Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój zielony, magiczny świat... :) 15:54, 21 mar 2013

Do góry
Kochani!!!
TYYYYYYLE ciepłych słów od Was pod mój adres zlądowało, że aż tchu mi brak czytając wszystkie Wasze posty!
Plany ogrodu poszły troszku na boczny plan, ale proszę nie ostrzyć jeszcze na mnie za ową wypowiedź Waszych sekatorów, wideł i tym podobnych artefaktów potrzebnych do "zielonej zbrodni"! Po prostu projektuję i wykonuję dekoracje na Święta Wielkiej Nocy w jednej Parafii i mam tym zajęta głowę,ale do tego wrócę później.
Ale,ale to wcale nie oznacza, że w kwestii ogródkowania totalna katastrofa! Jak powiadał mój sąsiad: absolutamente nie!!
Na sam początek zdjęcia mojego ogródka, gdzie na całej połaci - śnieg, w przeróżnej postaci - śnieg, na siostry i braci, zimowy plakacik - ŚNIEG, ŚNIEEEEG, ŚNIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ok, ok... Już mi lepiej, uświadamiając sobie, że za tydzień Wielkanoc a za oknem śn....g staje się wybitnie agresywny.
Ale powracając do fotek, Zapraszam na wycieczkę:

I cóż to jest? Czy to garnek? Nie! Czy to wiadro ze wspomnieniem choinki? Nie! A więc cóż to? A to są moi Najmilejsi żonkile

A to dopiero gratka!! Piękna, zgrabna choineczka, tylko lampek brakuje! Ale juz po nie biegnę i będzie cudny obrazek Świąteczny... hola, tylko to nie te święta...

A tu moja ulubienica, tujka, w pozie będącej kwintesencją "sturm und drang" - protestu przeciwko śniegowi i dziwnie panoszącej się wokoło zimie!

Pozostając w sferze literacko - politycznej przedstawiam Wam mój Ostatni Bastion! a może właśnie Pierwszy? Tak,tak! Pierwszy Bastion! Pierwszy Bastion "Forsycja" uzbrojony w gotowe do wystrzału pąki kwiatów trwa tyralierą u wejścia do ogrodu i daje niemy sprzeciw przeciwko Zimowemu Okupantowi!!!

Berberys. Temu koledze to już wszystko jedno. Wyrok zapadł. WYCIĄĆ!!!! Ale w jak szczytnym celu! Zostanie przerobiony na Koronę Cierniową do Grobu Pańskiego - ale o tym później. Mimo wszystko i on nie pozostaje obojętny na Zimną Królową strasząc ją swoimi kolcami.

Brrr.... Jak zimno! Zapraszam Wszystkich do domu! Ogrzejemy się trochę!
Moja działka. 15:50, 21 mar 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Wczoraj dostałam paczkę z liliami i hosty ale hosty to same korzonki nie wiem czy cos z tego będzie, ale zamowiłam jak ułożyłam na podłodze to się załamałam gdzie to wsadzić M mówi że trzeba pola dokupić.Jednego produktu mi brakowało a zapłaciłam dziś doślą gratis przesyłka.

Piękne zakupy...... o liliach u siebie napisałam, a teraz przyszłam zerknąć do Ciebie....

Hosty widzę maja spore korzonki, wiec i spora może być sadzonka...

Lilie trzymaj w opakowaniu w chłodnym miejscu... i patrz czy nie kiełkują i nie pleśnieją. W folii i w ciepłym szybko mogą załapać grzyba. jak już kiełkują, to niestety musisz posadzić.... reszta u mnie...
Niższe lilie jak nie masz miesza posadz i po 3 szt.... tylko kontroluj czy się nie rozpychają za rok
Duże lepiej posadz co 25 cm... minimum...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:42, 21 mar 2013

Do góry
Bluszcz skradziony w Centrum Handlowym dwa już ukorzenioen i puszczają młode, reszta w trakcie ukorzenianai i w zamyśle zaplanowany kolejny napad na CH
Ogród w budowie - nieustającej 15:40, 21 mar 2013

Do góry
quote=Gabriela napisał(a)]

Szalenie podoba mi się ta kompozycja, pomysł, zdjęcie ! Tak po angielsku, romantycznie

Kiedyż to ja się "dorobię" takich klimatów nostalgicznych ? Uczę się cierpliwości

Serdeczności zostawiam, wiosny szukam pod śniegiem (tam są krokusy i ranniki)
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 15:38, 21 mar 2013

Do góry
Pokazuję tutaj ogrodniczkę.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:38, 21 mar 2013

Do góry
Deski na warzywnik już czekają: gr.3cm

ps.proszę nie zauważać pseudotrawnika, bo go jeszcze nie ma

Te obok dechy to legary i dźwigary na taras drewniany
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:36, 21 mar 2013

Do góry
I przygotowania do wielkanocy: W tym roku biało-zielono raczej naturalnie.

Owies posiany

Doniczki kupione

Do tego będą białe tulipany oraz bazie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:30, 21 mar 2013

Do góry
Fotorelacja z pierwszej w życiu rozsady:
Mój ogród w cieniu drzew 15:29, 21 mar 2013

Do góry
Ewa witam Cię i zapraszam, choć u mnie wszystko w tempie ślimaka

Kochani, skłaniając się bardziej ku wersji Agnieszki z Ogrodu Jurajskiego w sprawie kształtu rabaty przed sosnami, popełniłam takie coś :

na samym tyle hortensja Limelight, przy bramce kula na pniu, w trójkącie przy kostce hosta ( w zimie tam mamy bandy ze śniegu, więc chyba tylko bylina ma tam prawo istnienia ), na przodzie jakieś żółte żurawki i dalej żurawka Georgia Peach lub berberys Admiration, a za nimi stożek z bukszpanu lub cisa i 3 kulki z bukszpanu. uff

proszę Was o Wasze opinie i poprawki, a jeśli ktoś miałby chęć i ochotę to wklejam niżej gołą rabatę

Znowu na wsi 15:19, 21 mar 2013

Do góry
A ja zostawiam narcyzy tegoroczne, pozdrawiam Jolu.

ogrodoweimpresjejolki 15:15, 21 mar 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Jest kwiatek, jest, tylko dwie strony wcześniej, Jola pędzi jak burza po prostu i trudno się doszukać, ot co.
Te róże kalendarzowe z dwudziestego marca są niesamowicie piękne, żółtą dobrze znam, bo mam.
Pozdrawiam. Postanowiłam dzisiaj rozdawać kwiatki na odpędzenie zimy.

Gabrysiu, to pozory, że pędzę jak burza A jeśli nawet, to potem mam taką zadyszkę
Dzięki za kwiatka Szczególnie o tej porze roku sprawiają radość, gdy wiosna w kalendarzu, a za oknem śnieg
Też skromnie sypnę kwieciem

ogrodoweimpresjejolki 15:10, 21 mar 2013

Do góry
marzena napisał(a)
Jola, wpadłam zobaczyć, jaki kwiatek będzie dzisiaj u Ciebie...a tu nie ma...
no, daj szybko
pozdrawiam

Człowiek sam gna ile sił, a tu jeszcze popędzają

Dla tych co nie lubią się cofać moja żółta

Moja działka. 15:08, 21 mar 2013

Do góry
Wczoraj dostałam paczkę z liliami i hosty ale hosty to same korzonki nie wiem czy cos z tego będzie, ale zamowiłam jak ułożyłam na podłodze to się załamałam gdzie to wsadzić M mówi że trzeba pola dokupić.Jednego produktu mi brakowało a zapłaciłam dziś doślą gratis przesyłka.

Ogród w Alei Lipowej... 15:08, 21 mar 2013

Do góry
Ja dzisiaj też odczyniam zimę, z zapałem. Utopiłabym jeszcze marzannę dla większej pewności, ale przeziębiona jestem. Pozdrawiam.

Ogród w budowie - nieustającej 15:00, 21 mar 2013

Do góry
Wiosna ma nas w nosie, na całej linii, jest depresyjnie, śniegowo i nawet słońce które potrafi już tak długo świecić nie jest w stanie zmienić tego nastroju.
Dlatego rozsiałam dzisiaj u Was gorąco żółte narcyzy i dostałam nawet szybko odpowiedź od Ani i Bogdzi, więc i mnie teraz cieplej na sercu.

Donoszę, że oczar jest krzewem genialnym, jego kwiaty zniosły bez problemu temperaturę minus 15 stopni, po prostu płatki się stuliły i już. Dlatego jestem zdecydowana na dwa dodatkowe egzemplarze, na pewno żółte, a pomiędzy nimi coś tam jeszcze, co wszystko razem będzie stanowiło przedłużenie żółtej rabaty.

Narcyzy są jak najbardziej tegoroczne, wykopałam zadołowaną jesienią donicę w szklarni i myślałam sobie że jak będą na dworze to dotrwają do świąt, dosadzę im niebieskie albo żółte bratki i będzie pięknie. Myślałam oczywiście dwa tygodnie temu, jak był ten moment ciepła, a narcyzy wystawiły pąki z ziemi, po czym wróciły piekielne mrozy i trzeba było uciekać z donicą do szklarenki, gdzie narcyzy przyspieszyły i oto od zeszłego tygodnia cieszą nasze oczy.

A tutaj mam miętę imbirową, jest delikatna, dużo mniej ekspansywna niż inne gatunki mięty i nie zimuje u nas w gruncie, dlatego od lat rośnie sobie w doniczce. Na zimę część zielona usycha, w ziemi zostają same kłącza i sobie właśnie w marcu zaczynają rosnąć od nowa. Zaraz ją przytnę i dorzucę listki moim chłopakom do herbaty

Z zasiewami jeszcze nie wystartowałam, tylko kobea sobie rośnie i ostróżki które wykiełkowały w donicy z kumkwatem, zupełnie nieoczekiwanie jeszcze w zeszłym roku. Mam zamiar siać w weekend, na pomidory najwyższy czas.
O wiośnie świadczą też kwitnące begonie no i termometr w szklarence z temperaturą plus 28 bez żadnego wspomagania, bo dzisiaj jednak świeciło słońce.

Rododendronowy ogród II. 14:58, 21 mar 2013

Do góry
To u nas jeszcze nie jest tak źle...tylko deszcz pada...

Na popołudnie, żeby milsze było

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:54, 21 mar 2013

Do góry
Mirus wiosny w sercu i w ogrodzie życze.

Pszczelarnia 14:52, 21 mar 2013

Do góry
Pszczółko wiosny w sercu i w ogrodzie zyczę.

Pszczelarnia 14:49, 21 mar 2013

Do góry
Witaj Ewa, dawno nie zglądałam.
Ale się dzieje fajnie u Ciebie, dużo pomysłów. A mi wpadł do głowy taki, aby zrobić półkolistą rabatę i drugą ze stolikiem jakby oderwaną. Pomiędzy utworzy się trawiasta ścieżka.

Trochę krzywo mi się narysowało, ale linie wypukłe musiałyby być idealnie równoległe do siebie. Pod stolikiem w tym księżycu zasadziłabym tylko runiankę i narcyzy. No i musi być kancik ładny, żeby kształt rabaty było widać. Na stoliku kwiaty w donicach i dekoracje jakieś.

Jurajski Ogród 14:49, 21 mar 2013

Do góry
wiosny w sercu i w ogrodzie zycze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies