Wrzucam nieco zdjęć wiosennych, jakość słaba bo robione telefonem na szybko, ale nawet nie ma czasu na porządne ujęcia. W weekend spróbuję zrobić sesję lepszym aparatem
Mirko, jakiś czas temu robiłam sobie aktualizację planu ogrodu.
Nie wiem, czy coś widać w takiej skali, ale hamakowa i malowany płot jest bliżej prawego górnego narożnika.
Jednak wstawiłam zdjęcie w poziomie(trochę lepiej widać) i teraz to lewy górny narożnik
On też jest Dawyck,bo Rohan ma całkiem inne listki... Z czasem te listki będą większe.Moje też kupione w donicach miały te listki małe a jak się ukorzeniły w ziemi to mają teraz duże listki
Też wycinam Teraz roi mi się od żółtych. To są jakieś sprzed mojej ery ogródkowej.
Niezniszczalne.
Kukliki zwisłe pewnie nie bez powodu. U mnie fajnie je posadziłam w podwyższanej grządce w kąciku wypoczynkowym. I gdyby nie to, że spaliłam je azofoską mogłabym oglądać ich kwiatki całkiem wygodnie.
Tak mnie podkusiło, po garsteczce pod róże a sąsiady oberwały. Widać, że z nawozami sztucznymi nie mam doświadczenia.
Za to truskawki na tym nawozie plus nawadnianie kropelkowe wyglądają zjawiskowo.
Bez porównania z obornikiem granulowanym, gnojówką pokrzywową i co ja tam jeszcze daję
No to się wyżaliłam
Czyli kapryśna ta goryczka.
Choć u Ciebie obsypana kwiatami.
A jakie ma u Ciebie naświetlenie?
Coś ją cieniuje?
Moja jest w pełnym słońcu, możliwe, że to jej nie pasuje.
Proszę o pomoc w rozpoznaniu co dolega Tulipanowcowi. Nie rozwinął prawidłowo liści, są one małe i zdeformowane.
Co może być przyczyną? Jesienią miał jakieś przebarwienia ciemne (prawdopodobnie grzyb) więc w marcu był pryskany miedzianem a w kwietniu Scorpionem przeciw grzybom, razem z opryskiem fungicydem podlałem też korzenie w stężeniu takim jak oprysk.
To fakt Teraz, zamiast się na pracy skupiać, to co chwila do ogrodu wyskakuję i ma nią zerkam, a do tego rozkminiam, gdzie i jak zamówione rośliny w oczkach posadzę
W taką pogodę jak dziś kolor łapie cieplejsze, jaśniejsze odcienie i też jest super.
Na pierwszym planie wysoka trawa z "rabaty łąkowej". Wstawki kwietne już pokazują pąki kwiatowe, oby susza ich nie załatwiła.
Trudno ocenić czy listki się różnią, w zeszłym sezonie miałam wrażenie, że tych długich buków listki były mniejsze, ale teraz są prawie takie same, chociaż po bliższym przyjrzeniu te długie kolumny mają bardziej spiczaste liście
a ten szerszy buk ma bardziej okrągłe, nie są tak do szpica zakończone.