Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Prawie - jak ogród 18:45, 27 lip 2015

Do góry
Jak stipa odrasta w takim tempie bo można ją śmiało ciąć niżej.
Widzę w tle pięknie rozkwitające hortensje ogród naprawdę wypiękniał Beatko.
A te stipy w rogu przed hortensjami to jednoroczne? Są takie jak lubię
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:35, 27 lip 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Wywołana do tablicy w temacie stipy - jestem
Stipa leżała u mnie identycznie Madżenko, jak u Ciebie. Trudno było mi wyciąć, jak radzi Toszka, tylko połamane gałązki, więc ciachnęłam całość. Po kilku dniach już są nowe kilkicentymetrowe przyrosty. Odbija jednak bardzo nierówno. Ale żyje i wygląda o niebo lepiej, niż te leżące wszędzie wiechy
Pozdrawiam, Madżenko
I z niecierpliwością czekam na Twoją kolejną rewolucję, choć naprawdę nie wiem, jak może u Ciebie być jeszcze pięęęękniej

Idę zatem zaraz ciachać Wieeeelkie dzieki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:21, 27 lip 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Stipa leżała u mnie identycznie Madżenko, jak u Ciebie. Trudno było mi wyciąć, jak radzi Toszka, tylko połamane gałązki, więc ciachnęłam całość. Po kilku dniach już są nowe kilkicentymetrowe przyrosty. Odbija jednak bardzo nierówno. Ale żyje i wygląda o niebo lepiej, niż te leżące wszędzie wiechy
Pozdrawiam, Madżenko
I z niecierpliwością czekam na Twoją kolejną rewolucję, choć naprawdę nie wiem, jak może u Ciebie być jeszcze pięęęękniej

A na jaką wysokość przyciełaś?może też spróbuję na razie na jednej?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:16, 27 lip 2015

Do góry
Pozdrawiam, Madżenko
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:00, 26 lip 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)

Gabrysiu, co to za trawa????

Stipa
W Kruklandii 21:40, 26 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Juzia masz jakieś sprawdzona trawy którymi można podsadzić róże żeby dodać lekkości krzakom, wiem że stipa byłaby świetna, ale już jej nie chcę bo się rozchwaściła po całym ogrodzie

a proso rózgowate? obiedka szerokolistna? Ja je lubię, choć "trawowato" wygladają
Ogródek Iwony 21:00, 26 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Ognista cudownie czarująca, nie dziwię się że tak ją lubicie
i kwitnie jeszcze łubin u Ciebie?
poddałaś mi jeszcze pomysł który jutro będę testować, chodzi o jeżówki w stipie, które to połączenke uwielbiam, ale stipa rozpanoszyla mi się jak chwast, dlatego nie chciałam już jej sadzić do jeżówek, ale... spróbuję posadzić w stipę jeżówki

Ewa, pamiętasz? Takie zestawienie ci proponowałam

Te jeżówki akurat są niższe i tylko łepki wystają. Wyższe też by fajnie wyglądały
Ogródek Iwony 20:49, 26 lip 2015

Do góry
Ognista cudownie czarująca, nie dziwię się że tak ją lubicie
i kwitnie jeszcze łubin u Ciebie?
poddałaś mi jeszcze pomysł który jutro będę testować, chodzi o jeżówki w stipie, które to połączenke uwielbiam, ale stipa rozpanoszyla mi się jak chwast, dlatego nie chciałam już jej sadzić do jeżówek, ale... spróbuję posadzić w stipę jeżówki
W Kruklandii 20:22, 26 lip 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Juziu ja w sprawie róz chociaż twierdzisz, że temat zakończony na ten sezon.Kiedy zapodałaś o Ascot z fioletem byłam raczej na nie ale mam Ascot z czosnkami główkowatymi i komponują się świetnie - pewnie trzeba byłoby się zastanowić nad forma kwiatu tej fioletowej do naszej piwoniowej Ascot, Trawy do róz dla mnie stipa numer 1 a później no cóż male rozplenice se kupiam to mi jakieś dziwne znajome z trawnika przysłali - mus reklamacyje złożyć.
U nas upału w ogóle nie było przez cały tydzień raczej lekkie lato x opadami ale wczoraj to lało straszliwie około 20 litrów wody na 1 metr kw a dzisiaj zimnica okrutna i sztorm!!!

Sprawa Ascot już chyba nieaktualna, bo skoro Munstead nie weszło pod altanę, to muszę ją dać na wielką różankę. No chyba...że ascot też wcisnę.
Ale jeszcze białą niską chcę...także dużo tych chciejstw

U mnie pogoda pod psem dzisiaj..
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 17:46, 26 lip 2015

Do góry
udawajmy, że chwastów nie ma - nie mam jeszcze kory pod tujami i wykarczowana trawa odrasta wciąż a i inne niepożądane chwasty.

stipa jest niesamowita
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 17:29, 26 lip 2015

Do góry

werbeny, z braku pomysłu na nie wylądowały pod klonami - pod każdym jedna werbena.

Wiem, że to ubogo, tak po jednej sztuce, ale więcej nie mialam
werbenie towarzyszą lawendy, które po 3 miesiącach męczarni w 6-pakach wreszcie znalazły swoje miejsce.
Stipa fajnie by wyglądała koło niech, ale jej nie mam.

no to lecimy dalej

Chciałam i ja mieć sowją rozplenicowo-rozchodnikową rabatę, powstało wieć coś takiego:

ale w między czasie kupiłam 6 białych jeżówek mając na nie plan w głowie, który podczas przymiarek legł w gruzach.
Coś trzeba było zrobić z jeżówkami i nie mogły one trafić za garaż, gdyż cierpliwość eM do moich roślinnych zakupów była już mocno, bardzo mocno nadwerężona.

Jeżówki trafiły więc na rozplenicowo- rozchodnikową

Prawie - jak ogród 14:02, 26 lip 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Mirella, odpowiadam po kolei:
- kostrzewę siałam wiosną (tę ubiegłego roku), chyba luty, tak jak stipę, nasionka kipiłam w necie (coś ok 2 zł), wzeszły chyba wszystkie, pół wsi obdzieliłam , a więc łatwa w uprawie
- zielone z kulkami - w stipie? tej przyciętej? to zwykła tuja szmaragd, ciachnęłam ją w zeszłym roku na bonzaja
- masz rację - przycięta stipa zdecydowanie ładniejsza, niż ta leżąca; ja też z tych, co porządek lubią mieć (ale już niekoniecznie go robić)
- tak, zestawienie tych roślinek typowo ogrodowiskowe; ale rozplenice też mi się baaaardzo podobają, rozchodniki już mam, więc to będzie pomysł na kolejną rabatkę
- ale trudne pytania zdajesz, koleżanko które trawy się dzieli? na pewno miskanty, bo szybko przyrastają; Ty masz raczej rozplenice, ale z nimi nie mam doświadczenia, mialam tylko rozplenicę, ktora nie zimuje, więc nie było problemu
A z kamyczkami i przesadzaniem/dzieleniem roslinek to faktycznie jest problem. Mam jedną rabatkę wysypaną kamykiem i staram się tam tak aranżować, coby nic już nie zmieniać, bo też mam nerwa, jak muszę te kamyki wybierać, później ponownie sypać, itd...
mam nadzieję, ze pomogłam

Beatko to nie wiedziałam, że są nasiona kostrzewy. W ogrodniczej widziałam sadzonki ładny kolor miała po 5,00 zł, ale nie kupiłam, bo koncepcji jeszcze nie mam

No nie mogę taka zdolna jesteś, że sama takiego bonzaja wyczarowałaś? Szok
W szkółce widziałam z dwoma kulkami po 300,00 zł, a więcej kulek po 500,00 zł.
Zastanawiam się czy takiego nie zafundować do przedogródka, ale to do przemyślenia zimą, a realizacja w przyszłym roku.

Też chcesz robić rabatkę z rozplenic i rozchodników?Kiedy?

No i teraz o trawach. Ja mam Miskanty, Carexy, Red Baron, Trzcinnik Overdam i jedną rozplenice kupiona na próbę - ładnie rośnie Niech się rozrosną najpierw potem będę dumać co z nimi
W Kruklandii 09:28, 26 lip 2015

Do góry
Juziu ja w sprawie róz chociaż twierdzisz, że temat zakończony na ten sezon.Kiedy zapodałaś o Ascot z fioletem byłam raczej na nie ale mam Ascot z czosnkami główkowatymi i komponują się świetnie - pewnie trzeba byłoby się zastanowić nad forma kwiatu tej fioletowej do naszej piwoniowej Ascot, Trawy do róz dla mnie stipa numer 1 a później no cóż male rozplenice se kupiam to mi jakieś dziwne znajome z trawnika przysłali - mus reklamacyje złożyć.
U nas upału w ogóle nie było przez cały tydzień raczej lekkie lato x opadami ale wczoraj to lało straszliwie około 20 litrów wody na 1 metr kw a dzisiaj zimnica okrutna i sztorm!!!
W Kruklandii 08:14, 26 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Juzia masz jakieś sprawdzona trawy którymi można podsadzić róże żeby dodać lekkości krzakom, wiem że stipa byłaby świetna, ale już jej nie chcę bo się rozchwaściła po całym ogrodzie

Też mam ten problem...nie wiem co do róż dać.
Na razie mam Frosted Curls i Bronze Form....ale chciałam jeszcze zapolować na seslerię jesienną.
U Madzenki jeszcze piękne zestawienie róż z kostrzewami.

Małe rozplenice?
W Kruklandii 07:48, 26 lip 2015

Do góry
Prawie - jak ogród 23:12, 25 lip 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Słusznie zauważyłaś Beatko, przesadzanie i dzielenie wybitnie jej nie służy. Nie wiem w którym wątku Iwona (Toszka) pisała że siewki najlepiej przesadzać sadzarką do cebulowych razem z bryłką ziemi. Dobry patent...może kiedyś się przyda.

O, czyli nie tylko u mnie kaprysi To w takim razie ta Twoja, Joasiu, kompostowa stipa to jakiś wyjątek musiał być
Sadzarka do cebulowych - dobra myśl
Prawie - jak ogród 23:06, 25 lip 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)

Mnie w tamtym roku stipy zdominowały rabate. Żurawki z nimi nie miały szansy. Nawet tutaj ładnie by wyglądały jeżówki np Liliput posadzone na przodzie. Pozdrawiam cieplutko

No bo stipa jak się rozszaleje, to na całego U mnie pożarły i zurawki, i bukszpany Stąd właśnie decyzja o cięciu.
Ewcia, wygoglowałam tę jeżówkę. Już ją widzę oczami wyobraźni w tej rabacie Mus jakąś szkółkę odwiedzić...
Prawie - jak ogród 23:03, 25 lip 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Pewnie czytałaś u mnie bo pisałam o tej wykopanej wiosną stipie. Leżała z gołymi korzeniami na stosie do spalenia, a mimo to wypuszczała piórka i rosła. Widać było w niej ogromną wolę życia.
Twoja też sobie poradzi, jestem tego pewna. Bardziej ciekawi mnie czy przez zabieg cięcia w pełni sezonu wegetacyjnego nie straci na urodzie i czy zdąży wypuścić nowe kwiatostany. Będę śledziła jej losy Beatko.
pozdrawiam

Joasiu,
stipa to taka dziwna roślinka, bo przesadzanie już jej akurat nie służy. Albo u mnie fimeruje Każda przesadzona, albo padła, albo jest marniejsza od reszty.
A z przycięciem taka niespodzianka
Tak, czytałam o Twojej stipie - niezniszczalnej
Postaram się dokumentować postępy wzrostu
Prawie - jak ogród 22:46, 25 lip 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Nawet ładnie wyglada ta przycięta stipa.
A jak odrasta w tak szybkim tempie to w ramach eksperymentu spróbuj jedną przyciąć niżej. Będziesz miała porównanie jak w przyszłości ciąć i czy ciąć wogóle.
pozdrawiam Beatko

Dobrze, że wpadłaś Joasiu, Ty zawsze coś mądrego doradzisz
Faktycznie warto przyciąć którąś krótko, zobaczymy jak sobie da radę. Sama jestem zdziwiona, że one tak szybko odrastają
Pozdrawiam
Prawie - jak ogród 22:35, 25 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Przystrzyzona stipa wygląda świetnie.

A wiesz Karol jakiego stresa miałam przycinając ją? Mam nadzieję, że przeżyje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies