Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Trawiasto liściasty bez thui 12:08, 12 maj 2022

Do góry
Wiśnia piłkowana Kanzan przy furtce

Coś niedobrego dzieje się z moim tulipanowcem.
Listki rozwinął bardzo małe i dziwnie zdeformowane. Co to może być? Jego też pryskałem miedzianem, Scorpionem i dodatkowo podlałem korzenie - mogło mu to zaszkodzić czy jakaś inna choroba?
Za drzwiami do ogrodu... 12:07, 12 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Aniu, zmiana ogromna bez tych skayroketów, zupełnie inny wygląd, moim zdaniem na plus.

Pozdrawiam

Dziękuję.Też tak myślę
Grzebiuszka ziemna 12:05, 12 maj 2022

Do góry
Dziękuję Sylwia i Grażynko Wczoraj wyszłam po 2 tyg wreszcie do ogrodu na trochę, osłabionam i zlana potem od niewielkiej pracy, ale pacjent będzie żył i to najważniejsze, wychodzi na to, że miałam jakąś odmianę modnej ostatnio choroby, także jestem na topie .
Już sobie odpuściłam różne rzeczy w ogrodzie, no trudno, plany były większe niż możliwości wykonania, przymiarka do niewielkiego ogródka warzywnego z wzniesionymi grządkami pozostała w rozkopaniu i czeka. chciałoby się powiedzieć jak zwykle, a przecież wieszcz mówił "mierz siły na zamiary" ...
hmmm w moim wypadku mierz zamiary proporcjonalnie do możliwości czyli podrywam autorytet wieszcza? Czy to uchodzi?
A tu kilka ujęć z mojego miejsca do posiedzenia, miedzy ogródkiem ziołowym - szachownicą a budynkiem ze starą zwykła postkomunistyczną ławką z ośrodka wypoczynkowego dla rolników z Krynicy Morskiej (taką ma bogatą historię i niejedno mogłaby opowiedzieć, gdyby miała narząd gębowy, wymieniłam deski i pomalowałam) No tak, właśnie doszło do mnie, ze lubię starym przedmiotom nadawać nowe oblicze, to coś w stylu "Lenin wiecznie żywy" w odniesieniu do post... hi, hi

w jakiś letni wieczór, dostrzegam jeszcze poziomki:

A to zdjęcie z dzisiaj po sążnistym deszczu (dostałam w prezencie taki wielki dzban wygląda jak omszony, na razie włożyłam tam różę niespodziankę, widoczna pułapka na nornice i krety jak u Judith):

Trawiasto liściasty bez thui 12:05, 12 maj 2022

Do góry

taki fioletowy fragmencik, powinny tu niebawem zakwitnąć bordowe piwonie, a później będzie tu żółto od rudbekii
Trawiasto liściasty bez thui 11:59, 12 maj 2022

Do góry
Klony palmowe zaczęły sezon w pięknym stylu

Z wielkiej chmury mały deszcz...

Bardzo sucha tegoroczna wiosna u mnie. nawet ślimaków nie widać
Pieknie wyglądały stare jabłonie u sąsiadki. Szkoda że tylko kilka dni są takie białe. Pachniały i bzyczały z kilku metrów.
Trawiasto liściasty bez thui 11:56, 12 maj 2022

Do góry

Trawiasto liściasty bez thui 11:54, 12 maj 2022

Do góry
Wrzucam nieco zdjęć wiosennych, jakość słaba bo robione telefonem na szybko, ale nawet nie ma czasu na porządne ujęcia. W weekend spróbuję zrobić sesję lepszym aparatem

Zieleń, drewno i antracyt 11:48, 12 maj 2022

Do góry
Mirko, jakiś czas temu robiłam sobie aktualizację planu ogrodu.
Nie wiem, czy coś widać w takiej skali, ale hamakowa i malowany płot jest bliżej prawego górnego narożnika.

Jednak wstawiłam zdjęcie w poziomie(trochę lepiej widać) i teraz to lewy górny narożnik

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:39, 12 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Trudno ocenić czy listki się różnią, w zeszłym sezonie miałam wrażenie, że tych długich buków listki były mniejsze, ale teraz są prawie takie same, chociaż po bliższym przyjrzeniu te długie kolumny mają bardziej spiczaste liście

a ten szerszy buk ma bardziej okrągłe, nie są tak do szpica zakończone.

On też jest Dawyck,bo Rohan ma całkiem inne listki... Z czasem te listki będą większe.Moje też kupione w donicach miały te listki małe a jak się ukorzeniły w ziemi to mają teraz duże listki
Wszystkiego po trochu 11:29, 12 maj 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
sukulenty na tarasie

czyż nie uroczy ?

Śliczne są
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:23, 12 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Mam te moje 3 buczki i o ile dwa są takie same, o tyle jeden ma inny pokrój. Czy myślicie, że to może być Rohan?

Tu widać różnicę w pokroju.

No świetnie się prezentują . Ja nie mogę się do nich przekonać .
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:18, 12 maj 2022

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:17, 12 maj 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja też!
Dzisiaj była kolejna wycinka cebulowych. W cienistych miejscach jeszcze cieszą.

A przy okazji oglądania odmianowych kuklików naszła mnie myśl, że między nimi, a tymi zwykłymi jest podobna sytuacja jak między ciemiernikami Niger i orientalnymi.
Kwiatki tych szlachetniejszych odmian, choć może piękniejsze, to nie chcą się prezentować ku górze, ale zwisają w dół. Ciężko im zrobić zdjęcie.

Rano na 5 wysianych rządkach był jeden ogórek. Pod wieczór już wszystkie rzędy były wypełnione.

Też wycinam Teraz roi mi się od żółtych. To są jakieś sprzed mojej ery ogródkowej.
Niezniszczalne.
Kukliki zwisłe pewnie nie bez powodu. U mnie fajnie je posadziłam w podwyższanej grządce w kąciku wypoczynkowym. I gdyby nie to, że spaliłam je azofoską mogłabym oglądać ich kwiatki całkiem wygodnie.
Tak mnie podkusiło, po garsteczce pod róże a sąsiady oberwały. Widać, że z nawozami sztucznymi nie mam doświadczenia.
Za to truskawki na tym nawozie plus nawadnianie kropelkowe wyglądają zjawiskowo.
Bez porównania z obornikiem granulowanym, gnojówką pokrzywową i co ja tam jeszcze daję
No to się wyżaliłam

W ogródku emerytki 10:57, 12 maj 2022

Do góry
gogo napisał(a)
Renatko, w tym roku jeże hibernowały wyjątkowo długo, z powodu chłodnej wiosny.
Jeż budzi się, gdy temperatura w nocy przekracza 10 st., a tak jest dopiero od niedawna.

Ta goryczka to nowy nabytek i na jej temat nic nie wiem.
Posadziłam ją w mieszaninie ziemi, piasku i żwiru, jak zalecają, mam nadzieję, że się zadomowi.
Miałam inną, jasnożółtą, ale w tym roku się nie pokazała

Czyli kapryśna ta goryczka.
Choć u Ciebie obsypana kwiatami.
A jakie ma u Ciebie naświetlenie?
Coś ją cieniuje?
Moja jest w pełnym słońcu, możliwe, że to jej nie pasuje.

Za porcję wiedzy o jeżach jeszcze raz dziękuję

Tulipanowiec - Liriodendron 10:33, 12 maj 2022

Do góry
Proszę o pomoc w rozpoznaniu co dolega Tulipanowcowi. Nie rozwinął prawidłowo liści, są one małe i zdeformowane.
Co może być przyczyną? Jesienią miał jakieś przebarwienia ciemne (prawdopodobnie grzyb) więc w marcu był pryskany miedzianem a w kwietniu Scorpionem przeciw grzybom, razem z opryskiem fungicydem podlałem też korzenie w stężeniu takim jak oprysk.
Wszystkiego po trochu 10:30, 12 maj 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Graf Lennart

Azurika, zagłuszony po jednej stronie przez azalie pontyjską, i widzę że nie ma pąków kwiatowych, będę musiała azalie trochę przyciąć w tym miejscu

. Ten Graf Lennart to wcale taki mały nie jest jak podają źródła na necie. Oba pięknie zakwitły
Glina i zielsko 10:30, 12 maj 2022

Do góry
Dla Darii
Dawyc purple

Rohani

Dawyck purple z lutego

1 i 2 od lewej dawyck purple
3 rohani

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:21, 12 maj 2022

Do góry

........................................................................................sosna koreańska 'Morris Blue'

Ogród prawie wymarzony … 10:19, 12 maj 2022

Do góry
Moja gęba ma brata

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:07, 12 maj 2022

Do góry
Cunnigham's Snow White, 5letni to jest jego drugie kwitnienie.

Loreley.

azalia japońska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies