Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 17:10, 05 wrz 2022

Najbardziej właśnie szkoda, kiedy się bardzo stara, chucha i dmucha, a tu coś nie chce potem rosnąć. Ale co zrobić, będzie miejsce na następne roślinki No i jak coś wypadnie ze szpaleru, to głupio potem wygląda. Dlatego faktycznie bezpieczniej jest nie sadzić w rządkach, bo wtedy łatwiej zniwelować braki, niepowodzenia.
anuska2507 17:14, 05 wrz 2022

Widziałam dzisiaj w szkółce hortki Little Lime, przyjrzałam się z bliska. Wyglądają podobnie jak moje, jeśli chodzi o kształt kwiatu, przebarwienia. Może mam właśnie te.
W biedzie też byłam, coś tam kupiłam z cebulek ale bez szaleństw mając na uwadze liczne pomyłki i nornice - też liczne
anuska2507 13:27, 08 wrz 2022

Mam wstępny pomysł na przeróbkę rabaty pod oknami. Brakuje mi na niej wyższych akcentów.

Widziałam w szkółce wybujałe cisy Hicksi, wysokie na ok. 1,5 m. Niestety nie zrobiłam im fotki, może jutro cyknę. Pomyślałam, że może nadadzą się do formowania niwaki, bo są tak rzadkie, chude, że na pewno nie nadają się na żywopłot Niestety nie da się z nich uformować zbyt wielu poduch, bo to przecież kolumnowa odmiana, ale chyba spróbuję. W najgorszym wypadku będę w plecy 50 zł.
Hortensje zgrupowałabym po lewej stronie cisa.
Rozważam też wywalenie/przeniesienie rosnących na tyle rabaty rodków, bo nie jest im tu najlepiej. Jeden mi padł.
Muszę też poprawić kształt rabaty na prostokątny.

Co myślicie? To miejsce z tyłu domu, widoczne głównie z tarasu, wystawa wschodnia, słońce jest do południa.
anuska2507 13:48, 08 wrz 2022

Idąc bardziej w lewo od tej rabaty, mam górę chwastów

Planuję tam jeszcze jedno, niewysokie drzewo, ewentualnie duży krzew. Wstępnie myślałam o dereniu kousa, bo kwitnie w innym terminie niż rosnąca obok Pissardi. Ale może podpowiecie coś innego? Może magnolia, świdośliwa, judaszowiec o limonkowych liściach - tak kusicie ostatnio Może klon palmowy? Mam jednego nn w doniczce, ale to tegoroczny maluszek z biedry.
Tutaj jest więcej słońca, ale sąsiad ma tam posadzone 3 świerki kłujące, które z czasem mogą to słońce zabrać

Agatorek 22:27, 08 wrz 2022

Jeśli tam kiedyś będzie cień, to może pomyśl nad klonem shirasawy aureum „Jordan”, albo jakimś innym o zielonych liściach. Im cień nie straszny .
Myślę, że judaszowiec też spokojnie dałby radę

A może sąsiad będzie ciął te iglaki?
ajka 00:53, 09 wrz 2022

Myślę, że perukowiec mógłby też fajnie wyglądać.
Liviaa 02:20, 09 wrz 2022

Chwasty dorodne to pewnie cokolwiek tam posadzisz będzie pięknie rosło
Na cień tam jeszcze poczekasz, więc klona będzie ci przypalało na razie (może nawet nie przetrwać). Ja kocham liściaste i sama nie mogę się zdecydować, są piękne jarzębiny (kolumnowy jarząb szwedzki albo inne o róznym kolorze korali, pięknie się przebarwiają jesienią), albo np jabłonka OLA albo klony red sunset (zobacz u Marty cho), albo dąb błotny green pillar. Jakoś same piękne jesienią mi się napisały.
O! i jeszcze pamiętam, w jakiejś realizacji Danusi pięknego, żółciutkiego miłorzęba Mariken chyba.
LIDKA 06:50, 09 wrz 2022

anuska2507 napisał(a)
Mam wstępny pomysł na przeróbkę rabaty pod oknami. Brakuje mi na niej wyższych akcentów.

Widziałam w szkółce wybujałe cisy Hicksi, wysokie na ok. 1,5 m. Niestety nie zrobiłam im fotki, może jutro cyknę. Pomyślałam, że może nadadzą się do formowania niwaki, bo są tak rzadkie, chude, że na pewno nie nadają się na żywopłot Niestety nie da się z nich uformować zbyt wielu poduch, bo to przecież kolumnowa odmiana, ale chyba spróbuję. W najgorszym wypadku będę w plecy 50 zł.
Hortensje zgrupowałabym po lewej stronie cisa.
Rozważam też wywalenie/przeniesienie rosnących na tyle rabaty rodków, bo nie jest im tu najlepiej. Jeden mi padł.
Muszę też poprawić kształt rabaty na prostokątny.

Co myślicie? To miejsce z tyłu domu, widoczne głównie z tarasu, wystawa wschodnia, słońce jest do południa.

Na niwaki cyprisik buleward mam i polecam.. Fajny kolor, miękkie igły, tnie sie extra. Wybacza błędy i rośnie zdrowo.
anuska2507 14:19, 09 wrz 2022

Agatorek napisał(a)
Jeśli tam kiedyś będzie cień, to może pomyśl nad klonem shirasawy aureum „Jordan”, albo jakimś innym o zielonych liściach. Im cień nie straszny .
Myślę, że judaszowiec też spokojnie dałby radę

A może sąsiad będzie ciął te iglaki?

Za pomysłami sąsiada trudno nadążyć ale wątpię, że będzie ciął żywopłot z cyprysików. Szybciej wytnie je całkowicie, bo co rusz jakiś wypada. Ale na razie rosną, podobnie jak te 3 świerki srebrne. Na razie są małe i rzadkie, bo podgryzione przez mszycę świerkową, ale mogą z nich urosnąć kolosy.
Klonik piękny ♥️ dzięki za podpowiedź, ale chyba trzeba pójść tropem drzew słońcolubnych, którym później nie będzie przeszkadzać ewentualne zacienienie.
anuska2507 14:29, 09 wrz 2022

ajka napisał(a)
Myślę, że perukowiec mógłby też fajnie wyglądać.

O nie pomyślałam o nim, a są przecież limonkowe odmiany. On ma chyba małe wymagania i lubi sucho, to by się nadawał na moją działkę.