Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Punkt - ogród Finki 13:07, 11 mar 2013

Do góry
Ewo to są takie napinacze (żeglarskie) oj Marcin długo się głowił nad tym jak to fajnie wykombinować.

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:05, 11 mar 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)
Joasiu, ja już dwie hortensje przycięłam, bo były pod ręką. Myślę, że nic im już nie będzie. Ale teraz to już nie ruszam nic więcej bo zrobiło się zimno i ma być coraz zimniej.

Buziam świątecznie

ANiu ja nie wytrzymałam i obcięłam trawy, mając nadzieję, że mrozy nienadejdą a tu.... podobno u nas ma byc do -10 w nocy, mam nadzieje że jakoś rośłinki dadzą radę, z przesadzaniem i dzieleniem wstrzymuję się do ocieplenia
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:04, 11 mar 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Witam wszystkich.
Marzenko, Tess, Bożenko! Miło mi szczególnie.
Wyjrzało słońce, spacer odbyty, kawka wypita.
Czas brać się za PIT-a.

Zbysiu już super wierz o picie dał
życzę dużo zwrotów, na rośliny jak znalazł
i na przekór zimie, dalia
Nasz przydomowy ogródek 13:02, 11 mar 2013

Do góry
Zbyszku, mój oleander tez przezimował bez uszczerbku (juz kolejny rok z rzędu ). W ub. roku mocno go przyciełam i fajnie sie zagęścił. Miałam z nim przygodę 3 lata temu. "Olek" stał na tarasie, kiedy wpadła do mnie koleżanka, od której kiedys dostałam sadzonkę. Zaprosiłam ją na taras i poszłam kawke zrobić. Kiedy wróciłam, ona wręczyła mi gałązki mojego oleandra!!! Postanowiła go oskubać bo, jak twierdziła, oleandry powinny rosnąć w postaci takiej pojedyńczej gałązki... Widziałam je w naturalnym srodowisku i zawsze są to wielkie, gęste krzaczory, więc... Kurcze, ręce mi opadły
Od tamtej pory przycinałam go co roku po trochu i teraz juz nieżle wygląda.

A koleżanki juz nie zostawiam samej z moimi roślinami

Mój olek - ma metr sześćdziesiąt wzrostu

Pozdrawiam
Moje roślinki 12:45, 11 mar 2013

Do góry
Znowu mam zaległości na ogrodowisku. Chyba przez tą zimową aurę, bo nawet nie chce mi się za okno wyglądać i planować prac ogrodowych Może jak wyjdzie słonko i ogrzeje nas trochę to nastawię się pozytywnie i w końcu zacznę coś działać. Póki co mam na oknie uszykowane pojemniki z ziemią i pod koniec tygodnia planuję wysiać kwiaty jednoroczne. Jak zwykle parapetów za mało...
Jak nie było jeszcze śniegu to zrobiłam obchód rabat. Wychodzi sporo tulipanów, pokazały się narcyzy, niektóre byliny budzą się do życia. A dziś od rana mamy śniegu równo z kaloszami Podobno jeszcze tydzień takiej pogody przed nami.
Zrobiłam jednego dnia wypad do centrum ogrodniczego, pokarzę co kupiłam

Kolorowe rabaty 12:40, 11 mar 2013

Do góry
Mimo nieprzyjaznej aury, ślę przyjazne machanie
Ogród niby nowoczesny ale... 12:36, 11 mar 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
Deseczki poustawiane i przygotowane do malowania...
Brzegi raz już maznięte...

Tu prace idą pełną parą! Kolorek super i widziałam siewki, będzie zbiór
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:36, 11 mar 2013

Do góry
dzisiaj
"...
W moim ogrodzie gdzie długa zima.." Daab -zespół jednego hitu

....Aż pewnej nocy puściły lody
Ogrodu serce mocniej zabiło
Przyszłaś, nabrałaś źródlanej wody
I napoiłaś, a wszystko ożyło......"
Ogród dla Mamy 12:27, 11 mar 2013

Do góry
Witajcie Kochani,

Postanowiłam i ja założyć wątek o ogrodzie, który wymaga sporych przeróbek.
Przedstawię Wam moją historię, a właściwie to co skłoniło mnie do działalności ogrodowiskowej.

Uff.... zastanawiam się jak to wszystko mam zacząć....

Jestem mamą 10 letniej Madzi. Wraz z mężem mieszkamy w przytulnym mieszkaniu, które nie tak dawno zakupiliśmy i wykończyliśmy. Okolica jest jak na warunki kieleckie bardzo przyjemna. Sporo zieleni, w pobliżu ścieżki spacerowe, rowerowe etc.
Moja mama, dla której chciałabym stworzyć piękny ogród mieszka w bliźniaku, niezbyt daleko
ode mnie. W 2010 zmarł mój tata i właściwie od tego momentu moja przygoda z urokami mieszkania
w domku i tym wszystkim co za tym stoi rozpoczęłała się na dobre. Chodzi mi głównie o to wszystko, czym wcześniej zajmował się tata. Sami wiecie, że dom to spore nakłady nie tylko finansowe,
ale czaso i pracochłonne. W ubiegłym roku mieliśmy poważny remont 40 metrowego tarasu.
W zasadzie całe lato upłynęło nam na remontach. Ale nie zupełnie..... Zrobiłyśmy z mamą kilka przeróbek ogrodu. Dostrzegłam, że praca w ogrodzie mimo wyczerpania daje wiele radości i spełnienia.
I tak oto ja, która wcześniej nie zwracała uwagi na to co rośnie w ogrodzie ( było miło, fajnie,
ale to była "działka" mojej mamy, która po pracy odpoczywała w ogrodzie np. usuwając chwasty itp.), stałam się zagorzałą fanką ogrodnictwa.
Niestety popełniłam wiele błędów kupując rośliny bez żadnego namysłu i pomysłu jak ogród ma wyglądać docelowo. Ale teraz jestem tu i teraz Mam wielką nadzieję,że z Waszą pomocą uda
mi się stworzyć fajne miejsce dla moich bliskich, a przede wszystkim dla Mamy.

A teraz czas na sesję

To front domu. Na tej rabatce posadziłyśmy w zeszłym roku min. wierzbę Hakuro Nishiki. Nie wiedziałam jednak, że należy ją przyciąć, aby ładnie się zagęściła. Zrobiłam to kilka dni temu dość mocno.

Ten piesio, to FIDO - adoptowany ze schroniska w Busku-Zdroju. Nasz przyjaciel i "rozweselacz".

Moi Drodzy,
Ponieważ nie jest wskazana większa liczba zdjęć na stronie pozwolę sobie zakończyć ten post.
Obowiązki na mnie czekają. Wszystkim odwiedzającym życzę miłego dzionka
Zawciag nadmorski (Armeria maritima) 12:14, 11 mar 2013

Do góry
Zaciąg jest naprawdę rośliną nadmorską. Całe łany zawciągu widziałam na pd-wsch wybrzeżu Anglii i nawet sobie trochę wykopałam, żeby przemycić do Polski / do mojego ogródka. Przyjął się angielski zawciąg wśród polskich bylin.
[img [img
Działka wkoło Lubczyka :) 12:07, 11 mar 2013

Do góry
a to moje wczorajsze prace

3 rodzaje pomidorków, bazylia, melisa i szczypiorek oraz papryka
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:06, 11 mar 2013

Do góry
Aniu wielkie gratki na 600!
niech wszystko rośnie, kwitnie i tworzy sie raj

plusiki wcięło, wszystko od nowa!
Testowe dodawanie zdjęć 12:06, 11 mar 2013

Do góry

ojej, ojej chyba się uda

Zrobiłam przez Chrom
Zielony Punkt - ogród Finki 12:04, 11 mar 2013

Do góry
Myślę sobie, że ta ZIMA musi kiedyś minąć...
ZAZIELENI się
Urośnie kilka DRZEW

Gdzieś na końcu świata... 12:03, 11 mar 2013

Do góry
Przepis na długowieczność ulubionych gumaczków Jeśli chcecie by długo wyglądały jak nowe,przecierajcie je wodą z gliceryną (łyżka gliceryny na litr wody).Co pewien czas należy wetrzeć w gumę ubitą pianę z białek,a potem wypolerować.Gdy kalosze są wilgotne w środku wsypać do nich nagrzane w piekarniku ziarno grochu lub pszenicy.Przy takiej konserwacji kalosze posłużą nam dłużej

Moje mają już 4 lata, były ze mną w UK a tam ciągle pada, posadziliśmy razem 2 h lasu i towarzyszą mi w moich ogrodowych rewolucjach Dzisiaj zafundowałam im gumiaczkowe spa

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:00, 11 mar 2013

Do góry
Przyleciałam na 600

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:29, 11 mar 2013

Do góry
i rzut oka; za parę lat będę porównywać, jakie zmiany zaszły
Marzy mi się Siedlisko.... 11:22, 11 mar 2013

Do góry
Podobno ostatni tydzień, oby. Ostatnio umyłam samochód, żeby pozbyć się soli a tu znowu to samo. Ale dziś jest błękitne niebo, słońce i śnieg i wygląda pięknie

Zima, zimą ale pomidorki i papryka do donic, żeby były wcześniej już rosną

i trochę na wiosenny nastrój

Kosaćce, irysy (Iris) 11:20, 11 mar 2013
Do góry
Też posiadam *kilka* odmian irysów, ale to już dziadziusie

Te fotki to już tegoroczne moje wariactwo ludzie pędzą cebulowe, to ja kłączowe

Tu kilka działkowych portretów

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:18, 11 mar 2013

Do góry
bukszpany zielone - Waligóry, moje te kulki variegata, w sumie po zimie nieźle się mają

wyspa nabiera kształtu, jeszcze trochę i będzie super

miniaturowe trawki zimozielone, nazwy nie pamiętam i nowe grabki, do zbierania po pieskach

zimozielona Galaxy i róże w donicach pełne pąków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies