Kasiu, ja we wszystkich pozostałych miejscach pod żwirkiem mam rozłożone kilka warstw gazet, na razie jestem zadowolona z tego rozwiązania, ale też frakcje kamyka mam 16-32 mm, to też na pewno sprawia, że się nie miesza z ziemią.
To prawda, ale faktem jest, że etymologia tych nazw nie jest taka jednoznaczna, a pierwsze wzmianki o nich były już w XVI wieku, mieszkańcy nawet już nie zwracają uwagi, ale przyjezdnym nie kojarzą się zbyt dobrze, to fakt.
Danusiu, Ogrodowa już istniała jak nadawaliśmy naszej ulicy nazwę, ale ta co jest, jest też fajna i prawda jest taka, że to ja ją wymyśliłam, napiszę Ci na prive, żeby tu publicznie nie podawać
Ja się właśnie z tymi cebulowymi w tej macie okrutnie męczyłam.Dlatego już żadnej rabaty nie wysypię żwirkiem.Trawka i tak mi gdzie tam się wymyka-a bladego pojęcia nie miałam jak,bo szmata pod spodem.
Magda, mam tam matę rozłożoną, bo bez niej utrzymania tego kawałka bez chwastów byłoby ciężkie, w tym roku żadnych cebulowych tam nie sadziłam, ale też mnie kusi, tylko chyba nie tulipany, bo one po przekwitnięciu długo by straszyły, jeśli kiedyś coś tam nawtykam to najpewniej krokusy i chyba żółte.
No to teraz sama rozumiesz
Chyba wszyscy się już przyzwyczaili, znając życie gdyby ktoś domagał się zmiany nazw to znalazłaby się spora grupa ludzi temu przeciwnych.
Prace bukszpanowe idą jak krew z nosa - nie jest to łatwy temat, najpierw muszę wszystko wykopać lawirując pomiędzy korzeniami wiśni, potem wybrać ziemię z całej powierzchni na której ma być kostka, bo korzenie bukszpanów są tak duże, że kopanie oddzielnych dołków pod każdego nie było możliwe, wybraną ziemię mieszam z lepszą, której muszę nawieźć, dodaję mączkę i obornik i dopiero sadzę.
U mnie przymrozek był spory, szron dopiero co zniknął, liście z drzew lecą.
wczytuję sie w te dywagacje nazwowe i kompletnie nie rozumiałam o czym mówicie...aż mapę sobie otworzyłam i przeczytałam "zawiść"- no to rzeczywiście dać taka nazwę ...nawet jeśli ma jakieś sensowne podłoże historyczne to w dzisiejszych czasach jest nie na miejscu....a i ludzie się na to godzą? ...przecież wystarczy wystąpić z wnioskiem do rady miasta i dać propozycje nowej nazwy i po temacie
jak prace bukszpanowe? ...dziś u mnie mały przymrozek ...miłorząb zrzuca liście. Żółtkiem jest tylko przez kilka dni