Dzisiaj dostałam trawy, nawet jedna gratiska się znalazła:G
Bardzo porządnie zapakowane
te to już Zięć pomoże sadzić...
a dzisiaj? Do ciurkadełka nie doszliśmy, jeszcze
Przesadziliśmy wszystkie hortensje, posadziłam misie, przesadziłam tojady, orliki, część czosnków...
na razie tam brzydko jest
Wyplewiłam z paskudnych ostów całą rabatę z tujami. Teraz czyściutka jest i nie kolą w oczy chwaściory
Jedna azalia kolor nieśmiało pokazuje
Witam Anitko serdecznie
Takie w pąkach tulipany też mam Musisz sobie wczesne posadzić
Róże i lilie...to dla mnie najpiękniejsze kwiaty
A za taką piękną czerwoną, której nie podgryzą nornice, dziękuję
Dziś zabrałam się za przygotowanie ziemi pod wysiew ogórków. Teraz ledwo się ruszam.
Zrobiłam też kilka fotek.
Miodunka
A te śliczne drobiazgi od Basi.
hortensje mają już fajne listeczki
rozsadziłam przywrotnik
Podzielam zdanie Bogusi. Fajnie wyglądają na tym tle. Moje żółte tulipany jeszcze w pąkach. Dziś poszalałam na działce. Ledwo się ruszam. Zrobiłam kilka fotek roślinkom od Ciebie. Jak na razie nic nie wypadło. Wszystkie się dzielnie trzymają.
...bo one z ogródka przed domem, a tam prawie 50 m kwadratowych niezabetonowanego gruntu!
Ale w betonowym też mam magnolię - George Henry Kern - i tak sobie radzi:
Inni "twardziele" jeszcze lepiej w betonie sobie radzą
To pare obiecanych fotek.Juz widac wiosne,trawnik sie zazielenil i mnostwo roznosci kwitnie.Dzis dosadzilam hortensje everbloom.Mam wiec teraz endless sommer,forever und ever und ever bloom.Ciekawa jestem jak sie sprawdza.Niektore hosty juz sie ladnie rozwijaja-te ze zdjec,sa z koniecznosci trzymane w domu,bo mrozy byly tak dlugo i wypuscily wczesniej liscie.Od kilku dni biegam i sadze,przesadzam,nawoze.Niedlugo budowa pergoli dobiegnie konca,wystawimy krzesla i stol i rozpoczniemy sezon.Musze sie hamowac,bo jestem w ciazy,a podczas prac w ogrodku o tym zapominam.
W tym roku mialam juz pesto z wlasnego czosnku niedzwiedziego Zakupilam tez trzy domki dla owadow,ciekawa jestem czy sie sprawdza.
Pojawiły się nowe tulipany, nawet nie myślałam, że tak się dopasują kolorem do wrzośców
Skalnice pięknie kwitną i ubiorek wiecznie zielony też niedługo zakwitnie
Czereśnia zaczyna rozchylać pąki
Wiśnia obsypana też zaraz zakwitnie
Aniu, dzięki!
W pracach przy rabatce na razie przerwa, inne sprawy "wyskoczyły"... Ale będzie kontynuacja, choć jałowce już ruszyły. Tydzień temu przesadzaliśmy czarne porzeczki, miały już listki, ale na razie mają się dobrze, zakwitły wczoraj. Myślę, że jałowce też jakoś zniosą przeprowadzkę, tym bardziej, że pogoda na razie sprzyja - chłodno i często pokrapia.
A magnolie już takie: