Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 22:34, 04 paź 2015

Madzenka napisał(a)
Hi hi za rok ją przeklniesz... A za dwa stipę.... Ja mam w calusieńkim ogrodzie siewki stipy.... Wiosną bedzie wieeeeelkie przesadzanie

Najgorsze, że wiem, że Twoje słowa się sprawdza .
Przesadzałam wczoraj żurawki, które rosły obok stipy i od spodu całe były oblepione w jej kłaczkach, strach się bać
ren133 22:52, 04 paź 2015

Pięknie Też uwielbiam werbenę I ostróżki Ci kwitną? A Twoja rozpenica to hameln?
lindsay80 22:56, 04 paź 2015

ren133 napisał(a)
Pięknie Też uwielbiam werbenę I ostróżki Ci kwitną? A Twoja rozpenica to hameln?

Ostróżki praktycznie kwitną nieprzerwanie od lipca - też mnie mile zaskoczyły.

Na zdjęciach widać Hameln, ale mam jeszcze Viridiscens i Magic Autumn, tyle, że na razie rosną w przechowalniku, więc nigdy nie zostały obfocone.
ren133 23:01, 04 paź 2015

lindsay80 napisał(a)

Ostróżki praktycznie kwitną nieprzerwanie od lipca - też mnie mile zaskoczyły.

Na zdjęciach widać Hameln, ale mam jeszcze Viridiscens i Magic Autumn, tyle, że na razie rosną w przechowalniku, więc nigdy nie zostały obfocone.

Moja viridescens większa jest od Twojej hameln a może Magic Autumn jest mniejsza od nich? A moje ostróżki przekwitły i koniec ... moze Ty swoje ścinałaś?
bdan 08:19, 05 paź 2015

Też jestem ciekawa czy werbenę będę u siebie wyrzucać. Zastanawiam się kiedy zbierać nasionka? Wiesz może w jakim teminie nalezy to zrobić?
lindsay80 08:48, 05 paź 2015

ren133 napisał(a)

Moja viridescens większa jest od Twojej hameln a może Magic Autumn jest mniejsza od nich? A moje ostróżki przekwitły i koniec ... moze Ty swoje ścinałaś?

Hameln mam kilka miesięcy dłużej od pozostałych odmian, mocno się rozrosły, ale Viridiscens mimo, że nie jest tak rozłożystą kępą to liście ma wyższe, na pewno będzie sporo większa od Hameln.
Natomiast Magic Autumn wielkościowo będzie prawdopododnie taka sama jak Hameln.

Jeśli szukasz czegoś o pośrednim wzroście to poczytaj o odmianach Boy (T. Grochowskiego), tylko z zimowaniem bywa problem.

Przekwitłych kwiatostanów ostróżkom nie wycinałam, nowe wyrosły sobie obok - ja mam te półpełne odmiany.

lindsay80 08:49, 05 paź 2015

bdan napisał(a)
Też jestem ciekawa czy werbenę będę u siebie wyrzucać. Zastanawiam się kiedy zbierać nasionka? Wiesz może w jakim teminie nalezy to zrobić?

Dziewczyny piszą, że po pierwszych przymrozkach i to by też potwierdzał ten artykuł:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny
anabuko1 08:50, 05 paź 2015

Piękna ta kępa werbeny i trawki,umm , powzdycham jeszcze podziwiając piękne widoczki
lindsay80 08:57, 05 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
Piękna ta kępa werbeny i trawki,umm , powzdycham jeszcze podziwiając piękne widoczki

W takich dużych skupiskach ona wygląda najpiękniej - miło Cię u mnie widzieć - Witam
lindsay80 10:48, 05 paź 2015

siakowa napisał(a)
A moze wyzsza szalwie np caradonne daj tam gdzie zaslania ja stipa ??? Mi sie podoba

A wiesz, że Ty masz rację, wyższa szałwia chyba załatwiłaby sprawę.
A przy okazji pytanko, czy Twoja po obcięciu podczas drugiego kwitnienia była tak samo wysoka?

Bo moja właśnie niższa... tyle, że ja nie mam pewności, że to co mam to Caradonna.

A tu fajna inspirka ze stipą, Caradonną i kocimiętką Walker's Low