Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Loosiuu 16:26, 01 maj 2013

Super Pomyśl nad jakąś ściółką bo widzę, że masz odkrytą ziemię. Chwasty mniej będą się wysiewać i dużej będzie wilgoć się trzymała
Welka 19:47, 01 maj 2013

Filip, chwilowo na myśleniu o jakimkolwiek zakryciu ziemi się kończy, bo jest kilka powodów:
- mam glinę, więc utrzymanie wilgoci mnie nie przekonuje;
- lubię pielić, więc chwasty mi niegroźne;
- maty pseudoprzeciwchwastowe są na mojej liście 10 najbrzydszych rzeczy w ogrodzie;
- żwirek i kamyki mi się nie podobają;
- kora odpada, bo gmina nie zrobiła jeszcze drogi z prawdziwego zdarzenia i wszystko płynie do mnie, więc co chwila wygrabiałabym ją z różnych miejsc (tu zdjęcia z lipca)

- szyszki, które mi się podobają musiałabym zbierać kilka dni żeby pokryć wszystkie rabaty;
- znając moje zamiłowanie do kupowania roślin niedługo nie będzie widać gołej ziemi, bo nie będzie już na nią miejsca
- gdzieś widziałam ściółkowanie skoszoną trawą, w tym roku wypróbuję to na truskawkach i zobaczę jak to po jakimś czasie wygląda i wtedy zdecyduje czy to rozpowszechnić na inne miejsca;

A tak serio, widzę że nie wygląda to powalająco, ale chwilowo nic nie wymyślę i musi tak zostać , ale można się przyzwyczaić
Pozdrawiam
Gosiniak 21:38, 01 maj 2013

Jak dla mnie śliczne zdjęcia i cudowna wiosna, moim marzeniem jest też takie zagęszczenie i rozrost roślin, aby kora w ogóle nie była potrzebna albo w bardzo małych ilościach
Loosiuu 22:02, 01 maj 2013

Może jak taka glina, że aż woda stoi warto by było lekko z piaskiem wymieszać. Można ściółkować np kompostem. Pamiętaj, że ściółka to nie tylko kwestia estetyczna. Chroni glebę przed erozją, poprawia żyzność a czasami nawet strukturę oraz chroni podziemną część roślin zimą.
Można zamiast tego pomyśleć też o roślinach zadarniających. Skoro lubisz kolekcjonować rośliny na pewno znajdziesz coś dla siebie
malgocha1960 08:38, 02 maj 2013

Ewelinko,piękna ta biała sasanka.Ja nie mam ręki do nich,ani się nie wysiewa,ani kepa się nie rozrasta,a mam wrażenie,ze nawet maleje.Miłego grzebania w ziemi.
Welka 09:10, 03 maj 2013

Witam!
Gosiu, u Ciebie to chociaż uporządkowane, a u mnie ciągle mój ukochany chaos, ale pewnie niedługo doczekam się chaosu i gąszczu
Filip, woda nie stoi tam długo, tylko gdy mocno pada spływa do mnie z drogi - wzdłuż działki jest gminna droga, która przez łatanie, nawożenie czegoś znalazła się ciut wyżej niż moja działeczka i spływa wszystko do mnie i do sąsiada po drugiej stronie, ale w tym roku mają kłaść kostkę i zrobić studzienki, więc powinno się poprawić. Chodziło mi o to, że chwilowo wysypywanie kory nie ma sensu, bo taka woda ją zabierze. Czytałam gdzieś rady/artykuł Danusi o podsypywaniu kompostem i w niektórych miejsca już sypię, ale idzie to powolutku, bo kompostu mniej niż potrzeb i czasu. Dzięki za rady
Gosiu, tę białą dostałam od teściowej z dwa lata temu. W zeszłym roku wysiałam i porozdawałam znajomym, moim rodzicom wyrosła na przykład fioletowa z białej matki. I u mnie i u nich rośnie na najgorszym kawałku gliniastym i jakoś sobie radzą. U teściowej tez chyba rosną na glinie, może akurat takie podłoże im pasuje?

Mam problemy z ogrodowiskiem, wyskakuje i o jakimś błędzie i odsyła do strony głównej, nie wiem czy uda mi się za chwilę wgrać zdjęcia.
Welka 09:20, 03 maj 2013

Pojechaliśmy wczoraj na wycieczkę do gdańskiego zoo, zajechaliśmy też do Gdyni i na chwilkę do Malborka. Pogoda była taka sobie, ale dzieci i my szczęśliwi, więc wypad udany

Jakieś tam roślinki

papugi

Welka 09:22, 03 maj 2013

kto podpowie co to?

W Gdyni urzekły mnie donice z jaskrami (zdjęcia robione przez szybę w samochodzie i nie oddają kolorów)
Sebek 09:22, 03 maj 2013

Skoszoną trawą ściółkuję tuje pod płotem i jestem bardzo zadowolony. Nie wygląda to super pięknie, ale po zimie po trawie nie było śladu, a ziemia pod nimi z jałowej zmieniła się pulchniutką i odżywioną. Warstwa trawy cały czas się ubija i jest pod nią cieplutko - truskawki na pewno będą ją lubić

W Gdyni śliczne te jaskry - no i ta runianka - madżenie
Welka 09:24, 03 maj 2013

dalej Gdynia

ukochany Malbork

i coś u mnie - czekają w kolejce na wsadzenie do gruntu

Pozdrawiam