Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 09:47, 10 lis 2022

Haniu piękne kolory masz w ogrodzie.

Ja działam teraz w końcu, bo musiała terapia ogrodowa ustąpić tej grupowej. Ale już powrót do babek z błota nastąpił. Niestety dziś z powodu deszczu pomiatanie wnętrz mnie czeka.
nicol21 21:50, 10 lis 2022

Super móc być panią własnego czasu. Jesien w ogrodzie piękna, u nas w tym roku sucha, słoneczna i dość przyjemna. Fajnie móc tak nieśpiesznie wykonywać prace ogrodowe.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
ryska 20:02, 13 lis 2022

Rzeczywiście z kantami jest elegancko. Bujność rabat i kolory jesieni plus ta zielona trawa tworzą niesamowity widok.
Super, że praca w ogrodzie daje Ci tyle radości.
A buraki kosmos
Gruszka_na_w... 20:33, 13 lis 2022

Roocika napisał(a)

Ogród i praca w nim cieszą i tylko to się liczy.

Dzisiaj, po dwóch tygodniach porządkowania, zakończyłam tegoroczny sezon ogrodowy. Cieszę się z tego bardzo, bo to nadszedł prawdopodobnie koniec złotej jesieni. W prognozach pogody pojawiają się spore spadki temperatury i opady śniegu. Ogrodowe prace w takich warunkach nie byłyby już tak przyjemne.
Jak to dobrze, że na wiosnę zmotywowałam się do zrobienia nowego kompostownika. Mimo pewnych obaw, co do szczelności jego ścianek bocznych, sprawdził się znakomicie. To była dobra inwestycja. Podczas jesiennych prac wykorzystałam tegoroczne zapasy kompostu. Wybieranie kompostu nie sprawiało mi trudności (przednia siatka jest uchylna), a sam kompost nie ulatywał na boki przez oczka siatki.
Komory znowu są zapełnione, a ja nie muszę się martwić o brak miejsca na odpady organiczne.

Z rabat wycięłam większość bylin, zebrałam sporo liści, ale pamiętałam też o mikroskopijnych mieszkańcach ogrodu. Zostawiłam im sporo materii organicznej do zimowego wykorzystania.

Wczoraj wyczyściłam budki lęgowe. Obie były wykorzystane w sezonie. Jedna z nich nawet dwukrotnie. Łączenia deseczek lekko się zdeformowały i trzeba było od razu wzmocnić je wkrętami.

Wywiesiłam też karmniki i uzupełniłam zapasy wody w poidełku. W ogrodzie jest sporo kosów, sikorek modrych i bogatek oraz wróbli i mazurków. Lubię na nie patrzeć zimową porą. To z ich powodu jabłonka rajska rośnie w pobliżu okna. Jej jabłuszka cieszą się sporym wzięciem.
Po ubiegłorocznym doświadczeniu wiem, że nie należy wypełniać karmnika ziarnem do pełna, bo jeśli jest jej za dużo (na zapas), to ptaki rozsypują ja na trawę i sporo jej się marnuje.

Zabezpieczyłam pokrowcem meble tarasowe, związałam miskanty rosnące przy stopniach ganku. One są najbardziej podatne na pokładanie się podczas opadów śniegu. Dojrzałam do decyzji, aby na wiosnę wymienić te wielkie miskanty na jakieś mniejsze trawy. Może rozplenice Hammeln? Dla molinii byłoby tam chyba za mało słońca i miejsca.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:41, 13 lis 2022

zawitka napisał(a)
Możliwość pracy w ogrodzie w ciągu dnia to naprawdę luksus.

Twój ogród mieni się kolorami ---cudnie

Bardzo ten luksus doceniam. Zwłaszcza o tej porze roku. Kolorów w ogrodzie wciąż sporo dzięki dużej ilości liściastych krzewów i drzew. Bardzo się też teraz sprawdzają zimozielone akcenty. Z bylin zostały tylko rozchodniki, chryzantema i ostatnie tchnienie bodziszka Rozanne.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:57, 13 lis 2022

Monia81 napisał(a)

Tak, tak, tak
Czekam na taki stan coby się troszkę ponudzić i powymyślać pogoda do tej pory sprzyjała pracom i tak po cichutku zazdraszczam pozytywnie tego działania ogrodowego, ja 2 tygodnie temu tak się styrałam i odrazu lepiej mi było ogród jesiennymi barwami przyodziany wygląda przepięknie buziaczki

Hej Moniś. Styranie ogrodowe to rzeczywiście miły stan. Efekty owego widoczne są od razu.
Okancikowałam wszystko, co się da. Nóż do darni to cudowny wynalazek.

Kamienne płyty na drodze do kompostownika.

Wczoraj okancikowałam okręgi wokół drzewek na zapłociu. Początek jesieni obfitował w spore opady deszczu. Trawnik na zapłociu, z uwagi na brak kanalizacji deszczowej, jest bardzo nasiąknięty wodą. Wokół każdego drzewka zrobiłam nakłucia napowietrzające korzenie i spulchniłam glebę.

Aktualny stan zapłocia. Ranek był nieco mglisty.

Nie wszystkie liście opadły, więc czeka mnie jeszcze kilkukrotne ich grabienie lub zbieranie odkurzaczem ogrodowym, ale to już raczej praca kosmetyczna.

Do końca jesieni jeszcze sporo czasu.

Gruszka_na_w... 21:24, 13 lis 2022

tulucy napisał(a)
Haniu piękne kolory masz w ogrodzie.

Ja działam teraz w końcu, bo musiała terapia ogrodowa ustąpić tej grupowej. Ale już powrót do babek z błota nastąpił. Niestety dziś z powodu deszczu pomiatanie wnętrz mnie czeka.

U nas od dwóch tygodni nie padało. Każdego dnia była piękna słoneczna pogoda. Dopiero dzisiaj rankiem pojawiła się poranna mgła. W dzień wyjrzało słońce, a wieczorem znowu mamy mgłę. Bardzo gęstą. Lubię takie typowo jesienne dni. Dzisiaj z wielką przyjemnością spędziłam leniwe popołudnie w pozycji horyzontalnej i oddałam się przyjemności czytania zaległego numeru GW.
Monty ma 49 odmian jabłoni w swoim sadzie. też bym tak chciała. Wczoraj zjedliśmy ostatnie jabłko z naszego sadu. Na szczęście trochę owocowych skarbów pozamykałam w słoiczkach, a do warzywnika wciąż można zaglądać po boćwinę, rukolę, rzodkiewkę, natkę i jarmuż. Są nawet niedobitki fasolki szparagowej. Jarmuż i natka pietruszki są stałymi składnikami przygotowywanych codziennie smoothie. Za rok z pewnością zaproszę go do warzywnika.

Omiatanie ogrodu lubię po stokroć bardziej niż omiatanie wnętrz. To drugie podpada pod kategorię "obowiązek", a prace ogrodowe to sama przyjemność. Cieszą najmniejsze drobiazgi. Choćby takie zwiastuny kolejnego sezonu.

Miałam w tym roku nie dosadzać tulipanów, ale kiedy zerknęłam mimochodem na półkę z przecenionymi cebulkami, to jakoś tak żal mi się zrobiło tych cebulek i nabyłam 8 paczek. Większość z nich wsadziłam na rabacie powstałej w miejscu po poziomkach. Rośnie tam teraz sesleria jesienna i byliny. Tulipany na wiosnę zapełnią pustkę.

darkowa 21:32, 13 lis 2022

Haniu , szacun za tak perfekcyjnie przygotowany ogród do zimy
Też się chwalę , bo prawie ze wszystkim zdążyłam.
Jeszcze tylko graby do posadzenia, jako żywopłot i finito

przez ciebie też powycinałam byliny (hihi) i będę miała spokojną głowę i więcej czasu wiosną
Gruszka_na_w... 21:36, 13 lis 2022

nicol21 napisał(a)
Super móc być panią własnego czasu. Jesien w ogrodzie piękna, u nas w tym roku sucha, słoneczna i dość przyjemna. Fajnie móc tak nieśpiesznie wykonywać prace ogrodowe.

To świetny czas na działania ogrodowe. Wiosną moja glina jest zimna i ciumkająca, nieprzyjemna w obróbce. Teraz trudno było mi wyjść z ogrodu. Wciąż tyle się tam dzieje i wciąż coś cieszy.

Warto mieć w ogrodzie borówkę amerykańską. Nawet wtedy, kiedy nie daje owoców (glina w ciągu dwóch sezonów wchłania całe misternie przygotowane kwaśne podłoże).

Ogrodowa rekordzistka.

Gruszka_na_w... 21:49, 13 lis 2022

darkowa napisał(a)
Haniu , szacun za tak perfekcyjnie przygotowany ogród do zimy
Też się chwalę , bo prawie ze wszystkim zdążyłam.
Jeszcze tylko graby do posadzenia, jako żywopłot i finito

przez ciebie też powycinałam byliny (hihi) i będę miała spokojną głowę i więcej czasu wiosną

To obie nasze głowy mogą spokojnie "zimować". Jeśli ma się zdrowie i czas, to warto było wykorzystać sprzyjającą pogodę. Wiosna bywa kapryśna.
Żywopłot z gołym korzeniem sadzi się szybciutko. Jesienny termin będzie sprzyjał młodym sadzonkom.
Bardzo lubię to uczucie, że można spokojnie zamknąć sezon. Oby do wiosny!

Sporo wycięłam, a łyso nie jest.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies