Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Anna i Ogród 22:31, 18 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Ławka w rzeczywistości jest normalnie biała ale na zdjęciu wyszła jakaś taka rażąca pomimo iż było pochmurnie. Jak siadam na nią to mam idealny widok na rabatę po drugiej stronie ogrodu z trawami, dereniami i perukowcem.

Nie ma to jak ławka w idealnym miejscu z widokiem
Anna i Ogród 22:28, 18 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Tyyy - ta siewka jest pod berberysem. Mówisz że to berberys? Baaardzo podobny do perukowca. Zobaczymy jak trochę podrośnie. Wyrwę jak coś.

Mi też się wydaje, ze to berberys. Na dodatek moje siewki sa różne. Z bordowego mam zielone, bordowe i z żółtą obwódką. Jakie tylko dusza zapragnie
I sieją się wszędzie. Niekoniecznie pod berberysem
Ogródek Iwony II 22:11, 18 sie 2016

Do góry
Justynko, kilka razy czytałam, co napisałaś. Pierwsze zdanie kilka razy. Literka po literce, słowo po słowie. Zaszczyt dla mnie coś takiego przeczytać
Twoją różankę chyba przegapiłam, muszę wpaść do ciebie i ją zobaczyć. Pokazywałaś? A ja na nią tak długo czekałąm. Fajnie, ze ci się podoba.
Piny - Ewa ma bardzo wielką rabatę widzianą ze wszystkich stron. Wymyśliła sobie podzielenie ją na 3 części: formalną - kulkowisko
angielską - byliny i
trawiastą - kompozycje z traw.

Powinno wyjść fajnie, stąd szukałam dziś pinów.
Mi też się podobają, ale nie mam miejsca i chyba to nie do końca moja bajka. Może też dlatego, ze z takim wielkim wysiłkiem zdobywam bukszpany - własnych sadzonek sporo, a kulki robię z pojedynczych sadzonek (czasem dwa krzaczki razem), więc trochę potrwa, zanim będą to kule. Z kuleczek nie jest żadne kulkowisko.

Ogródek Iwony II 22:10, 18 sie 2016

Do góry

Gosiu
, zebrałam sierpniowe fotki, bo teraz mam aparat w naprawie. A ten, co leży w domu robi fatalne zdjęcia. Nie mogę wydobyć prawdziwych barw, kontrastu, niektóre są robione właśnie tym. Od razu widać różnicę
Ogródek Iwony II 22:09, 18 sie 2016

Do góry
Tereniu, długo czekałam na rabatę herbacianą, kwitły pojedynczo róże. Summer Song za pierwszym razem nie zakwitła, dopiero teraz. Ale to były wiosenne golaski, miały prawo kaprysić na starcie. I tak jeszcze wszystkie róże nie pokazały, co potrafią. Bardziej kolorowo się zrobiło, jak dosadziłam jeżówki. Robią dobrą robotę na rabacie
Za rok powinno już być ciekawie
Perovską musisz mieć, bo fajna jest Lubie jej błękit
Lawenda przekwita, to perovska zaczyna.
Plany co do ścianki są, choć koncepcja się zmieniała. Marzyłam o takiej wodzie, jak u Oli - Leon, ale miejsca brak. Za mały ogródek.
Teraz u mnie przestało padać, ale zrobiłam ogień w piecu, by zagrzać wodę i przy okazji resztę ciepła puściłam na kaloryfery. Uwielbiam lato za to, ze mogę chodzić na boso. Nie lubię żadnych skarpetek. Jak już muszę zakładać, to znaczy, że idzie jesień ;(
Moja bajka 21:56, 18 sie 2016

Do góry
Kasiu, dziś natknęłam się na Elfy. A że to jest twoja bajka, podsyłam ci inspirację. Reszta na pv
Buziaki
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391230712/
Ogródek Iwony II 21:54, 18 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Renia, alety masz przeciez trzcinnika
To wiesz, jak rośnie
Na każdej ziemi iw każdym ogrodzie roślinka może zachowywać się inaczej. Przekonałam się na pysznogłówkach Łukasza. U niego rosły po szyję, jak stanął za nimi, ledwo było go widać. Mam taką samą pysznogłówkę i moja ma może 90 cm wysokości. Inna ziemia, inne warunki, inny klimat ... wiele czynników decyduje o tym, jak roślinki rosną. Nawet w tym samym ogrodzie nie rosną jednakowo. Sadziłam 3 Nigry jednakowe, równo przycięłam, wszystkie zdrowe, mimo to jedna zbudowała mniejszą koronę. A rosną blisko siebie...

No tak tylko, że ja kupowałam w maju moje i maja jakieś 130cm teraz. Jak zobaczyłam Twoje zdjęcie to pomyślalam, że to potwory jakieś rosną ale juz mnie uspokoiłaśŚwieże nabytki na brzozowej już przyrastają
Ogródek Iwony II 20:17, 18 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Lawenda fasonu nie traci. Nawet jak kwitnie jest kulką tylko luźniejszą.
Tnę ją wczesną wiosną i po kwitnięciu i zawsze w kulkę. Wiosną tnę bardziej więc jest mniejsza kulka.

Ja tnę tak troszkę w kulkę, to znaczy jeszcze nie umiem tak, jak na inspiracji, ale fajnie by było otrzymać takie kuleczki. Musze bardziej nad tym popracować.

Pytałam się kiedy tniesz, bo moja nieogrodowiskowa znajoma tnie we wrześniu jeden raz lawendę i wiosną jej nie tnie i twierdzi, że ładnie wygląda. Nie widziałam, tylko z opowiadań zapamiętałam. Ciekawa jestem, czy ktoś jeszcze tak robi? I czy to ma sens?
Moje małe wielkie marzenie 19:13, 18 sie 2016

Do góry
alis napisał(a)

Asiu oczywiście, miło mi, że moja rabata może służyć komuś za inspirację

Ja też zapisałam. Uwielbiam begonie, a ta rabata wyszła super
Ogródek Iwony II 18:57, 18 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, wreszcie po kilku latach kończymy garaż. Rok temu chcieliśmy położyć blachę na dach, ale ja sobie wymyśliłam zburzyć drewutnię (starszyła) i dostawić do garażu gospodarczy z wiatą na drzewo. Koszta mnie przerosły, dopiero teraz kupiliśmy blachę. A że na garażu podbitka zdążyła zmarnieć, zanim położymy blachę, trzeba wymienić podbitkę z desek, założyć kontrłaty i łaty i na to blacha. Czekamy na fachowców, mają być we wrześniu. A że dach jest dwupoziomowy, to trzeba jeszcze pomyśleć o otynkowaniu jednego szczytu (na wszelki wypadek ma być dane ocieplenie), bo po blasze będzie problem potem wejść. I tak wydatki generują następne wydatki ...

Ania, a ta twoja lawenda później nie traci fasonu?
Kiedy ją tak tniesz? Teraz, czy wiosną ?

Lawenda fasonu nie traci. Nawet jak kwitnie jest kulką tylko luźniejszą.
Tnę ją wczesną wiosną i po kwitnięciu i zawsze w kulkę. Wiosną tnę bardziej więc jest mniejsza kulka.
Anna i Ogród 18:29, 18 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Postawiłam też odmalowaną ławeczkę (na zdjęciu wyszedł żarówiasty kolor) pod orzechem. Za ławką a przed jałowcami będą posadzone hortensje ogrodowe które na razie rosną w donicach na froncie

Ławeczka łądna. Czemu twierdzisz, ze żaruwiasty kolor? jest ok.

Ania, czy te hortensje ogrodowe nie będą za niskie? Moja siostra ma ogrodówki i obok ławkę i słabo je widać. Widać fajnie te, co ma z boku ławki
Ogródek Iwony II 18:21, 18 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Herbaciana fajna, kolory super inna od innych

Też mi się podoba. I do elewacji domu pasuje. I doszłam do wniosku, ze to tak, jak z modą. Nieważne co modne, tylko w czym się dobrze wygląda
Ogródek Iwony II 18:19, 18 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
A co budujecie?

Fajne inspirki kulkowe wstawiłaś. Dwie sobie zapisałam bo nie miałam.

Kulki lawendowe super. Ja też tak tnę w kulki.

Aniu, wreszcie po kilku latach kończymy garaż. Rok temu chcieliśmy położyć blachę na dach, ale ja sobie wymyśliłam zburzyć drewutnię (starszyła) i dostawić do garażu gospodarczy z wiatą na drzewo. Koszta mnie przerosły, dopiero teraz kupiliśmy blachę. A że na garażu podbitka zdążyła zmarnieć, zanim położymy blachę, trzeba wymienić podbitkę z desek, założyć kontrłaty i łaty i na to blacha. Czekamy na fachowców, mają być we wrześniu. A że dach jest dwupoziomowy, to trzeba jeszcze pomyśleć o otynkowaniu jednego szczytu (na wszelki wypadek ma być dane ocieplenie), bo po blasze będzie problem potem wejść. I tak wydatki generują następne wydatki ...

Ania, a ta twoja lawenda później nie traci fasonu?
Kiedy ją tak tniesz? Teraz, czy wiosną ?
Ogródek Iwony II 18:12, 18 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Aaa to dobrze, bo już się wystraszyłam, że mi tuje i brzozy zarosną

Renia, alety masz przeciez trzcinnika
To wiesz, jak rośnie
Na każdej ziemi iw każdym ogrodzie roślinka może zachowywać się inaczej. Przekonałam się na pysznogłówkach Łukasza. U niego rosły po szyję, jak stanął za nimi, ledwo było go widać. Mam taką samą pysznogłówkę i moja ma może 90 cm wysokości. Inna ziemia, inne warunki, inny klimat ... wiele czynników decyduje o tym, jak roślinki rosną. Nawet w tym samym ogrodzie nie rosną jednakowo. Sadziłam 3 Nigry jednakowe, równo przycięłam, wszystkie zdrowe, mimo to jedna zbudowała mniejszą koronę. A rosną blisko siebie...
Ogródek Iwony II 18:09, 18 sie 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Piękne plany
Ja po wizycie w Hortulusie też szukam miejsca dla perowskii, tylko boję się o zimowanie

Moje byliny i inne rośliny mają ze mną hardcore - muszą znosić przesadzanie o prawie każdej porze roku - jeno w zimie daję im spokój

Perovska u mnie ładnie przezimowała, tylko długo musiałam czekać na oznaki życia. Ostatecznie ładnie wypuściła zielone przyrosty i dopiero wtedy poobcinałam suche badylki, które wystawały.
Byliny raczej sobie dobrze radzą z przesadzaniem, a teraz gdyby co, można je przyciąć już po przesadzeniu i czekać do następnego sezonu
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 18:02, 18 sie 2016

Do góry
dajana napisał(a)
Bloczki sa betonowe zrobiłam fundament z uzbrojeniem wtopiony pierwszy bloczek w fundament na płasko ,a na nim dwa następne ale juz nie na płasko. Izolacji nie zrobiłam bo nie wiedziałam,mogę ją jeszcze zrobić bo nie wszędzie jest już ziemia.Wystraszyłaś mnie Sylwio tym rozsadzeniem w zimieChyba by mi serce z żalu pękło tak się napracowałam.Dalszą część zaizoluję. Będzie coraz ciekawiej kiedy dojadę z murkiem za dom do wzniesienia z trzema wysokościami,aż do 5 metrów róznicy. Dopiero wtedy bedzie widać dokładnie jak miej więcej bedzie wyglądał w przyszłości mój ogród .Beton to nie mój materiał,ale nie miałam innego wyjscia (koszty).Na ten beton przykleję kamień Wybieram z ziemi taki bardziej płaski wapień.Zacznę od donic przy tarasie go przyklejać na próbę ,jesli się sprawdzi pojadę z nim dalej ale to dopiero w przyszłym sezonie. Dzisiaj nic nie zrobię,patelnia przeokropna nie da się pracować w taki upał, a szkoda

Plany świetne, zobaczyłam początki murków i bardzo mi się podoba taki wielopoziomowy ogród. Tylko właścicielka przepadła, zatem zostawiam pozdrowienia i czekam na powrót
Co z tym ogródeczkiem począć 14:57, 18 sie 2016

Do góry
hi, hi, ale czad. Musiałam doczytać o co chodzi, bo raptem się znalazłam nie w twoim ogrodzie, aż się przestraszyłam
Ogród Mirelli 14:54, 18 sie 2016

Do góry
No to zacznie się polowanie
Wszyscy czytający polecą do B. Fajna reklama sklepu
NewLife w ogrodzie 14:51, 18 sie 2016

Do góry
W książce znalazłam to drzewo w kole:

Mój ogród pod górkę... 14:38, 18 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Masz cudną rabatę rozchodnikową. Obecny czas najładniejszy dla nich.

Jeszcze chwilka, niech rozchodniki się zaróżowią. Planuje kolejną, podobną
Dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies