Bogusławie, żywopłot z buka jest cudny. Nawet zimą trzyma liście. Choć nie wiem, co to są kandelabry w ogrodzie ...?
Wiem, co pisałam kandelabry..
Otóz opisywałam żywopłot strzyżony z grabu i buka, który ma poziomo gałązki, jak kandelabry. To porównanie spodobało się Bogusiowi.
Oto jak wyglądają kandelabry inne niż wcześniej pokazałam
Nie wiem co Ci doradzić.
Tulipanowca - można mu ciąć koronę, ja tnę choć książki mówią co innego. Platana. Wszyscy piszą że to drzewo parkowe, ale zobacz tak go prowadź.
Mozna kupić od razu taki parasol na kijach rozpięty płaski, poziomo. To dopiero dach byłby.
Moje wiśnie Umbraculidera na wysokim pniu. A może cztery wiśnie po rogach stołu?
Fajny teren, a ta skarpa da sie rozwiązać. Mam nawet taki ogród w realizacjach. Popatrz, jak fajnie schody można rozwiązać i wybudować donicę a w niej np Twoje ulubione bukszpany w kształcie kul. Ja zrobiłam stożki. Pod stożkami rośnie zimozielona krzewinka liściasta - trzmielina "Blondy".
Tniemy pęd na części z 3-5 liśćmi, usuwamy dolne liście (uważamy żeby nie pomylić gdzie jest góra a gdzie dół) - układamy wszystkie w jedną stronę dla ułatwienia. Nie traktujemy ukorzeniaczem bo często już są korzonki. Wystarczy wsadzić dość głęboko (na 2/3 łodygi, 1/3 na wierzchu.
Dziękuje Danusiu
Jeszcze może "głupie" pytanie a jak nie ma korzonków (bluszcz z którego będę odcinać pnie się po siatce), to lepiej wsadzić do wody i poczekać na korzonki, czy ukorzeniaczem potraktować i do gruntu?
I kolejne "głupie" pytanie czy takie młode sadzonki wsadzone do gruntu należy okryć jakoś szczególnie na zimę?
Zgodnie ze sztuką należy poczekać do wiosny z cięciem. Ale ja oczywiście bym ucięła. Ale na jaką wysokość to zbyt trudne pytanie.
Po prostu uformuj schodki. Tylko, że powinny być posadzone cisy przynajmniej w dwóch wysokościach, aby tych na dole schodków nie ścinać zbyt dużo.
Dziękuję Danusiu za informacje. Z tym sadzeniem dwóch wysokości, to mnie trochę zmartwiłaś. Ale jak znajdę odpowiednią, to sobie wymienię a na te z pewnością znajdę inne miejsce
Czy możesz mi jeszcze powiedzieć ile realnie średnio rocznie rośnie cis? W opisach znajdowałam informację, że ok 10 cm na rok, w centrum ogrodniczym Pani mi mówiła, że 2-3 cm. Jak to z tym cisem jest?
Dosadziłabym przynajmniej jednego na tym krótszym odcinku albo dwa razy więcej
No właśnie tam jakoś rzadko wyszło, bo trafiły się słabsze egzemplarze, ale między nimi jest co do milimetra 35 cm. Zadałam Ci pytanie w żywopłotowym wątku. Zajżyj tam proszę jak możesz.
Racja, ale małe sadzonki i wydaje się rzadko. Trzeba zamienić ten fragment , dobrać najlepsze sadzonki a skrajną dać najrówniejszą i najładniejszą.
Dobrze Danusiu dzisiaj ten fragment poprawimy. Sadzonki trafią w mniej widoczne miejsce na skarpie. Może gdzieś w narożnik.