Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 16:36, 28 paź 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

chyba taka polska natura...

a najbardziej polskie słowo?

ŻÓŁĆ:

"Po pierwsze składa się ono z samych znaków diakrytycznych, charakterystycznych ekskluzywnie dla języka polskiego i w ten sposób zyskuje rangę tyleż oryginalności, co niepowtarzalności."

Po drugie, mimo, że wyraz ten językowo jest tak dystynktywny, zawiera pewne treści uogólniające, w symboliczny sposób stanowi o naturze wspólnoty, która się nim, przyznajmy, niezbyt często posługuje. Oddaje pewien charakterystyczny nad Wisłą stan mentalno-psychiczny. Zgorzknienie, frustrację, drwinę podszytą złą energią i poczuciem własnego niespełnienia, bycie na "nie" i ciągle nieusatysfakcjonowanie."

Niezłe, jakoś od razu coś takiego mi się skojarzyło z tym opisem.

Tu ma być ogród :) 16:34, 28 paź 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Ja się właśnie z tymi cebulowymi w tej macie okrutnie męczyłam.Dlatego już żadnej rabaty nie wysypię żwirkiem.Trawka i tak mi gdzie tam się wymyka-a bladego pojęcia nie miałam jak,bo szmata pod spodem.

Kasiu, ja we wszystkich pozostałych miejscach pod żwirkiem mam rozłożone kilka warstw gazet, na razie jestem zadowolona z tego rozwiązania, ale też frakcje kamyka mam 16-32 mm, to też na pewno sprawia, że się nie miesza z ziemią.
Tu ma być ogród :) 16:32, 28 paź 2016

Do góry
wiklasia napisał(a)
Zawiść, Zazdrość, Zawada - ktoś miał czarne poczucie humoru nadając dzielnicom takie nazwy

To prawda, ale faktem jest, że etymologia tych nazw nie jest taka jednoznaczna, a pierwsze wzmianki o nich były już w XVI wieku, mieszkańcy nawet już nie zwracają uwagi, ale przyjezdnym nie kojarzą się zbyt dobrze, to fakt.
Tu ma być ogród :) 16:30, 28 paź 2016

Do góry
bdan napisał(a)

No mogli by zmienić nazwy, Twoja mogłaby być "Ogrodowa" i to byłoby na cześć Twojego ogrodu

Danusiu, Ogrodowa już istniała jak nadawaliśmy naszej ulicy nazwę, ale ta co jest, jest też fajna i prawda jest taka, że to ja ją wymyśliłam, napiszę Ci na prive, żeby tu publicznie nie podawać
Tu ma być ogród :) 11:53, 28 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Magda, mam tam matę rozłożoną, bo bez niej utrzymania tego kawałka bez chwastów byłoby ciężkie, w tym roku żadnych cebulowych tam nie sadziłam, ale też mnie kusi, tylko chyba nie tulipany, bo one po przekwitnięciu długo by straszyły, jeśli kiedyś coś tam nawtykam to najpewniej krokusy i chyba żółte.

Ja się właśnie z tymi cebulowymi w tej macie okrutnie męczyłam.Dlatego już żadnej rabaty nie wysypię żwirkiem.Trawka i tak mi gdzie tam się wymyka-a bladego pojęcia nie miałam jak,bo szmata pod spodem.
Tu ma być ogród :) 11:00, 28 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Niestety nie, ale dla równowagi jest kilka nazw zupełnie neutralnych

No mogli by zmienić nazwy, Twoja mogłaby być "Ogrodowa" i to byłoby na cześć Twojego ogrodu
Tu ma być ogród :) 10:50, 28 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Edytko przychodze z kawą i widzę marikeny i co... i myslę jak takowe u siebie przy tarasie wcisnąć

no to widzę, że Cię wzięło Aniu na poważnie, na pewno coś tam wymyślisz i miejsce się znajdzie
Tu ma być ogród :) 10:49, 28 paź 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Dzizas...Ty nawet przed płotem masz perfect! A mi wiecznie samochody rozjeżdżają ten fragment, mimo, że już tylko trawą obsiałam...Ale przyjemnie patrzy się na takie zdjęcia! Ile latek rosną umbry u Ciebie?

Marta, ostrą walkę z chwaściorami stoczyłam w tym miejscu wczesną wiosną, ale było warto, teraz jest i ladnie i właściwie bezobsługowo.

Umbry sadzone w kwietniu ubiegłego roku.
Tu ma być ogród :) 10:46, 28 paź 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
Edytko przedpłocie piękne, ja nie jestem na bieżąco ale na wiosnę przydało by sie tam dosadzić szpaler tulipanów sadziłaś?

Magda, mam tam matę rozłożoną, bo bez niej utrzymania tego kawałka bez chwastów byłoby ciężkie, w tym roku żadnych cebulowych tam nie sadziłam, ale też mnie kusi, tylko chyba nie tulipany, bo one po przekwitnięciu długo by straszyły, jeśli kiedyś coś tam nawtykam to najpewniej krokusy i chyba żółte.
Tu ma być ogród :) 10:44, 28 paź 2016

Do góry
bdan napisał(a)
Edyta a jakieś pozytywne nazwy , np. "Miłość" też są?

Niestety nie, ale dla równowagi jest kilka nazw zupełnie neutralnych
Tu ma być ogród :) 10:38, 28 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

wczytuję sie w te dywagacje nazwowe i kompletnie nie rozumiałam o czym mówicie...aż mapę sobie otworzyłam i przeczytałam "zawiść"- no to rzeczywiście dać taka nazwę ...nawet jeśli ma jakieś sensowne podłoże historyczne to w dzisiejszych czasach jest nie na miejscu....a i ludzie się na to godzą? ...przecież wystarczy wystąpić z wnioskiem do rady miasta i dać propozycje nowej nazwy i po temacie

jak prace bukszpanowe? ...dziś u mnie mały przymrozek ...miłorząb zrzuca liście. Żółtkiem jest tylko przez kilka dni

No to teraz sama rozumiesz
Chyba wszyscy się już przyzwyczaili, znając życie gdyby ktoś domagał się zmiany nazw to znalazłaby się spora grupa ludzi temu przeciwnych.

Prace bukszpanowe idą jak krew z nosa - nie jest to łatwy temat, najpierw muszę wszystko wykopać lawirując pomiędzy korzeniami wiśni, potem wybrać ziemię z całej powierzchni na której ma być kostka, bo korzenie bukszpanów są tak duże, że kopanie oddzielnych dołków pod każdego nie było możliwe, wybraną ziemię mieszam z lepszą, której muszę nawieźć, dodaję mączkę i obornik i dopiero sadzę.

U mnie przymrozek był spory, szron dopiero co zniknął, liście z drzew lecą.
Tu ma być ogród :) 07:34, 28 paź 2016
Do góry
lindsay80 napisał(a)

Śmieję się Danusiu, cóż powiedzieć, nazwy dzielnic jednak na ludzi się przenoszą, tylko jedni sąsiedzi są zdolni coś miłego powiedzieć, reszta jakby utożsamiła się z nazwą dzielnicy

wczytuję sie w te dywagacje nazwowe i kompletnie nie rozumiałam o czym mówicie...aż mapę sobie otworzyłam i przeczytałam "zawiść"- no to rzeczywiście dać taka nazwę ...nawet jeśli ma jakieś sensowne podłoże historyczne to w dzisiejszych czasach jest nie na miejscu....a i ludzie się na to godzą? ...przecież wystarczy wystąpić z wnioskiem do rady miasta i dać propozycje nowej nazwy i po temacie

jak prace bukszpanowe? ...dziś u mnie mały przymrozek ...miłorząb zrzuca liście. Żółtkiem jest tylko przez kilka dni

Ogródek Iwony II 00:45, 28 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Iwonka, pięknie masz, jesiennymi ujęciami jestem oczarowana.

Edytko, w tym roku jesień ładniejsza, niż rok temu
Tu ma być ogród :) 23:38, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

a jarząby?

no tu mnie zaskoczyłaś, nie znam się na nich kompletnie, ale obok kościoła mamy taki szpaler i faktycznie nieźle to wygląda.
Tu ma być ogród :) 23:36, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślałam tym razem o kwadratowych donicach ale też w szarym kolorze i z P
Muszę powiedzieć, że fajna ta trawka ciekawe jak sobie poradzi zimą?

Sama muszę się wybrać do nich po takie kwadraty, bądź prostokąty do wnętrz.

Z trawką będzie niespodzianka, ale gorsza od Elaty raczej być nie może.
Tu ma być ogród :) 23:34, 27 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

lista jest krótka, albo Umbra albo platany, te i te lubisz, teraz pytanie, które bardziej.

a jarząby?
Tu ma być ogród :) 23:33, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

To jakie proponujesz?
Na pewno się nie narazisz

lista jest krótka, albo Umbra albo platany, te i te lubisz, teraz pytanie, które bardziej.
Tu ma być ogród :) 23:21, 27 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

za mało te donice pokazujesz, powtórzenie na tym forum zawsze brzmi profesjonalnie

Obiecałam Ci kiedyś fotki moich trawek z lasu.

Te mam w przechowalniku od początku lata

A tu niedawno zdobyte i posadzone na rabatę zamiast Elaty.

Myślałam tym razem o kwadratowych donicach ale też w szarym kolorze i z P
Muszę powiedzieć, że fajna ta trawka ciekawe jak sobie poradzi zimą?
Tu ma być ogród :) 23:18, 27 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

byłam pewna, że niewiele czasu potrzeba i sama zaczniesz o tym mówić, a poza tym odkąd znam Twojego eMa to muszę się pilnować co mówię, żeby mu się nie narazić

To jakie proponujesz?
Na pewno się nie narazisz
Tu ma być ogród :) 23:11, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja już mam brązowa trawkę w donicy a teraz chciałam zrobić powtórzenie

za mało te donice pokazujesz, powtórzenie na tym forum zawsze brzmi profesjonalnie

Obiecałam Ci kiedyś fotki moich trawek z lasu.

Te mam w przechowalniku od początku lata

A tu niedawno zdobyte i posadzone na rabatę zamiast Elaty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies