Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój kawałek raju II 18:21, 14 kwi 2013

Do góry
Aniu ode mnie na 700 - orchide z Botanisher Garten
oraz dla wszystkich z wiosennym pozdrowieniem
Ewa
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 18:20, 14 kwi 2013

Do góry
Witaj Agnieszko, witaj Agato
Dziękuję Wam za cieple przyjęcie i pierwsze rady.
Agato, właśnie tego chcę uniknąć - przypadkowych i nieprzemyślanych nasadzeń. Dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem, chciałabym więc skorzystać z Waszych doświadczeń z tworzenia własnychogrodów. Nie powiem nic nowego: są one przepiękne, przemyślanie skomponowane Chciałabym aby i moj był taki.
Najgorsze jest to, że brakuje mi wyobraźni Podobają mi się różne roślinki, ale nie potrafię ich sobie wyobrazić w soim ogrodzie.

Udało mi się wykonać plan działki (uff, łatwo nie było) wklejam poniżej:

Doradźcie proszę z czego skomponować żywopłot (30 m)
Na razie mam wsadzone Tuje Brabant - 10 szt na 30 metrach, bardzo żadko. Podobają mi się żywopłoty mieszane. Mam pomysł aby psadzić kilka tuj, potem kilka jałowców chińskich Stricta, w to wkomponować 2-3 swierki? Co o tym myślicie? czy to ma sens?
Później chciałbym dosadzić mniejsze krzewy, jakieś trawy.

Na rysunku zaznaczyłam miejsce, w którym chcemy posadzić kilka drzewek owocowych. Nie wiem czy płot z tamtej strony obsadzić tak samo? Podpowiedzcie proszę
Kwiatki i rabatki u Elizy 18:18, 14 kwi 2013

Do góry
magdziam napisał(a)
Witam wiosennie

Dziękuję za krokusiki, akurat białych nie mam, muszę to nadrobić jesienią
Na Francuskiej 18:12, 14 kwi 2013

Do góry
Dziś jest cudowna pogoda, w końcu wyciągnęłam na taras fotele i wygrzewałam się w słonku Temp. 17 st.C Kupiłam wczoraj 2 hortensje Limelight (mam nadzieję, że etykietki się zgadzają). Mają już nawet tycie pączki

Pierwsza, jak widać jest mocno przycięta, za to druga ma długie pędy, takie na 7-8 oczek. Raz już była przycinana, ale czy mogę ją jeszcze skrócić?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:03, 14 kwi 2013

Do góry
i hiacynty coraz większe

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:02, 14 kwi 2013

Do góry
tulipki wychodzą

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:00, 14 kwi 2013

Do góry
zrobiłyśmy przegląd żurawek
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:58, 14 kwi 2013

Do góry
Dzięki Marzence przypomniałam sobie, że mam 3 częściowego boscha i przystrzygłam lawendę poszło migiem, a pomyśleć, że wcześniej męczyłam się przy lawendzie sekatorem, chociaż miałam już boscha ) jakieś zaćmienie chyba miałam

przed

i po

obwódkę też ciachnęłam ta obwódka w tym roku wędruje w inne miejsce a tu będzie żywopłocik z bukszpanu
Bajkowy ogród Weroniki 17:57, 14 kwi 2013

Do góry
Akanto, zanim Twoje krokusy pokażą się w całej okazałości, popatrz sobie na moje. Dla Ciebie nowe fotki, z mniejszymi i całkiem dużymi krousami w kolorze blue:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:53, 14 kwi 2013

Do góry
i krokusy od frontu, również w runiance
Wczoraj

i dziś

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:50, 14 kwi 2013

Do góry
i na koniec jeszcze moje krokusy w runiance
z tyłu domu

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:44, 14 kwi 2013

Do góry
wczoraj odkrywałam też różankę, zdjęć nie mam bo po pierwsze był taki bałagan dookoła, po drugieznerwiłam się sama na siebie. Licho mnie chyba podkusiło by te róże tak opatulić. Czyli 3 angielki i dwie pienne. (pienne już drugi rok kładłam do snu) Pienne jak w ubiegłym roku związałam położyłam na boki przymocowałam do podłoża. Wszystkim 5 zrobiłam kopce z kory i ziemi, oblożyłam igliwiem a całość przykryłam włókniną i zasypałam ziemią. Jak ja się wczoraj umachalam by to pozdejmować.... ileż słów niecenzuralnych padło. Na szczęście wszystkie przezimowały włącznie z lawendą która też była tak przywalona.
tutaj postawione na nogi pienne

i jedna angielka z zielonymi liśćmi

muszę koniecznie kupić ładne podpory do angielek!!!!!
A miało być tak pięknie.... 17:41, 14 kwi 2013

Do góry
Jak chcesz wiosnę to zapraszam.... ja nie mogę ruszać eis z domu... i to chyba na sporo mnie uziemiło ...buuuuuu .... mam zapalenie płuc.... skąd, jak, kiedy..... nie wiem...... wydawało się, że jestem nie do zdarcia I co mi po wiosnie....buuuuuuu
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 17:32, 14 kwi 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Kasieńko jaki już duży ten Twój różowy kwiatuszek na rocznicę zostawiam kwiatuszka z mojego ogrodu , świeżutki i pozdrawiam serdecznie, fajnie, że jesteś Pamiętam całą metamorfozę ogrodową

Dziękuję Aniu i te świeże kwiaty z ogrodu super Pozdrawiam!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:31, 14 kwi 2013

Do góry
forest ....wczoraj

i dziś
Mój jesienny ogród 17:29, 14 kwi 2013

Do góry
Jestem na bieżąco Twojej fotorelacji
Wiosna zawitała wreszcie i do mnie, chociaż wczoraj padał niewielki grad

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:28, 14 kwi 2013

Do góry
to teraz trawy
hmmmm jak ona się nazywała?

tatarak (chyba)

stipa

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:23, 14 kwi 2013

Do góry
po zimie mam mega problem... zapomniałam nazw roślin
teraz żurawki które przetrwały w najlepszej kondycji berry smoothie

i po czyszczeniu

nieżle wyglądają delta down , one były bardzo malutkie jak je sadzilam na jesieni, liczę, ze w tym roku będą ładniutkie

wyczysciłam jeszcze żurawki southerm comfort przy cisach ale fot nie robiłam bo juz późno było. Jutro planuje dokończyć czyszczenie pozosałych, a jest ich jeszcze trochę...
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 17:19, 14 kwi 2013

Do góry
Hortensje w Auchan po 23,99

były jeszcze niebieskie, ciemny róż i biale z zielonkawym przebarwieniem
Rajski ogród Ani 17:19, 14 kwi 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Wreszcie zobaczyłam kawałek Twojego ogrodu, nie same kwiatki. Z czego są te pasy żywopłotu, co to za krzewy? Róże i lawenda to klasyczna kompozycja, jakie to będą róże?
Sasanki mamy takie same, mnie się kojarzą z pisklakami w gnieździe, takie są włochate.
Gabrysiu to jest rabata przy wjeździe do garaży, rosną tam już róże, mam też nowe, które czekają na wsadzenie ale nazw nie pamiętam, to prezent od córki, wiem, ze jedna ma kolor lawendowy taki sobie misz masz różany, kupowany gdzie popadło ze wskazaniem na kolory fotki ich wstawiałam wcześniej. Wiosną królują tam tulipany, totki też wstawiałam, a późnym latem i jesienią obok róż rosła werbena patagońska, tytonie, czarnuszka i lwia paszcza przed rabatą od wschodniej strony wsadziliśmy wierzbę ekologiczną, żeby zasłaniała od wiatru, właśnie czeka na przycięcie, za nią widoczne krzaki porzeczkowe w tle widać stojak na sznur do suszenie bielizny, zostanie wyeksmitowany w inne miejsce, mniej widoczne dla ogółu. Sasanki i inne wiosenne rosną w przydomowym ogródku
kawałek przydomowej rabaty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies