Dziś wyciągnęłam dalie z piwnicy.
Piwnica ciemna, dość chłodna.
Kłącza przechowywane w ażurowych workach po cebuli, niczym nie przesypywane ani nie zraszane.
Bulwy zmarszczone, wydają się wyschnięte ale mają młode pędy
Dalie kupione wiosną, przechowywane w kartonie na balkonie, powoli się budzą
Dziś dość intensywny dzień. Ogarnialiśmy kawałek burdelu, bo chciałam zmienić lokalizację tuneliku, a pomidory już przyjechały takie ogromne, że nie było innej możliwości tylko je od razu wsadzić.
Na szczęście pod burdelem ziemia wilgotna, co zdecydowanie ułatwiło pracę
Zamiast burdelu, pod drzewem teraz stoi tunelik.
Tutaj gdzie ta ziemia po prawej muszę jakoś ogarnąć ukształtowanie terenu, bo na razie kompetnie mi nie odpowiada to co się tu odskrzypowało. I właśnie w tym miejscu chcę rabatę 3x3 ukrywającą tunelik i burdel dalszy.
Ale masz świetnie prowadzoną glicynię i tyle pączków, super.
Jak tego dokonałaś???? U mnie rośnie już ponad dziesięć lat i nigdy nie kwitła. Szczerze mówiąc trochę ją poniewierałam, cięłam byle jak. Takie drzewko by mi pasowało, ale jak to zrobić?
Penstemony odkupiłam z informacją, że kwitną na biało i liście przebarwiają się na jesień - wygląda na palczasy husker red.
Dziękuję. Kolor lamelek też mi się bardzo podoba
Miejsce jeszcze niepewne, ale prawdopodobnie dam je do rabaty z miskantami, która ma powstać przy skarpie, na końcu kostki. Ma mieć 3m szerokości i chyba tyle samo głębokości. Będzie prawdopodobnie rabatą bigosową, niejednorodną. Tym razem chciałam postawić na miks z różowym kolorem.
Chciałam dać na nią rozchodniki, jakąś różę, coś z zimozielonych, może hortensję i właśnie tak mi się tam widzą penstemony. Ale to na razie luźne przemyślenia
Ach to lustro pamiętam je z Maji w ogrodzie a furteczka ochrona dla ptaków bardzo mi się podobał ten odcinek, no a potem trafiłam na Ogrodowisko i cały czas mogę sobie zwiedzać Twój ogród
Podziwiam Twój ogród, nie tylko tulipany, chociaż one teraz grają pierwsze skrzypce, ale powoli ustępują miejsca innym roślinom. Te czarne tulipany są niesamowite.
Dziś poranny spacer odbyłam w Twoim, Magleski i Magary ogrodzie, to był błogi poranek... szał kolorów i soczystości
Na biało kwitną u mnie bodziszki Biocovo, ale nie są jakieś specjalnie efektowne, a może nie mam dla nich po prostu odpowiedniej miejscówki jeszcze. Jak się zwą Twoje? A to zdjęcie to wiosenny hit, jakie to zawilce? Piękne one, zachwyciły mnie, podobne do jesiennych, mają coś z kuklików w sobie.
Dzisiaj praca przy oczku wodnym połowa zrobiona jutro eM pomoże. Za późno się zabrałam rośliny już wyrosły i trudno było przy brzegu czyścić a tam najwięcej opadłych liści.
Woda z oczka posłałam trawnik a jutro gesciejszym inna pompa tuje.
Kosodrzewiny fajnie Ci wyszły spod sekatora. Mam już takie starszawe i chociaż przycinałam, nie wyglądają dobrze. Derenie, które przycięłam wyglądają podobnie, jak Twoje. Może taki rok???
To moje są podobne,tylko kwitną na porcelanowy róż. Oczywiście zapomniałam o fotce .
Obawiam się, że tych zawilców nie wytępiłam skutecznie i będą mi wyłazić... No nic, kiedyś je unicestwię .
Ja dziś ogrodowo podziałałam tylko rano. Odbiję sobie jutro .
Nieee, nie cięłam ich. Ale myślę, że możesz spokojnie korygować co Ci tam nie pasuje .
No!
Hej, dużo to się dzieje u Ciebie!
Buziaki odwzajemniam!
Miło mi, że lektura mojego wątku jest tak rozweselająca .
Pieliłaś kiedyś zawilce? Tylko ten widoczek trzymał mnie żywą przy tym zajęciu