Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Eksperyment ogrodowy Beaty 13:46, 29 mar 2013

Do góry
Zdrowych i wesolych swiat

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:45, 29 mar 2013

Do góry
Zdrowych i wesolych swiat

Ogród Magdalenka 13:41, 29 mar 2013

Do góry
Wianek , który obiecałam pokazać

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:35, 29 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szykuję koszyczek

To jest dobry pomysł na koszyczek.
Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 13:34, 29 mar 2013

Do góry

Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 13:33, 29 mar 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:31, 29 mar 2013

Do góry
Kolory niestety tylko takie, bez żywych kwiatów w ogrodzie na święta po raz pierwszy, jak tu mieszkam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:27, 29 mar 2013

Do góry
Szykuję koszyczek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:25, 29 mar 2013

Do góry

Tutaj siedzę na Ogrodowisku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:24, 29 mar 2013

Do góry
Dziękuję wszystkim zaglądającym. U mnie nieciekawie, też pada śnieg, a teraz to nawet nieźle sypie. A ja gotuję warzywa na sałatkę i powolutku oswajam się z nową, bo świąteczną zimą

Żeby nie kolorowy wianek to załamać by się można było

A tu wianek szary przy drzwiach w holu

Nasz przydomowy ogródek 13:20, 29 mar 2013
Do góry
Na razie to wiosna "zrobiła nas w jajo" ...
U mnie coraz więcej śniegu i szkód. Rośliny, które kwitną najwcześniej wciąż czekają na wyniesienie na zewnątrz, ale mój klematis kwitnący w marcu/kwietniu już zaczyna marnieć, kwiatki zasychają... żal patrzeć. Snieg przestał padać, ale jest mokry i ciężki, zdążył połamać delikatniejsze gałązki mniejszych iglaczków. Trzeba strząsnąć go po raz kolejny z żywopłotu.
Pozdrawiam.

Igiełkowy ogródeczek 12:51, 29 mar 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Gosiu pokaż ten śnieg... Ja sobe mój pamiętnik ogrodowy z ubiegłego roku przejżałam - 19 marca było +19 a pod koniec marca zaledwie kilka stopni na plusie i nieg z deszczem. Ale 4 kwietnia kwitła już magnolia gwieździsta...
Śnieg ma sypać mimo dodatnich temperatur..
Idę zaraz porpacować w ogrodzie a potem ciasta
Mimo tej pogody ciesze się na święta.. Tlko jak mam powiesić ozdoby na zewnątrz?

Na życzenie, ale to widok nie zbyt przyjemny, znacznie ładniej było z rana, bo roślinki całe białe były, a teraz mam +5 więc śnieg się stopił troszkę, ale w ogrodzie mam go jeszcze bardzo dużo.
Zazdroszczę pracy w ogrodzie, u mnie nie ma na razie na to szans

A skoro porównania przywołujesz, poszukałam z Wielkanocy z 2011 r- widać koszyczek w rączkach:

ogrodoweimpresjejolki 12:50, 29 mar 2013

Do góry
Dziękuję za życzenia
U mnie sypie od rana i to coraz mocniej ...

zasypało kalendarz, zasypało bratki na balkonie, zasypało ....

Odezwę się później jak dam sobie rade z żywiołem

Ochroniłam moje gniazdko

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:49, 29 mar 2013

Do góry
Ubiegłotygodniowe nasadzenia zostały przeniesione do pokoju aby troszkę podrosły

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:48, 29 mar 2013

Do góry
Dla Sebcia

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:46, 29 mar 2013

Do góry
Stokrotki i bratki zostały wyautowane na zewnątrz

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:44, 29 mar 2013

Do góry
Dla wszystkich spragnionych wiosny. U mnie wniosna, swieci słońce i jest +6 .... musiałam zdjąć czapkę i kurtkę przy grabieniu trawnika bo myslalm, ze wyzionę ducha
Zrobiłam sobie krótką przerwę w grabieniu (przypomniało mi się w trakcie jaki jest powód, ze nie chciałam dużego trawnika) i zrobiłam kilka zdjeć

Kocham ten ogród 12:29, 29 mar 2013

Do góry
Aniu bardzo dziękuję za życzenia i radosnych świąt ci życzę.

Ogrodowe zacisze 12:24, 29 mar 2013

Do góry
To kolejne inspiracje z ogrodowiska, które szczególnie przypadły mi do serca

popcarol napisał(a)

http://www.gardeninggonewild.com

A to rady Danusi odnośnie wrzosowiska - bardzo cenne (znalezione u Aldony)
Gardenarium napisał(a)
Aldonko, jak robię wrzosowisko, to najpierw podnoszę teren nasypując sporo kwaśnego torfu, próchnicy kwaśnej (jest taka specjalna, coś jakby kwaśny kompost, bardzo żyzny), daję też co jakiś czas worek kory sosnowej przekompostowanej i to wszystko lekko przekopuję z ziemią normalną, ale zdecydowanie wierzchnia warstwa (około 10 cm) jest kwaśna. Wrzosy korzenią się płytko, więc jak głębiej jest nie kwaśna tylko normalna, to w porządku. Jak sadzę trawy, to kopię dołek dużo głębszy niż dla wrzosów i tam jest ziemia ogrodowa, podsypuję jeszcze w dołek próchnicy odkwaszonej. Dla iglaków daję np. Conitorf. I tak w zasadzie każda roślina ma to, co lubi. Jakoś nie zauważyłam, aby ziemia się zakwaszała, trawy znakomicie rosną, jak widać na zdjęciach.
Krokusy po prostu sadzę między wrzosami i już, jakoś się rozrastają, więc im to nie przeszkadza.
Przed trawami posadziłam kosodrzewinę "Pumilio".

Tutaj wiosną, między wrzosami kwitną całe roje krokusów. Te poniżej z mojego ogrodu, najbardziej lubię te paskowane.

Spróbuj tak przygotować glebę (sporo pracy) jak ja, na pewno się uda. Czy już zaczęłaś coś robić z wrzosowiskiem, czy dopiero plany?

Róże lubią słońce, hortensje bardziej półcień, albo cień. W słońcu hortensje będą więdły albo miały przypalone liście, więc nie radzę ich łączyć, chyba, że w półcieniu posadzisz, dobierając jakąś odpowiednią odmianę róży. Co do gleby, to ja i tak zawsze w wykopany dół daje dobrą ziemię. To podstawowa zasada, aby każda roślina dobry miała start. Hortensje tylko dla uzyskania niebieskiego koloru kwiatów wymagają kwaśnego podłoża.
Jeśli masz jakieś inne problemy z ogrodem, chętnie Ci pomogę.

I jeszcze jedna dobra rada Danusi
Gardenarium napisał(a)
Ja teraz zakładam wrzosowiska z przewagą wrzośców a nie wrzosów. Wrzośce lepiej zdecydowanie pielęgnować, nie trzeba praktycznie ich przycinać, nie chorują. Są też kolorowe. Starzenie się wrzosów jest denerwujące. Przycinanie coroczne opóźnia ten proces, bo są gęste i lepiej kwitną. Ja wrzosy przycinam wczesną wiosną, a wrzośców paktycznie wcale. Odnoszę wrażenie, że wrzosy trzeba co 3-5 lat wymieniać, aby ładnie całe założenie wyglądało.
A poniżej ogród Bloomów w Bressingham teraz we wrześniu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies