta 22:26, 19 maj 2013

Piękny zielony dywan ,wszystkie roślinki cudne,aleja róż ...już ją sobie wyobrażam..a te podusie ,super wszystko takie zadbane.Ja niestety mam wiele zaległości i jeszcze b.dużo roślin do wysadzenia z doniczek m.in.hosty ,żurawki,żuraweczki ale muszą jeszcze zaczekać niestety.Pospacerowałam,posiedziałam na pięknej ławeczce ,nacieszyłam oczy i pora uciekać .
Gabriela 22:30, 19 maj 2013

Enya73 napisał(a)

Przepiękne poduchy. Marzę o takich Taka teściowa to skarb. A tkaninę gdzie kupowałaś? Chciałabym takie poduchy na moje metalowe krzesełka.

Tkanina to była angielska wielka poszwa na kołdrę, kupiona na allegro za parę złotych. Wyszedł i obrus i obrusik i jeszcze trochę zostało. Poduszki po 10 zł są z Ikea a materacyk to obszyty kawałek gąbki.
Ten zestaw plus złote ręce mojej teściowej dały oczekiwany efekt.
Gabriela 22:31, 19 maj 2013

mira napisał(a)
Gabrysiu zobacz moich gości - cucę się z emocji na Twoim tarasie

No oczywiście już widziałam i się u Ciebie wpisałam. Wystepowałaś w programie to i emocje są.
KasiaBawaria 22:31, 19 maj 2013

Pochwal tesciowa bo jest za co
Gabriela 22:32, 19 maj 2013

akanta napisał(a)
Piękny zielony dywan ,wszystkie roślinki cudne,aleja róż ...już ją sobie wyobrażam..a te podusie ,super wszystko takie zadbane.Ja niestety mam wiele zaległości i jeszcze b.dużo roślin do wysadzenia z doniczek m.in.hosty ,żurawki,żuraweczki ale muszą jeszcze zaczekać niestety.Pospacerowałam,posiedziałam na pięknej ławeczce ,nacieszyłam oczy i pora uciekać .

Kochana, ja też jeszcze mam trochę doniczek z rozsadami, a miejsc całkiem nieporządnych staram się nie fotografować, bo i po co ludzi straszyć.
Leida 07:34, 20 maj 2013

Ze też moja teściowa nie szyje!
Teraz to nic tylko leżeć i podziwiać widoki. Tylko kto będzie pracował?

Przesyłam Ci parę zdjęć z bliska oryginalnej Jekyllowej, może Cię coś zainspiruje. Bo widzę, że jeszcze troszkę miejsca po bokach Ci pozostawało w tej powodzi ostróżek.

Tam było mnóstwo roślin, których byś się nie spodziewała. Poza orlikami były jak widzisz paprocie, trawy, wilczomlecze z drugiej strony widziałam nawet kokoryczkę (którąś z tych Variegat), bergenię jakieś przekwitnięte sasanki - ogólnie misz-masz. Na samym brzegu była żółta trzmielina, tylko chyba nie mam jej na żadnym zdjęciu. Wiec tylko wybierać i dosadzać.
I słyszałam juz od Ewy, że się wybieracie i jestem ciekawa odsłony czerwcowej.
Chociaż tam po ogrodzie Gertrudy spodziewałam się dużo więcej - trochę się zawiodłam bo właścicielka chyba nie miała kasy, żeby to wszystko ogarnąć i ten ogród był dosyć mocno zaniedbany. Ale może przez te dwa lata coś się zmieniło. Danusia zobaczy to będzie wiedziała.
Chyba bardziej podobała mi się tam pergola Caroe i jej obsadzenie.

A to z tej drugiej najbardziej słonecznej strony. Jak sobie te zdjecia powiększysz to dobrze widać poszczególne rosliny.
Gabriela 08:42, 20 maj 2013

Dziękuję Haniu za zdjęcia, widzę szałwie, turzyce buchanana, drobne kossaće, orliki (posadziłam ale zdechły), jakieś trawki. Moja jekylowa jest dużo mniejsza, więc wszystkiego nie zmieszczę, na razie najwięcej na niej bodziszków i są róże Pomponella, posadziłam też wszystko raczej symetrycznie. Ale ten oryginalny projekt bardzo mi się podoba, kolorystyka jest błękitno- żólto- zielona, a u mnie dużo różowości i fiolecików. Chciałam też żeby jak najwcześniej od wiosny była atrakcyjna i tak do końca lata, a to jak wiesz, nie jest wcale łatwe na niewielkiej powierzchni.
Bardzo się cieszę na oglądanie oryginału, właśnie o to mi chodziło, a to już za trzy tygodnie.
Gabriela 08:51, 20 maj 2013

Ławeczka, ogródeczek, fajeczka, gołąbeczek.
Uff, na szczęście bez gołąbeczków, fajeczka też nie wchodzi w grę, ale reszta jest, zamiast gołąbeczka jest koteczek.