Lawenda w gruncie? Jak najbardziej przezimuje. Pod warunkiem, że jest to gatunek L.angustifolia.
Ta moja lawenda jest w donicy, którą najlepiej by było zadołować i górę tym kapturem okryć. Ale jak wiadomo, niczego w zasadzie nie okrywam, moja lawenda "pojedzie" do Babci Jasi do gruntu. Jej czas w donicy minął już. Wiosną przytnę i będą wielkie krzaki (mam dwa).
Wszystko zależy od sposobu przesadzania i późniejszego dbania, podlewania itd. Chyba bym już zaczekała, zawsze wolę wiosną przesadzać, od razu widać czy "rusza".
Cieszę się Danusiu,myślałam że tak właśnie to układasz, ale z drugiej strony do końca mi się to nie zgrywa z Twoją osobą .
W tej Ewy i 'mojej' wersji ( nie za bardzo czuję się jej autorem) nie bardzo mi się podoba układ kostek i gabionu- może jakoś ciut bliżej siebie, kwadrat i prostokąt na 1 linii a konwalniki i graby troszkę większe, znaczy większe poletko i szerszej rozsunięte graby . Inaczej Beatlesy koło kostek- gęstsze plamki, , ale nieregularne. dobrze by było żeby dotykały z jakiejś strony gabionu, żeby go częściowo obrastały- może to być z 3 sztuk to obrośnięcie
Dziękujemy za wizytę jesienią w naszej szkółce i ogrodzie oraz za miły artykuł o nas na Państwa portalu.
Do tej pory nie organizowaliśmy specjalnych imprez ogrodniczych w okresie wiosennym w szkółce. W ciągu sezonu odwiedzają nas liczne wycieczki.
Z przyjemnością przyjmiemy Zlot Fanów Ogrodowiska w naszym ogrodzie na wiosnę przyszłego roku. Prosimy tylko o podanie dokładnego terminu, tak byśmy mogli się do tego spotkania dobrze przygotować.
Długość rabaty, o którą Pani pyta, wynosi 180 metrów.
Świeże trociny się nie nadają jako ściółka, trzeba je przez kilka miesięcy kompostować posypując mocznikiem.
Świeże zabierają azot z gleby. Rzeczywiście trociny nadają się dla roślin kwaśnolubnych.
Hidcotowa i jej okolice są w tak nienagannym porządku, że sama głową kręcę : już ładniej nie można było zagrabić.
Miasto to mi tylko rozbabrało te liście. Moje chłopaki wszystko pięknie zagrabili i zamietli. No wprost nie ma się do czego przyczepić