Dziewczyny, jeden z moich dwóch świerków Conica (ten po prawej stronie na zdjęciu poniżej) dokonał żywota, choć po wrześniowym przesadzaniu wszystko wskazywało na to, ze przyjęły sie oba i już zamówiłam hortensje bobo na środek tej rabaty...
Fotka (zrobiona przed zakończeniem prac, ale patrzymy tylko na rabatę ze świerkami ) dla przypomnienia co to za miejsce:
Teraz miejsce po jednym z nich zieje pustką:
Małżonek niespodziewanie stanął okoniem na moją standardową na cieniste miejsca propozycję posadzenia hortensji bukietowej. Stwierdzil, ze łyso będzie do lipca, a powinno być coś zimozielonego (czyta ukradkiem Ogrodowisko?!). Kolejne jego propozycje odrzucałam argumentując brakiem słońca, aż dotarł do rododendrona...
Nie jest to moja ulubiona roślina (w sensie uprawy nie jest, bo w sensie urody - jak najbardziej jest), ale zaryzykować można, dlaczego nie?
Zatem mam pytanie: jaka odmiana jest najłatwiejsza w uprawie? Do tego należy dodać, ze miejsce jest dość trudne, bo tuż obok rośnie brzoza... A! i kwiaty maja być w odcieniu różu, najlepiej ciemnego.
Tak, ze ten... Macie jakieś pomysły, jaka miałaby to być odmiana i czy w ogóle?
To drzaczka i nasiona kopru. Drzaczki sama nigdy nie wysiewalam, kupilam kilka sztuk. Ciekawa jestem czy w tym roku u mnie sie pokaze...Koper lubie, bardzo. Za jego wyglad, za zapach i smak. Sadze go przy piwoniach,( ale mam go tez w innych miejscach) fajnie razem wygladaja. Lubie go w hostach i jarzmiankach, jakos mi tam pasuje
Herbatke lotosowa juz probowalas? Ciekawa jestem Twojej opinii My pijemy ja dosc czesto, przyzwyczailam sie do tego smaku, z miodem, jest ok.
Mam nadzieje ze z nasion ktore dostalas, wyrosna Ci piekne rosliny
Moje rosna i ladnie wygladaja, juz wszystkie rosna w miejscu docelowym, na kwiaty jednak sie nie nastawiam, wyczytalam, ze te moga pojawic sie dopiero w drugim roku.
Okazy lotosow ktore zaraz nam zakwitna, mozna kupic, ale....Wyhodowanie lotosu z nasiona, to duma i czysta przyjemnosc.
Sylwia, zycze Ci powodzenia i czystej, ogrodniczej radosci z hodowli ,, moich,, lotosow
Uprasza sie o relacje i fotki, tym razem musi sie udac
Rozrysowałam jeszcze raz swoją rabatkę sprawdzając wymiary roślin.
1 - klon Drummondii - już mam
2 - dąb Green Pillar - już mam
3 - tawuła szara Grefsheim, ew. w szkólce widziałam nippońską, ale ta chyba później kwitnie
4 - jodła koreańska - już mam
5 - krzewuszka o ciemnych liściach - mam, nie znam odmiany
6 - pasiasty miskant, który ostatnio dostałam
7 - hortensja Silver Dollar - mam 6 szt.
8 - miskant (planowałam Silberspinne, ale poczekam, co wyrośnie z tajemniczej kępy)
9 - Pissardii na pniu - mam, zastanawiam się jak szeroka rośnie? Czy też taka ogromna jak nieszczepiona?
Nie narysowałam, ale na końcu rabaty z Pissardii, będzie kalina japońska Pink Beauty (właśnie kupiłam )
Hortensje i miskanty narysowałam w szpalerze, ale zastanawiam się, czy nie rozrzucić ich tak nieregularnie, wzorując się na wizualizacjach Darii.
Wykorzystuje te ciepłe dni, teraz już autobusem nie kursuję/pandemia/, ale od transportu domowego jestem zalezna.
Ogród jeszcze wiele potrzebuje, ale już jest lepiej. Staram się nie jojczyć. U córki- 15-tego premiera, wiec tydzień nerwowy, może w któryś dzień zanocuję, to wtedy więcej roboty się zrobi.