Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały
10:21, 13 gru 2025
Dzisiejsze standardy chomicze są mniej więcej takie:
* klatka/terrarium/wybieg ma mieć rozmiar minimum: ok. 100 × 50 cm powierzchni dna (im większa, tym lepiej). Dlaczego? Bo chomik w naturze pokonuje kilka kilometrów dziennie, a większa przestrzeń = mniej stresu i stereotypii.
* podłoże: 20–30 cm ściółki (minimum), chomiki muszą kopać i budować tunele — to ich podstawowa potrzeba, nie dodatek.
* wyposażenie obowiązkowe:
* kołowrotek: min. 28 cm (syryjski), 20–22 cm (karłowate), gładkie dno wewnątrz
* kilka kryjówek + wielokomorowy domek
* piaskownica z piaskiem do kąpieli = pielęgnacja futra i redukcja stresu
* elementy do eksploracji: korki, tunele, korzenie, mostki
* rozsypywanie jedzenia zamiast miski = naturalne zachowania poszukiwawcze
Jak to mam w swoim standardzie - zrobiłam mocny research zanim kupiliśmy chomika. W dzieciństwie ani ja ani mąż nie mieliśmy, jedynie widzieliśmy u jakiejś koleżanki lub kolegi. Sporo musiałam się douczyć o karmieniu, gadżetach, zachowaniach, rozpoznawaniu chorób itp.
Na ten moment wybieg wygląda tak:
Ma piwniczkę dwukomorową, domek z kartonu dwupokojowy z tarasem na dachu i schodkami. Kołowrotek 28 cm, dwie kryjówki, basenik z piaskiem, trochę kłosów i zasuszonych kwiatów, gałązki z czarnej porzeczki do gryzienia kory. Małymi krokami będziemy dodawać więcej elementów takich jak tunele w wydrążonych gałęziach, mech, kolejne ściółki i suszone zboża/kwiaty itp. Muszę też dokupić drugi basen do tego co mamy z piaskiem, by mógł się "kąpać" w różnych ściółkach.