Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 22:46, 28 kwi 2013

monteverde napisał(a)
Weroniko czy ta lewizja jest czerwona? śliczna a zdjęcie to ostróżka no ale jak cebulka to będzie lilia jak zakwitnie to pokaż Kajtkowy prezent fajny a ta lilia świecąca ma jakąś nazwę?pozdrawiam

Dziękuję Monte za wiadomość. O lewizji, muszę pamiętać, że żwirek granitowy potrzebny, i wypada wstrzymać się z wsadzaniem. Ta jest czerwona. a kiedyś miałam taką

Nie znam nazwy lilii świecącej, ale jak tylko zaświeci, pokażę. Jak nie zaświeci, też.
Sprzedającego lilie niebieskie poprosiłam o adres, bo jak pięknie zakwitną to może trzeba będzie dokupić. Powiedział, że jest na zdjęciu w lewym rogu u góry, szukać w internecie...WILD LILLY HOLAND ? Pozdrawiam.

Bogdzia 21:33, 29 kwi 2013

Super zakupy ale wydaje mi sie ze w Piotrkowie większy kiermasz niż w Łodzi.
Mala_Mi 13:16, 30 kwi 2013

weronika77 napisał(a)

Moje zakupione dziwolągi bliżej. Llilia niebieska (jakoś podobna do ostróżki) i lilia drzewkowa.

Były też lilie niebieskie inne, a nawet czarne.

I

Bo to chyba jest ostróżka

Drzewko liliowe to nic innego jak lilia orientpet

Ja też mówie, że nic nie kupuje.. i tak coś zawsze przywlokę.... a teraz koniec przerwy...
Kwitną ci floksy??? Bo poznaję się, że tylko 2 stronki w tył zajrzałam..
barbara_kraj... 17:32, 30 kwi 2013

Ciekawe nazwy tych lilii, czy rośliny będą do nich adekwatne? Ostróżki z cebul nie wyrastają, a tu cebule widzę
weronika77 20:12, 30 kwi 2013

Bogdziu, nie miałam jeszcze okazji trafić na kiermasz łódzki, ale kto wie, może jeszcze i tam trafię.
Aniu, floksy moje w zieleni jeszcze, popatrz...Lilię z tych większych pokazywałam już w ub. r.
one co roku mają być wyższe.

Basiu, moje zakupy tajemnicze, aż do kwitnienia...
Tajemnica różowych tulipanów olbrzymów ze Skierniewic dzisiaj wyjaśniona, są żółte. Wciąż czekam co się jeszcze okaże z innymi roślinkami, porównuję rzeczywistość wiosenną z moimi zapiskami jesiennymi.

Magnolie wszędzie takie piękne, a moja wolno rośnie, wolno rozkwita, a ja i tak się cieszę.
Pozdrawiam.
Bogdzia 21:50, 30 kwi 2013

A ja nic nie zapisałam i nie wiem co w tych Skierniewicach kupiłam , zobaczymy co wyrośnie. Jak na razie jakieś fajne zonkile mi wyrosły.

Tulipany te duże też kupowałam ale chyba nie zólte, a sa przynajmniej wielkie jak obiecali?
weronika77 22:04, 30 kwi 2013

Bogdziu, są wielkie w porównaniu z normalnymi. Pamiętam, że kupiłaś powojniki i pełną jeżówkę, chyba zawilca z tych większych i tulipany. Żonkil fajny, ale też inne Twoje roślinki "przegoniły" moje, a Ty się martwisz, że inni mają lato. U nas wiosna przychodzi powoli, musimy się delektować zielenią listków i trawki, a przecież nie tylko. Kwitną sasanki, bratki, szafirki, hiacynty, tulipany...

szafirki

bratki mini
Bogdzia 23:00, 30 kwi 2013

Pewnie że się trzeba delektowac , tylko u nas późno ta wiosna jednak przychodzi. Cieszę się ze tulipany większe od innych to może je rozpoznam. O powojnikach pamiętam, jeżówkę tez (musze ją sprawdzic) ale o zawilcach - skleroza .U mnie tulipany właściwie nie kwitną bo jakieś dwa czy trzy to się nie liczy. Szafirki masz cudne , te sztywne listki u nich fajne bo u innych (moich) sa poopuszczane.
monteverde 23:56, 30 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)
A ja nic nie zapisałam i nie wiem co w tych Skierniewicach kupiłam , zobaczymy co wyrośnie. Jak na razie jakieś fajne zonkile mi wyrosły.

Tulipany te duże też kupowałam ale chyba nie żółte, a są przynajmniej wielkie jak obiecali?

Weroniko ten narcyz przypomina mi Ice Kinga ale jest zbyt żółty to może Irene Copeland?
dajana 00:09, 02 maj 2013

Witaj Weroniko melduję ze floksy chyba ruszyły bo zaczęły się zielenić.U ciebie to już naprawdę letnie widoki a u mnie jak u Bogdzi nawet tulipany jeszcze nie kwitną Chciałabyś zobaczyć u mnie więcej ? no niestety wstrzymują mnie inne sprawy przy tworzeniu ogrodu.Będą u mnie jeszcze kopać w sierpniu przyłącze elektryczne stałe Kable maja iść pod ziemią bo mam prąd tymczasowy czyli słupy .Wstrzymuje mnie jeszcze porządne ogrodzenie wejściowe i podjazd do garażu, ścieżka do domu Wiele jeszcze kopania Mogę zakładać rabaty gdzieś gdzie wiem że nie wjedzie sprzęt Niestety to wszystko sporo kosztuje a ja nie mogę wszystkiego naraz zrobić.Muszę więc czekać i cieszyć się drobiazgami .Dziękuję raz jeszcze za floksy, posadziłam je na rabacie ale z dala od hortensji .Niektóre podzieliłam i uszczknęłam gałązkę ,chyba się przyjęły Kiedy się rozrosną podzielę dalej ,Tak można prawda?Jak często podlewać ?rosną w słońcu ,podlewam codziennie wieczorem bo ziemia sucha po całym dniu .Te niebieskie lilie bardzo mi się podobają.kiedyś miałam lilie nawet czarną ale łamały się kiedy wyrosły i zrezygnowałam z lilii, no i ten zapach nie bardzo mi odpowiada .Podziwiam je u innych bo są naprawdę śliczne .Pozdrowienia posyłam ciepłe Weroniko Jak tam mój pupilek Kajtuś ,zostaje juz sam w domu?