Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:01, 31 mar 2017

Do góry
języczki wyłażą

a floksy już takie

kolejna magnolia

Moja bajka 21:16, 31 mar 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Kasiu ślicznie magnolia już w blokach startowych

Uwielbiam ten moment gdy jest w pączkach . Chyba najbardziej. Po niej nieco później startuje Yellow Rover .
Moja bajka 21:15, 31 mar 2017

Do góry
Kasiu ślicznie magnolia już w blokach startowych
Tu narazie jest ściernisko... 20:18, 31 mar 2017

Do góry
Basiu Twój ogród szaleje Tulipany kwitną, hiacynty i nawet magnolia! Niesamowite! U mnie wszystko w powijakch. Miło wzrok nacieszyć wiosną u Ciebie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:08, 31 mar 2017

Do góry
nie, nie siałam. Narazie większość ma zielone między suchymi, więc jest nadzieja że żyją.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 19:59, 31 mar 2017

Do góry
Szaleństwo!!! Magnolia to już??? Piękna jest!
Tu narazie jest ściernisko... 19:57, 31 mar 2017

Do góry
Pięknie zakwitła magnolia. Kwitnace forsycje widziałam w Łodzi ale na wsi zimniej więc jeszcze trzeba poczekac.
Ogród z uśmiechem 19:44, 31 mar 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Zdecydowanie drzewa na froncie potrzebne. Ja bym sadziła z kulista korona no platany Alpen's globe

Koło tego platana to chodzę już od jesieni. Nawet jeśli nie w tym miejscu - to w innym miejscówke znjadzie

Byłam dzisiaj w szkółce i rozmawiałam z szefem. Pytałam o bryłę korzeniową i platana i klona, tych oczywiście szczepionych. Podałam wymiary tej łezki, wszystko jak na spowiedzi i oto co usłyszałam

Teraz będzie OK, za 10 lat rozsadzi Pani kostkę dookoła. Czym więcej będzie się ciąć u góry tym bardziej drzewo będzie rozrastało się dołem.

Marzenko, z przodu musi być jakieś drzewo, tylko jakie? Musi wiatry wytrzymać więc magnolia, któras z niższych i wąskich, chyba miałaby problem. Świdośliwa, jeśli zapomnę o brudzących owocach na chodniku i podjeździe
Klon albo platan, pod warunkiem wycięcia za 8 lat i dosadzeniu czegoś przy samym ogrodzeniu).

Jak żyć pytam? Jak zyć
,
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 19:44, 31 mar 2017

Do góry
Ala wielka ta magnolia! Warto czekać cały rok na taki efekt
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 19:37, 31 mar 2017

Do góry
śliczna ta magnolia..
Ogród w Tarnowie 18:37, 31 mar 2017

Do góry
Magnolia gwiazdzista stellata też mocno ruszyła.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:30, 31 mar 2017

Do góry
Ren, im dłużej nie tniesz tym podobno lepiej. A jak tniesz, to raczej nie na krótko żeby nie ucinać żywych źbeł. Ale ja nie wiem czy tak jest napewno, choć wydaje mi się, że te najwcześniej wycięte jednak wykończyłam.
dziś moja stipa wygląda tak:

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:24, 31 mar 2017

Do góry
Śliczna magnolia. Bardzo okazała. Szkoda, że pokaz magnoliowy tak krótko trwa.
Tu narazie jest ściernisko... 16:14, 31 mar 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Nie Kasiu, to zwykła magnolia gwiaździsta. Sama się dziwię że tak się dobrze ma bo w tym miejscu gdzie rośnie to nie ma lekkiego żywota
Z deszczem to tak jest, gdzie potrzebny to go nie ma.

Moi sąsiedzi też mają taką magnolię i też zauważyłam dzisiaj,że już im kwitnie. Ja też mam biała, ale innej odmiany i nadal czekam
Beskidzkie marzenie 15:02, 31 mar 2017

Do góry
Ach! Magnolia kwitnie! Piękny kolor!
Ogród Dobrego Domu 14:39, 31 mar 2017

Do góry
Witajcie,

To mój pierwszy post, ale mam nadzieję zostać na dłużej (chyba, że wygonicie totalnego laika ).

Jesteśmy w trakcie budowy domu. Za kilka miesięcy przeprowadzka, ale aż żal nie wykorzystać wiosny i nadchodzącego lata na prace w ogrodzie, by w przyszłym roku stąpać bosą stopą bo własnej trawie

Załączam plan działki. 1156m2 piachu

Na wschodzie mamy sąsiada z pięknym, wypieszczonym ogrodem. Od północy puste, zarośnięte działki. Od zachodu działki ogrodnicze, a dokładnie ich plecy - więc sporo się tam dzieje Chcielibyśmy w miarę odgrodzić się od tych działek właśnie, nie sadząc jednocześnie ściany tuj, bo zwyczajnie tuje nie robią na nas wrażenia (ładnie mówiąc ). Nie wykluczam pojedynczych okazów przemieszanych z innymi roślinkami, ale na pewno nie gęsty płot.

Aktualnie działka jest ogrodzona siatką leśną (od strony sąsiada jest ładna siatka), w weekend majowy planujemy ogrodzić tył i bok od działek siatką jak u sąsiada, żeby było spójnie. Front zostawiamy na przyszłość.

To, co na pewno stanie (i to pewnie niedługo) to trampolina Córka wymarzyła sobie cały plac zabaw i pierwsze, o czym marzy, to właśnie trampolina. Zatem po postawieniu ogrodzenia zamierzam to marzenie spełnić Mniej więcej umieściłam, gdzie miałaby stanąć. Na pewno w przyszłości znajdzie też swoje miejsce bujawka, ślizgawka i piaskownica, i raczej na tę część rekreacyjną zamierzam przeznaczyć właśnie te okolice.

W lewym dolnym rogu (na rys.) myślałam o kompostowniku - 2 pojemniki na choćby coroczne zbiory trawy. Od strony ogrodu osłonię je jakimś żywopłotem albo właśnie tujami.

Chciałabym na dniach wsadzić kilka krzaczków borówek i malin i pomyślałam sobie, że dobre miejsce byłoby przy płocie sąsiadów. Nie chcę robić typowego warzywniaka czy "owocowniaka" ale chciałabym, by córka za parę lat mogła skubnąć owoce z własnego krzaczka. Zatem myślę o przeznaczeniu obszaru w prawym dolnym rogu, wzdłuż długiego płotu, na właśnie takie rzeczy.

Poza tym duuużo trawy. Kwiaty pojedyncze, jeśli w ogóle.

I marzy mi się Magnolia przed domem, ale póki na ten teren nie mam pomysłu żadnego, to nic nie wsadzam.

Może polecicie jakieś rośliny, którymi można byłoby zasłonić działki?
Może macie jakiś pomysł na zagospodarowanie tyłu ogrodu (wzdłuż tego północnego płotu, od kompostowników do sąsiada.
A może moje pomysły są kiepskie?

Każda rada na wagę złota! ))
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:08, 31 mar 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

moja wiosna cie goni

tulipany 2szt mam w paczkach ...magnolia kwitnie 19 dni wczesniej niz w zeszłym roku i az sprawdziłam 2015r 12 kwietnia aktualnie upał mam nie narzekam

Moje tulipki właśnie dzisiaj rozkwitły Może zrobię im fotki wieczorem. Upał też mam W przyszłym tygodniu już będzie u nas podobno 10 stopni mniej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies