Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:33, 15 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A może na wiosnę wymienisz na nową? ... dosypiesz tam tylko popiołu z kominka żeby uzyskać zasadową glebę

Przez ostanie 3 lata dosadzalam (wymienilam) chyba z 50 lawend. Mam juz dosć. Mimo podniesienia rabaty, dosypania piasku zdychaja u mnie. Albo to efekt pobliskich zraszaczy trawnika albo mnie nie lubia. Szałwia mnie kocha więc jesli lawenda nie odbije zamienie ją na szałwię . Sadziłam teraz Hidcote na innych rabatach zobacze jak sobie u mnei poradzi, bo podobmo powinna u mnie wytrzymac...
Ogródek Iwony 21:39, 14 wrz 2015

Do góry
Michał, Olga, te porównania świadczą o tym, że roślinki po posadzeniu potrzebują czasu. Ogród uczy cierpliwości. Często zachwycamy się rabatami u kogoś takimi w czasie świetności. Zawsze się wtedy zastanawiam, jak zrobić, aby osiągnąć taki efekt. Początki wcale nie są takie efektowne. Hortensje w zeszłym roku były jeszcze słabo ukorzenione. Potrzebowały czasu, szybciej kwiaty zbrązowiały niż się wybarwiły.
Teraz ten kawałek mi się podoba, choć rozchodniki posadzone bezpośrednio przy hortensjach zostały przez nie zagłuszone. Muszę je stamtąd przesadzić .

Nie pasuje mi jednak przejście kolorów na ognistą rabatę w głębi widać żółty - pracuję nad zmianami. Żółto kwitnące roślinki przenoszę obecnie na rabatę bylinową żółto-niebieską, tu zostawię kolory: bordowy, fiolet.
Musi zaczynać się odcieniami fioletu: Szałwia, ale nie wiem, co jeszcze... może ostróżki w przyszłości dokupię ... Nie do końca jestem pewna, czego chcę. Ciągle szukam inspiracji.
To żółte kółko - kolory do poprawy.
W głębi jest dalej tak:
Żółcie przeniosę na żólto-niebieską bylinową.

Borówcowy raj 20:55, 14 wrz 2015
Do góry
grembosia napisał(a)
Moniko, cudnie, kolory rzeczywiście potrzebne. Też mam sporo miejsc bezbarwnych, więc szykują się zmiany.

Do półcienia i słońca to daje fajną kontrastową plamę:
http://archiwumallegro.com.pl/szałwia+omączona+niebieska+victoria+nowość-1_2054002876.html

miałam to w zeszłym roku ...niestety nie zimuje ale jset ładne i długo kwitnie, nie pokłada się ...same plusy..jedno ale...
Borówcowy raj 17:54, 14 wrz 2015

Do góry
Moniko, cudnie, kolory rzeczywiście potrzebne. Też mam sporo miejsc bezbarwnych, więc szykują się zmiany.

Do półcienia i słońca to daje fajną kontrastową plamę:
http://archiwumallegro.com.pl/szałwia+omączona+niebieska+victoria+nowość-1_2054002876.html
Grembosiowo 16:50, 14 wrz 2015

Do góry
grembosia napisał(a)

To szałwia omączona Viktoria Blue, też jestem nią zauroczona. Strzeliste, sztywne niebieskie kwiatostany tworzą niesamowicie kontrastowy akcent kolorystyczny w ogrodzie.
Ma jedną wadę- jest jednoroczna .
Mam ją od czerwca i kwitnie powtórnie, praktycznie nieprzerwanie, podobno nawet do przymrozków ma kwitnąć. Można ją przezimować (tak jak pelargonie) lub wysiać w lutym na parapet.
Będę zbierała nasionka, więc jak chcesz, to przypomnij się jesienią.

Tu masz info:

Super. Bardzo proszę o nasionka. bedę przypominać jesienią. Buziak
Grembosiowo 14:27, 14 wrz 2015

Do góry
yolka napisał(a)

Czy te niebieskie kwituszki na trzecim zdjęciu to przetacznik czy coś innego - muszę takie mieć, są piekne. Jeszcze proszę podpowiedz czy zimują i jak sie je mnoży - z podziału czy z nasion. Pozdrawiam

To szałwia omączona Viktoria Blue, też jestem nią zauroczona. Strzeliste, sztywne niebieskie kwiatostany tworzą niesamowicie kontrastowy akcent kolorystyczny w ogrodzie.
Ma jedną wadę- jest jednoroczna .
Mam ją od czerwca i kwitnie powtórnie, praktycznie nieprzerwanie, podobno nawet do przymrozków ma kwitnąć. Można ją przezimować (tak jak pelargonie) lub wysiać w lutym na parapet.
Będę zbierała nasionka, więc jak chcesz, to przypomnij się jesienią.

Tu masz info:
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:31, 14 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
jaby ktos sobie zyczyl to moge zabrac troche tej mojej bylicy luizjanskiej bo wykopalam troche i wrzucilam w doniczke, jak nie to wywale

Kasiu, ja też bym szczapkę wzięła Coś w zamian przywiozę: Miskant czy szałwia?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:59, 14 wrz 2015

Do góry
o kurczę, szkoda twojej lawendy......moja odpukac daje rade ale w tym roku nie ponowiła kwitnienia, a szałwia też słabo powtarza....ale może to wynik suszy bo rośliny wygladają ok....

Szkoda mi twoich elata aurea z tych kulek, tak mi sie tam podobały bardzo jak posadziłaś, ale skoro przypalane były...ja swoje chyba tez przesadze, do cienia.....mam 2 szt w kompozycji w donicach na tarasie i te sa cudne, a te które mam na rabacie podsychają....
Marzenko - gdzie kupowałas Munsted Wood? moja Ingrid Bergman ma sie coraz gorzej......i chyba wyleci... a w zamian dałbym własnie Munsted. Nie wiem tylko czy moge wsadzic nową róże w miejsce starej, która wciąż chorowała...

Biało różowy ogród za płotem. 23:02, 13 wrz 2015

Do góry
Jakie rośliny będą królować? Przede wszystkim hortensje bo to ulubione rośliny siostry, do tego dużo traw, kilka róż, lawenda, werbena, szałwia, jeżówki, lilie przeznaczone raczej do wazonu kilka różaneczników, trochę bukszpanu i to chyba tyle.

Największy problem mam z rozmieszczeniem i doborem drzew bo tego już tak łatwo nie zmienić.

Niestety ze względu na wąską działkę odpada grab jako żywopłot, cis za drogi, do choiny nie jestem przekonany, więc stanęło na ulubionej polskiej roślinie tuji Smaragd jak już będzie posadzona i za kilkanaście lat podrośnie będzie cięta w prostą zieloną ścianę.

Drzewa to 3 graby Fastigiata... tego jestem pewien, a poza nim to jeszcze klon Drumondii, dwie wiśnie Umbraculifery i 5 grabów rozpiętych na stelażach kwadratowych i z nimi jest największy problem, ale o tym później

To plan na dwie główne rabaty, oczywiście sugestie mile widziane bo docelowe rośliny najwcześniej wiosną, teraz żywopłoty i drzewa oraz nawadnianie.

Coś tam widać. Oczywiście dojdzie sporo cebulowych w rozplenice i zapewne jakieś dwie grupy bylin pomiędzy roślinami się wkradną. Ta rabata ma słońce przez cały dzień, wiec musi kwitnąć

Druga rabata bardziej stonowana ze szpalerem hortensji trzema grabami i kostkami roślin przed wszystkim, dojdą białe kwiaty na wiosnę i może jakaś szałwia się wkradnie i czosnki.

Na dzisiaj tyle
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:41, 13 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
NO to dla zainteresowanych - z serii porażki ogrodowe - moja lawenda
Opitoliłam bo była brązowa od przędziorków i chyba nie uschła tylko ją grzyb atakował? Jak nie odrośnie to zastąpi ja definitywnie szałwia lub kocimiętka

i to na tyle zdjęć...

A może na wiosnę wymienisz na nową? ... dosypiesz tam tylko popiołu z kominka żeby uzyskać zasadową glebę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:52, 13 wrz 2015

Do góry
NO to dla zainteresowanych - z serii porażki ogrodowe - moja lawenda
Opitoliłam bo była brązowa od przędziorków i chyba nie uschła tylko ją grzyb atakował? Jak nie odrośnie to zastąpi ja definitywnie szałwia lub kocimiętka

i to na tyle zdjęć...

W tym tygodniu trzeba zacząc ciąć bukszpany abym zdązyła do końca września i aby jakiś kształt im nadać....

I zastanawiam się czy zostawić te bukszpany czy zastąpić je trawami? Ciągle mi wypadają na tej rabacie, nie mogę uzyskać równych kwadratów

Ogrodowy song 16:53, 13 wrz 2015

Do góry

Chopin po raz drugi

na rabatce z niwaki doszła szałwia

Ogród mały, ale pojemny;) 18:18, 12 wrz 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)

jaka to odmiana rozchodnika?? piękny kolor..a z przodu to szałwia??

podziwiam pracę wytrwałego ogrodnika
Ogród mały, ale pojemny;) 16:44, 12 wrz 2015

Do góry
Jestem troche zawiedziony wyglądem ogrodu jeżówki kremowe prawie wyschły szałwia coś mi nie odbija chyba sięjej pozbęde a na jej miejsce posadze elate no nic koniec marudzenia o to aktualne fotki

Moja działka na Dębowym Lesie 08:38, 12 wrz 2015

Do góry
Kochani, dziękuję za odwiedzin-ki ,życzenia zdrówka- lepiej ale boli, kołnierz uwiera, ,szyja i kark ciągnie,,ale nie ma co narzekać.
Przez jedną nieuwagę człowieka, ktoś musi cierpieć i znowu życie się zmienia, przewraca,
będzie dobrze,, bo niby jak ma być ?? :wink2:

Potem szczegółowo odpowiem
a teraz taki misz-masz , może być ??

Hosta White Christmas- odżywa po upałach

Szałwia po przekwitnięciu, przycięta zakwita jeszczeraz, mnie ale i tak cieszy
Lawendowy zawrót głowy 21:42, 11 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Szałwia to chyba moja zastepczyni lawendy będzie. ..

Mnie to nie dziwi , ja przechodze milosc dziewicza do szałwii ......
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:51, 11 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

nie przyszloby mi do glowy ze to siewki szalwi
u mnie sie nic nie rozsiewa ale moze ja poprostu nie rozpoznaje nic i piele jak chwasty

Kiedyś też tak myślałam Pewnie zbyt dokadnie odchwaszczasz A jak siewka mała to ciężko rozpoznać. Ja już wiedziałam czego szukać, bo te szałwie, które się wysiały wysiewałam samodzielnie w ubiegłym roku.

margaretka3 napisał(a)

Ta różowa szałwia też Ci się wysiała? Jakby co, to ja bym poprosiła o nadmiar choćby w 1 sztuce
Wpadłam wczoraj do Krzywaczki na 5 minut przed zamknięciem, bo przecież nie mogłam obok tak po prostu przejechać... I miałam nosa, bo czekała na mnie jeżówka Secret Joy, ale dwie jeszcze zostawiłam dla Ciebie

Różowej nie sprawdzałam, ale planuje ją posadzonkować. Będę o Tobie pamiętać
Ja na razie omijam szkółki. Za to zasadzam się na róże, ale dostałam ostatnio białą jeżówkę od teściowej

No i przy okazji zakupów zawsze jakieś cebule przytargam do domu

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:37, 11 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Za późno przycięłam szałwie w tym roku i mam pełno siewek W sam raz w poszerzone miejsce

Ta różowa szałwia też Ci się wysiała? Jakby co, to ja bym poprosiła o nadmiar choćby w 1 sztuce
Wpadłam wczoraj do Krzywaczki na 5 minut przed zamknięciem, bo przecież nie mogłam obok tak po prostu przejechać... I miałam nosa, bo czekała na mnie jeżówka Secret Joy, ale dwie jeszcze zostawiłam dla Ciebie
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 16:59, 09 wrz 2015

Do góry
fajnie ta łatwizna wygląda, chyba ta donica nie jest za szeroka, nie?
tutaj jest fajnie obsadzona, ale chyba trochę szersza niż Twoja
może byś szałwia, lawenda, ale rozplenica szybko rośnie i pewnie w przyszłym roku będzie juz ciasno
Korą możesz ocieplić na zimę, bo kamykami to szkoda, i tak ich nie bedzie widać
Lawendowy zawrót głowy 07:50, 09 wrz 2015

Do góry
Szałwia to chyba moja zastepczyni lawendy będzie. ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies