Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 07:36, 20 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Zachwyciła mnie rabata herbaciana. Znakomite kolory, takie nieoczywiste!

Bardzo energetyczne i przy okazji miłe dla oka. Pamiętasz, jak Danusia zimą inspirowała kolorem pomarańczowym? Pomyelałam wtedy, że to coś dla mnie
Rabata jest w takim miejscu, że inne rabaty nie są w tym momencie widoczne. Niedaleko jest limonka i bordo. Pasują

Ogródek Iwony II 07:33, 20 sie 2016

Do góry
beata_m napisał(a)

Hej Iwonko ale masz piękne, dorodne i zadbane hosty!!! Moje cieszyły mnie początkowo dopóki niestety ślimaki mnie wyprzedziły! I widzę, że następne zmiany i modernizacje szykujesz!
i chwile mnie u Ciebie nie było ... piękny avatarek! Energia od pierwszego spojrzenia

Beatko, po tych deszczach żółte hosty wtglwdajq gorzej od tych biało - zielonych. A ślimaków nie mam, bo one nie lubią piasków

Ogródek Iwony II 07:30, 20 sie 2016

Do góry
Marta, kwitnący miskan to klaine fontanne. Jedyny miskant, który pokonał zimę

Bluszcz nie jest taki ekspansywny, jeśli się go kontroluje. Rośnie niezbyt szybko i jedynym zagrożeniem może być, jak gałązki położą się na ziemi, ukorzenią się i będą nową sadzonką. Trwa to jakiś dłuższy czas, jak sadzonka jest silną roślinką. Jeśli przy pieleniu obetniesz to, co zbędne, będziesz mieć go pod kontrolą.
Tam, gdzie mam bluszcz, będzie na ogrodzeniu wybudowany murek. Wtedy bluszcz poprowadzę na murek.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 03:10, 20 sie 2016

Do góry
Ewa, ta Ola, to jej nazwa? Śliczna.
Ogródek Iwony II 23:18, 19 sie 2016

Do góry
Na kaście i pompce widać ślady, jakby od kamienia (osadu), jaki się zbiera.
Wiosną czyszczę całość, wybieram liście, wylewam wodę, nalewam czystej ...

W przyszłym tygodniu może mi się uda przygotować wszystko do ciurkadełka z kamieniem.

Ogródek Iwony II 23:15, 19 sie 2016

Do góry
Po podłączeniu wszystko włożyłam do woreczka, zataśmowałam i obwiązałam jeszcze raz reklamówką, po czym przykryłam pokrywką wiaderko.

Na wiaderko kamyczki, by zamaskować i gotowe

Pies i kot piją wodę z ciurkadełka, więc jest w porządku. Dolewa deszczówka, albo z węża, gdy brakuje.
Teraz w wodzie stoją dwie trawki, które przez pomyłkę kupiłam jako miskanty, a są to bagienne trawki, bez wody usychają, muszę znaleźć rozwiązanie dla nich.
Wzięłam wodę do słoiczka, by obejrzeć, ma bursztynowy kolor. Być moze roślinki mają wpływ na jakość wody, tego nie wiem, ale w zeszłym roku bez roślinek też było dobrze.
Ogródek Iwony II 23:14, 19 sie 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Iwonko, chciałam podpytać o twoje oczko bo widzę że masz takie malutkie. Ile to mieści metrów sześciennych? Czym masz wyłożone? I widzę że coś tam ciurka, pompę masz w środku w tym oczku czy na zewnątrz oczka? Jak głębokie jest w najgłębszym miejscu? I najważniejsze: czy twoim zdaniem jest szansa utrzymać ładną wodę w tak małym oczku? Pytam bo kombinuję i kombinuję jak koń pod górkę, pinów się naoglądałam a większość ludzi mówi że w małym się nie da bez chemii... Podzielisz się swoim doświadczeniem ze mną? Może z perspektywy czasu masz jakieś ciekawe spostrzeżenia dotyczące utrzymania wody w tak małym zbiorniku? Swój planuję taki mniej więcej dwa na trzy metry.

Moniko, mam mały ogródek i mnóstwo chciejstw. Także na ciurkadełko. Początkowo założenie było, by było zasłonięte żwirkiem i z kamienia ciurkała woda, ale bardzo długo na kamień musiałam czekać, aby ktoś mi przewiercił.
Od tygodnia mam już kamień, a do tej pory było tak, jak widzisz.

Miało być tanio, by nie generować kosztów. Miałam wcześniej sporą sadzawkę wyłożoną folią, wytrzymała trzy lata i zaczęła przeciekać. Dopiero tu się dowiedziałam, że to powinna być folia pcv do oczek. Ale zawsze znajdzie się jakieś mądre dziecko, co grabiami albo kijem będzie piłkę z wody wyciągać
Zatem zrezygnowałam z sadzawki z folią.

Wyszukałam w markecie kastrę budowlaną, koszt ok. 20 zł. ajwiększa jest chyba 90 litrowa:
http://allegro.pl/kasta-budowlana-prostokatna-90-litrow-kastra-i5311020020.html
Wystarczyło ją zakopać w ziemię:

wkoło zasypałam żwirem, wyłożyłam agrowłókniną i zasypałam kamyczkiem.
Do tego pompka , którą można trzymać w wodzie (miałam ze starej sadzawki)

Na dno wysypałam żwirek, na to ustawiłam pompkę.
Następny etap - to podłączenie.
Potrzebne jest wiaderko z przykrywką zakopane w ziemi, ciut wyżej, niż pojemnik (chodzi o to, by woda w czasie ulewy nie spływała do wiaderka.Za pierwszym razem tak się zdarzyło, niestety, teraz wiem, że trzeba sprawdzać i pilnować, czy we wiaderku nie gromadzi się woda mimo zabezpieczeń)

Aby pompka nie chodziła w ciągu nocy, podłączyłam pompkę pod wyłącznik czasowy. Ustawiłam czas od 10.00 - 21.00

Moje małe królestwo 16:45, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czyli folia wyłożona betonem. Super dzięki. Folia zwyka czarna czy pcv?

Iwonka folia czarna taka grubsza.
Moje małe królestwo 16:35, 19 sie 2016

Do góry
Czyli folia wyłożona betonem. Super dzięki. Folia zwyka czarna czy pcv?
Ogród Mirelli 16:26, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No to zacznie się polowanie
Wszyscy czytający polecą do B. Fajna reklama sklepu

Darmowa reklama, ale trzeba przyznać, że tulipany mają fajne
Ogródek Iwony II 16:26, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hej Iwonko ale masz piękne, dorodne i zadbane hosty!!! Moje cieszyły mnie początkowo dopóki niestety ślimaki mnie wyprzedziły! I widzę, że następne zmiany i modernizacje szykujesz!
i chwile mnie u Ciebie nie było ... piękny avatarek! Energia od pierwszego spojrzenia
Moje małe królestwo 16:21, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tereniu, wytłumacz mi proszę, zbiornik jest betonowy? Co po kolei zrobić, by woda nie przesiąkała?
Kamień zabetonowany, to otwór z boku wychodzi?
Super to wygląda

Iwonka zbiornik jest zrobiony betonowy, kamień też jest wbetonowany on jest bardzo duży i ciężki woleliśmy zrobić solidną podstawę aby się nie przewracał i nie stwarzał zagrożenia.Waży ok 500 kg wwi

czynności
1 Wykopany dół
2 Osadzony kamień w betonowym "bucie "
3 Wyłożona folia i wylana betonowa misa

Woda leci z góry on jest wzdłuż przewiercony

Moje małe królestwo 15:01, 19 sie 2016

Do góry
Tereniu, wytłumacz mi proszę, zbiornik jest betonowy? Co po kolei zrobić, by woda nie przesiąkała?
Kamień zabetonowany, to otwór z boku wychodzi?
Super to wygląda

Moja codzienność - ogród Oli 14:53, 19 sie 2016

Do góry
Spóźniłam się jeden dzień na fotki.
Trzy zdjęcia i 4 strony zachwytów. A ja razem ze wszystkimi się reanimuję. Będę trzecia. Idę pakować walizki
I zazdrość mnie ogarnia, bo nie znam fachowca, który by tak zmyślnie jak wy wszystko wykombinował. Wyjątkowo, niepowtarzalnie. Cudnie macie.
Kiedyś Olu muszę odwiedzić twój ogród. Jest idealny

Lawendowy zawrót głowy 14:43, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wreszcie jesteś. Cieszę się. Więcej fotek proszę. Jolu, wszystkie kulki dw kostkami?

hej Iwonko miło Cie widziec swietna fotka ))) kulki sa tam gdzie były a kostki tylko z trzech kulek sa nowe)))
Lawendowy zawrót głowy 14:37, 19 sie 2016

Do góry
Wreszcie jesteś. Cieszę się. Więcej fotek proszę. Jolu, wszystkie kulki dw kostkami?
NewLife w ogrodzie 13:26, 19 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Ma etykietę. Wyraźnie napisane, że Phanton a inna niż Twoje. Jak ona się ma Ewciu przebarwiać?

Śliczna, ale nie Phantom. Na 100 %.
Musisz iść z tym do Bozgi hortensjady. Chyba, że Ewcia rozpozna
NewLife w ogrodzie 13:11, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, chcesz posadzić wysokie jodły lub swierki, aby sąsiada zasłonić ... Problem w tym, ze one by musiały osiągnąć podobne wymiary, jak wysokość , z jakiej widzi cię sąsiad. Moja jodła ta wyższa rośnie u nas 19 lat i była już ładnym okazem, gdy ją kupowaliśmy.
Z dołu ją podkrzesaliśmy, by coś pod nią posadzić. Druga mniejsza rośnie u nas 6 lat. Jest trocę wyższa ode mnie.

Jodły koreańskie nie łysieją od dołu, mają ciekawy pokrój, choć trochę miejsca potrzebują, a szyszki moje mają co dwa lata i są cudne:

Klon, którego w tym roku sadziliśmy ma ok. 3 metry. Jest na drugiej fotce.

I tak sobie myślę, że nie chcesz czekać 20 lat, by się zasłonić
Swoją drogą ja mam fajnych sąsiadów, spotykamy się "u płota" albo na kawce i mi nie przeszkadza, ze mnie widzą, najwyżej pogadamy sobie na odległość, albo zapraszam na wspólną kawę

Dziękuję Ci Iwka za cały wykład i poglądowe zdjęcia. Już postanowiłam, że tam przy sąsiadach posadzę 3 świerki serbskie. Wiem, że lata miną zanim przysłonią widok na mój taras, ale to nawet nie o to chodzi żeby całkowicie przysłoniły, ale z mojej strony zaczęły przesłaniać z takim przepierzeniem ich dom. Podoba mi się, od dawna wkompomowuje się w mój ogrod jako tło, ale jednak z choinami będzie o niebo lepiej. Gdzieś tam za nimi będzie się biel domku przebijała. To moi najulubieńsi sąsiedzi. Od początku przychylni naszej budowie, pomocni, kibicujący mi w moich zmaganiach. Mogę liczyć na ich wsparcie i pomoc. Korzystam z ich siewnika, wcześniej z kosiarki. Nawet roślinki mam od nich (pęcherznice, derenie i inne). Obiecaną mam śliczną przywarkę japońską, tylko muszę dla niej znaleźć miejscówkę u mnie. Tak więc te trzy świrki mają bardziej kompozycję stworzyć niż permanentnie mnie od nich odgrodzić. A jak kiedyś zarosną, to też fajnie.
Natomiast ta druga sprawa czyli kompozycji w trawniku. To koło niesymetryczne super. Właśnie mi uświadomiłaś, ze pchałabym się w symetrię a takie rozwiązanie na pewno nie wpadłoby mi do głowy. Jednak na środku nie chcę nic sadzić chcę podkradać po bokach. Z czasem może uda stworzyć mi się takie zawiłe zakrętasy. Jadnak na tę centralną rabatę chciałabym mieć widok. Kiedyś to rozrysuję, jak już będzie więcej czasu. Może też do tej pory mi się zmienić
Iwk4 napisał(a)
Zakładając, że drzewo będzie niedługo miało 4 metry, to musiałabyś je posadzić ok. 26 metrów od linii twoich okien . Im bliżej domu, tym mniejsze musi być drzewo. Łatwo policzyć odległości z podobieństwa trójkątów.

Danusia proponowała trochę z boku. Jednak w takiej sytuacji musiała byś posadzić na linii wzrok sąsiada - twój taras
Nie no tym rysunkiem to mnie powaliłaś na kolana. Wiedzialam, że coś takiego mi wyliczysz Najlepszy ten gościu ze znakiem zapytania. Ujęłaś sedno sprawy. Cuuudne! Będę do schematu wracać!
I żebyś przypadkiem nie skasowała zdjęć jodełek, to sobie je zacytowałam ) I zacznę odejmować z trawnika na nasadzenia, ale to już zostawiam sobie na obmyślania na zimę.
Te koła z przesuniętym środkiem będą świetne!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:52, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Łączę się w bólu.
Na miejscu mojego przyszłego trawnika deski, blacha, łaty, kupka żwiru, kupka ziemi, ma jeszcze przyjechać żwirek ...
Ruszyć się nie idzie

Ale chwasty kochana wyrywaj, bo się rozsieją.
Wyrywam wyrywam

Iwk4 napisał(a)

Marta mi się liatra podoba w połączenie z werbeną i perovską
To na pewno udane połączenie. Będę myśleć Dzięki!
Do raju daleko - u Ewy 12:46, 19 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Pomyłki z hortensjami czasami się zdarzają. W ubiegłym roku kupiłam dwie ogrodowe do kolekcji. Żadna nie jest tą zamawianą. Tu podejrzewam oszustwo. Na szczęście jedna mi się spodobała Drugą będę jeszcze obserwować.

Wybieram się do Gosi Margo w odwiedziny, a to jest w Twoim kierunku, więc po drodze możemy do Ciebie zajechać. Zrobimy to z miłą chęcią Jak ustalimy z Gosią terminy, dam Ci znać Wezmę ze sobą książki z projektami ogrodów, może coś Ci się spodoba

Iwk4 napisał(a)
Cudowna ta zielono- bordowa hortensja.
Ewcia, do Gosi i Beatki też chciałabym się wybrać. Może mi się uda jeszcze w tym roku

No to jesteśmy "po słowie"Czekam na konkrety i Zapraszam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies