Jula, tnę na wiosnę (czyli powinnam teraz ) zaraz sprawdzę w kajecie kiedy cięłam w zeszłym roku
i tnę tak na wys. 100 cm .... około.....a może ciut wyżej.....?
sprawdziłam - 20 marca cięłam
Zima nie odpuszcza, dostawy śniegu przez 2 dni i noc przekroczyły 0,5m a dodatkowo grozny jest mrozny wiatr dla roslin. Takich opadów śniegu nie było od lat.
Bogusiu!
Ja też obkupiłam się w Biedronce. Posadziłam do doniczek, bo one już wypuszczają pędy. W maju wysadzę do gruntu. Trzeba przeczekać ewentualne przymrozki, bo one są niezahartowane. Liatra i jeżówka dobrze zimują, więc potem możesz spokojnie zostawić je na zimę.
Już kiedyś kupowałam takie sadzonki w Biedronce i rosną bardzo dobrze, więc polecam , bo cena jest dampingowa.
Witam! Zaglądam tak po troszku, ale chyba jeszcze nie pisałam. Piękny ogród, piękna nazwa wątku i to co mnie najbardziej zachwyciło to ten widok, a jakie tło w dali, no miodzio
Jeśli jutro zobaczę słońce to zaczynam sezon ogrodowy! Wszędzie mówią, że od przyszłego tygodnia ocieplenie nawet do 15 stopni!!! Śnieg u mnie zaczynał już wczoraj topnieć, a słoneczko tak świeciło, że gdyby nie późne powroty do domu wyszedłbym już dzisiaj. Pogoda na jutro według http://www.twojapogoda.pl
Jak nic idzie wiosna! Czuję to po kościach, a raczej po głowie, bo boli niemiłosiernie!
Troszkę zimy jeszcze wrzucę
Dajano! Tajemnicze zdjęcie to "wyszło" mojemu M. Robił zdjęcie z kuchni, nie gasząc światła, i jest 2 w 1.
To prawda, że nasze życie mija na przemijaniu, a najpierw na czekaniu, które jednak jest ciekawsze.
Oddaję się miłym myślom, i dzisiaj czekam na film o Annie German, smutny jak życie bywa.
I jeszcze jedno zdjęcie mojego M. mniej tajemnicze i weselsze od mojego. Mam nadzieję, że z ostatnim widokiem tej zimy. Kajtuś przesyła lizaczki a my buziaczki.
Bogdziu, ja czasem uporządkowana a czasem nie, Ty pewnie masz lepszą pamięć.
Mam nadzieję, że grypę przepędziłaś. Dużo zdrówka.
Justynko masz chyba rację. To może być Limelight
Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie (przed posadzeniem ) . Nie mam zdjęcia na którym widać jak się przebarwia, ale jest to lekko rożowy kolor. Jeśli to jest Limelight, to chyba jest to horti bukietowa, nie drzewkowa?
Za dużo tutaj gatunków. musisz to uładzić i ograniczyć ilość gatunków.
Ta tuja wschodnia jeśli dobrze rośnie to dosadź jeszcze ze dwie (razem niech będzie trzy).
Zrób jakiś wzór (rysunek) tego placka, nie m oże tam być tego wszystkiego, to wizytówka Twojego domu.
Zdecyduj się na jedno małe drzewko na pniu, na tle ściany (np. Prunus cistena o bordowych liściach) - tnij koronę w kulkę, albo Ginkgo biloba Mariken (zielone) , potem 3 szt, Patycladus orientalis 'Aurea Nana', potem do zestawu hosta 'Fire & Ice kilkanaście sztuk plamą, żółte żurawki Citronelle, żurawki kilkanaście sztuk "Berry Smoothie", turzyce jakieś - może Bronzita? Może 'Evergold"?