Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:50, 28 paź 2016

AniMa napisał(a)
Edytko przychodze z kawą i widzę marikeny i co... i myslę jak takowe u siebie przy tarasie wcisnąć

no to widzę, że Cię wzięło Aniu na poważnie, na pewno coś tam wymyślisz i miejsce się znajdzie
bdan 11:00, 28 paź 2016

lindsay80 napisał(a)

Niestety nie, ale dla równowagi jest kilka nazw zupełnie neutralnych

No mogli by zmienić nazwy, Twoja mogłaby być "Ogrodowa" i to byłoby na cześć Twojego ogrodu
wiklasia 11:10, 28 paź 2016

Zawiść, Zazdrość, Zawada - ktoś miał czarne poczucie humoru nadając dzielnicom takie nazwy
kasja83 11:53, 28 paź 2016

lindsay80 napisał(a)

Magda, mam tam matę rozłożoną, bo bez niej utrzymania tego kawałka bez chwastów byłoby ciężkie, w tym roku żadnych cebulowych tam nie sadziłam, ale też mnie kusi, tylko chyba nie tulipany, bo one po przekwitnięciu długo by straszyły, jeśli kiedyś coś tam nawtykam to najpewniej krokusy i chyba żółte.

Ja się właśnie z tymi cebulowymi w tej macie okrutnie męczyłam.Dlatego już żadnej rabaty nie wysypię żwirkiem.Trawka i tak mi gdzie tam się wymyka-a bladego pojęcia nie miałam jak,bo szmata pod spodem.
Krakus 13:19, 28 paź 2016

wiklasia napisał(a)
Zawiść, Zazdrość, Zawada - ktoś miał czarne poczucie humoru nadając dzielnicom takie nazwy

chyba taka polska natura...

a najbardziej polskie słowo?

ŻÓŁĆ:

"Po pierwsze składa się ono z samych znaków diakrytycznych, charakterystycznych ekskluzywnie dla języka polskiego i w ten sposób zyskuje rangę tyleż oryginalności, co niepowtarzalności."

Po drugie, mimo, że wyraz ten językowo jest tak dystynktywny, zawiera pewne treści uogólniające, w symboliczny sposób stanowi o naturze wspólnoty, która się nim, przyznajmy, niezbyt często posługuje. Oddaje pewien charakterystyczny nad Wisłą stan mentalno-psychiczny. Zgorzknienie, frustrację, drwinę podszytą złą energią i poczuciem własnego niespełnienia, bycie na "nie" i ciągle nieusatysfakcjonowanie."
lindsay80 16:30, 28 paź 2016

bdan napisał(a)

No mogli by zmienić nazwy, Twoja mogłaby być "Ogrodowa" i to byłoby na cześć Twojego ogrodu

Danusiu, Ogrodowa już istniała jak nadawaliśmy naszej ulicy nazwę, ale ta co jest, jest też fajna i prawda jest taka, że to ja ją wymyśliłam, napiszę Ci na prive, żeby tu publicznie nie podawać
lindsay80 16:32, 28 paź 2016

wiklasia napisał(a)

To prawda, ale faktem jest, że etymologia tych nazw nie jest taka jednoznaczna, a pierwsze wzmianki o nich były już w XVI wieku, mieszkańcy nawet już nie zwracają uwagi, ale przyjezdnym nie kojarzą się zbyt dobrze, to fakt.
lindsay80 16:34, 28 paź 2016

kasja83 napisał(a)

Ja się właśnie z tymi cebulowymi w tej macie okrutnie męczyłam.Dlatego już żadnej rabaty nie wysypię żwirkiem.Trawka i tak mi gdzie tam się wymyka-a bladego pojęcia nie miałam jak,bo szmata pod spodem.

Kasiu, ja we wszystkich pozostałych miejscach pod żwirkiem mam rozłożone kilka warstw gazet, na razie jestem zadowolona z tego rozwiązania, ale też frakcje kamyka mam 16-32 mm, to też na pewno sprawia, że się nie miesza z ziemią.
lindsay80 16:36, 28 paź 2016

Krakus napisał(a)

chyba taka polska natura...

a najbardziej polskie słowo?

ŻÓŁĆ:

"Po pierwsze składa się ono z samych znaków diakrytycznych, charakterystycznych ekskluzywnie dla języka polskiego i w ten sposób zyskuje rangę tyleż oryginalności, co niepowtarzalności."

Po drugie, mimo, że wyraz ten językowo jest tak dystynktywny, zawiera pewne treści uogólniające, w symboliczny sposób stanowi o naturze wspólnoty, która się nim, przyznajmy, niezbyt często posługuje. Oddaje pewien charakterystyczny nad Wisłą stan mentalno-psychiczny. Zgorzknienie, frustrację, drwinę podszytą złą energią i poczuciem własnego niespełnienia, bycie na "nie" i ciągle nieusatysfakcjonowanie."

Niezłe, jakoś od razu coś takiego mi się skojarzyło z tym opisem.

lindsay80 16:40, 28 paź 2016

Pytacie o kostki bukszpanowe, no powstają w bólach, tak to wygląda.
To co przed różami do zmiany na wiosnę.