Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 23:38, 27 paź 2016

ren133 napisał(a)

a jarząby?

no tu mnie zaskoczyłaś, nie znam się na nich kompletnie, ale obok kościoła mamy taki szpaler i faktycznie nieźle to wygląda.
07:34, 28 paź 2016
lindsay80 napisał(a)

Śmieję się Danusiu, cóż powiedzieć, nazwy dzielnic jednak na ludzi się przenoszą, tylko jedni sąsiedzi są zdolni coś miłego powiedzieć, reszta jakby utożsamiła się z nazwą dzielnicy

wczytuję sie w te dywagacje nazwowe i kompletnie nie rozumiałam o czym mówicie...aż mapę sobie otworzyłam i przeczytałam "zawiść"- no to rzeczywiście dać taka nazwę ...nawet jeśli ma jakieś sensowne podłoże historyczne to w dzisiejszych czasach jest nie na miejscu....a i ludzie się na to godzą? ...przecież wystarczy wystąpić z wnioskiem do rady miasta i dać propozycje nowej nazwy i po temacie

jak prace bukszpanowe? ...dziś u mnie mały przymrozek ...miłorząb zrzuca liście. Żółtkiem jest tylko przez kilka dni

bdan 08:08, 28 paź 2016

Edyta a jakieś pozytywne nazwy , np. "Miłość" też są?
magdaw 08:45, 28 paź 2016

Edytko przedpłocie piękne, ja nie jestem na bieżąco ale na wiosnę przydało by sie tam dosadzić szpaler tulipanów sadziłaś?
Makusia 08:51, 28 paź 2016

Dzizas...Ty nawet przed płotem masz perfect! A mi wiecznie samochody rozjeżdżają ten fragment, mimo, że już tylko trawą obsiałam...Ale przyjemnie patrzy się na takie zdjęcia! Ile latek rosną umbry u Ciebie?
lindsay80 10:38, 28 paź 2016

eee_taam napisał(a)

wczytuję sie w te dywagacje nazwowe i kompletnie nie rozumiałam o czym mówicie...aż mapę sobie otworzyłam i przeczytałam "zawiść"- no to rzeczywiście dać taka nazwę ...nawet jeśli ma jakieś sensowne podłoże historyczne to w dzisiejszych czasach jest nie na miejscu....a i ludzie się na to godzą? ...przecież wystarczy wystąpić z wnioskiem do rady miasta i dać propozycje nowej nazwy i po temacie

jak prace bukszpanowe? ...dziś u mnie mały przymrozek ...miłorząb zrzuca liście. Żółtkiem jest tylko przez kilka dni

No to teraz sama rozumiesz
Chyba wszyscy się już przyzwyczaili, znając życie gdyby ktoś domagał się zmiany nazw to znalazłaby się spora grupa ludzi temu przeciwnych.

Prace bukszpanowe idą jak krew z nosa - nie jest to łatwy temat, najpierw muszę wszystko wykopać lawirując pomiędzy korzeniami wiśni, potem wybrać ziemię z całej powierzchni na której ma być kostka, bo korzenie bukszpanów są tak duże, że kopanie oddzielnych dołków pod każdego nie było możliwe, wybraną ziemię mieszam z lepszą, której muszę nawieźć, dodaję mączkę i obornik i dopiero sadzę.

U mnie przymrozek był spory, szron dopiero co zniknął, liście z drzew lecą.
AniMa 10:40, 28 paź 2016

Edytko przychodze z kawą i widzę marikeny i co... i myslę jak takowe u siebie przy tarasie wcisnąć
lindsay80 10:44, 28 paź 2016

bdan napisał(a)
Edyta a jakieś pozytywne nazwy , np. "Miłość" też są?

Niestety nie, ale dla równowagi jest kilka nazw zupełnie neutralnych
lindsay80 10:46, 28 paź 2016

magdaw napisał(a)
Edytko przedpłocie piękne, ja nie jestem na bieżąco ale na wiosnę przydało by sie tam dosadzić szpaler tulipanów sadziłaś?

Magda, mam tam matę rozłożoną, bo bez niej utrzymania tego kawałka bez chwastów byłoby ciężkie, w tym roku żadnych cebulowych tam nie sadziłam, ale też mnie kusi, tylko chyba nie tulipany, bo one po przekwitnięciu długo by straszyły, jeśli kiedyś coś tam nawtykam to najpewniej krokusy i chyba żółte.
lindsay80 10:49, 28 paź 2016

Makusia napisał(a)
Dzizas...Ty nawet przed płotem masz perfect! A mi wiecznie samochody rozjeżdżają ten fragment, mimo, że już tylko trawą obsiałam...Ale przyjemnie patrzy się na takie zdjęcia! Ile latek rosną umbry u Ciebie?

Marta, ostrą walkę z chwaściorami stoczyłam w tym miejscu wczesną wiosną, ale było warto, teraz jest i ladnie i właściwie bezobsługowo.

Umbry sadzone w kwietniu ubiegłego roku.