Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:59, 16 lut 2025

Do góry
Wczoraj wysiałam pomidory

26 odmian, pisałam wcześniej, że Noire de crime nie będę wysiewać, ale miałam jeszcze nasionka i w sumie spróbuję, posadzę go w gruncie tym razem nie w szklarni, no chyba, że nie zejdzie to go nie będzie
Oprócz pomidorów wysiałam bakłażana Black Beauty, bazylię, sałaty: rzymską, Flamenco, Dubacek, Lollo Bionda, Crimson i mizunę, zobaczymy co z tego wyjdzie
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:52, 16 lut 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)
Monia z przyjemnością obejrzałam wszystkie porównania. Aż trudno uwierzyć, że w tak krótkim czasie tyle się zmieniło. Mnóstwo pracy z wyszukaniem zdjęć do porównań ale przede wszystkim pracy fizycznej przy rabatach. Piękne są...
Czy mogę się uśmiechnąć w tym roku do kilku sadzonek tej szałwii?

Wreszcie mam pomysł gdzie ją posadzić.
Będzie okazja do odwiedzin

Iwonka pewnie, że tak ciekawe kochana co wymyśliłaś
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 18:23, 16 lut 2025

Do góry
Na koncu tej rabaty jest dość stroma skarpa. Dalej są nasze drzewa, truskawki etc.

Między koncem tej rabaty a skarpą jest ok 1m przestrzeni. Dziś patrząc przez okno pomyslałam żeby może tam dać klona palmowego. Albo switośliwe? Jedna śś będzie obok tarasu, na prawo od tej rabaty, tak z 2m dalej. (vel rabata kuchenna).

Za trochę rozrysuję o co mi chodzi.

Plan obecny - brak drzewa z prawej strony rabaty. Śś na małej rabacie kuchennej [bo jet vis'a-vis kuchni].

dodana śś w trawniku. A może przeciąnąć tą rabatę dalej i w niej posadzić śś? Chyba lepiej 2x śś niż śś i klon?

Pomidorowy Zawrót Głowy 18:22, 16 lut 2025

Do góry
Pomidory Micro Dwarf: Małe, ale wspaniałe!
Dzisiaj zabiorę Was w podróż do magicznego świata mikrokarłowatych pomidorów – tych małych, ale jakże uroczych bohaterów naszych ogrodów i parapetów! Mówimy o pomidorach, które są tak małe, że można je pomylić z... no, może nie z rodzynkami, ale z pewnością z miniaturkami z domku dla lalek!

Mój Rotkappchen Micro Dwarf z 2024 roku w podwyższonej skrzyni.

Co to za zjawisko?
Mikrokarłowate pomidory to prawdziwy hit dla miłośników ogrodnictwa, którzy mają ograniczoną przestrzeń do uprawy. Z wysokością nieprzekraczającą 30 cm (czyli mniej więcej tyle, co mała doniczka z kwiatkiem), te roślinki idealnie nadają się do uprawy w pojemnikach, na balkonach, a nawet w mini-ogrodach. Nie tylko są urocze, ale również dają owoce, które zasmakują w każdej sałatce!

Małe, ale z pazurem!
Ale nie dajcie się zwieść ich rozmiarowi. Te miniaturowe cuda potrafią zaowocować całkiem sporym plonem. Zwykle można zebrać od 3 do 4 filiżanek owoców z jednej rośliny, a to już wystarczająca ilość, by zaspokoić pragnienie domowej pizzy czy spaghetti. Kto by pomyślał, że takie maleństwo może być takie produktywne?

Jak je uprawiać?
Nie ma nic prostszego. Wystarczy mała doniczka o pojemności 3 litrów i gotowe. Możecie nawet posadzić cztery rośliny w jednym większym pojemniku, tworząc piękną kompozycję, która rozświetli Wasz balkon. A jeśli nie macie balkonu? Nic straconego! Te rośliny czują się świetnie również w pomieszczeniach, zwłaszcza pod lampami – tak, tak, pomidory też chcą być gwiazdami.

Na zakończenie
Pomidory Micro Dwarf to nowość w świecie ogrodnictwa i są wynikiem starannej pracy hodowców, którzy walczyli o to, by stworzyć rośliny o pożądanych cechach, nie przekraczającymi 30 cm. A ich pomarszczone, ciemnozielone liście i mocne łodygi sprawiają, że są nie tylko piękne, ale i wytrzymałe. I pamiętajcie: mniej znaczy więcej. Czasem to właśnie te małe rośliny potrafią zaskoczyć nas swoją siłą i wydajnością.

Więc, jeśli jeszcze nie spróbowaliście swoich sił w uprawie mikrokarłowatych pomidorów, to może czas na małą zmianę?

P.S. Więcej ciekawych szczegółów o mini pomidorach i tych mikro dwarf w artykule u Karo in the Garden (są też zdjęcia i opisy odmian) --> https://www.karointhekitchen.com/przy-stole/sezon-2021-i-pomidory-mikro-i-mini/
Ogród prawie wymarzony … 18:02, 16 lut 2025

Do góry
U mnie zima od kilku dni
Myslam ze bede darń zrywać pod szałwie a tu niestety
Ale za to w czwartek ambrowce ścięłam z góry - efekt na wiosnę

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:12, 16 lut 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)

Porównaj sobie z tym co piszą i pokazują tutaj, bo ja nie mam niestety opisu 'Everlime'. Jakoś nie trzyma się u mnie. Mam tylko zdjęcia kilkuletniej kępy, która u mnie rosła w doniczce.

Ta kępa po lewej od 'Everlime', to oszimska 'Everest' - zdjęcie z listopada.

A tak wyglądała w marcu

Kasiu, jakiś pierwszy lepszy sklep o evergreen, wygląda tak jak ta moja. Opis dość ogólny, ale raczej się zgadza. Mi się bardzo podoba. Oby dały radę po tym lutowym dzieleniu.

https://www.arborix.be/nl/carex-oshimensis-everlime-r?srsltid=AfmBOorQtDFfBNF_DrB4WIhPD-S3Ac2LZyn4_ii3q2MdpB31m5G0Pji5
Ogród z koniczynką 16:11, 16 lut 2025

Do góry
Rumianka napisał(a)
To nie jest "incydent zimowy"...to prawdziwa zima...Ku pamięci - Janusz (sąsiad) przysłał fotkę z 11 stycznia b.r. tyle śniegu wtedy napadało u nas... Ferry tonie w śniegu, a to przecież duuży pies...owczarek szwajcarski..

Takiego śniegu należy pozazdrościć. U nas ani deszczu ani śniegu jak na lekarstwo.
Jest sucho na rowy, rzeki w melioracji woda nie płynie.
Trochę popadało ok 3 cm to zgarniała. Z kostki na trawnik. Wczoraj dontaczki zbierałam i sypalam pod rododendrony. Ziemią zmarznieta
Pozdrawiam Rumianka że
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:08, 16 lut 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)
Szczęściara jesteś, że możesz pracować w ogrodzie. U mnie 3-ci dzień ze śniegiem i wiatrem. Klops, a roboty tyle, że jak się ociepli, to pewnie będę buszować po ogrodzie do ciemnej nocy ciągając za sobą silną lampę.

koło południa znajoma dostarczyła dobra ogrodowe, więc po południu zebrałam się do rozrzucenia po ogrodzie. Poszło dość sprawnie, część została na 2gi etap. Tam gdzie nic nie posadziłam jeszze, gdzie będzie jeszcze trzeba dodać ziemi/kompostu to dałam trochę więcej. Pewnie min 2 mies zanim coś tam będzie robione. Bo luby zaczął robić taras i nie trzeba co pół roku mu przypominać. Na razie jest na etapie koncepcji....

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:02, 16 lut 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
Jej, u mnie powrót zimy, śnieg, mróz, a Ty tyle już narobiłaś, przesadzanie, tworzenie nowej rabaty

Można rzec że pomiędzy opasami śniegu bawię się w robienie ogrodu Dziś taki widok rano mnie przywitał. Wiem, ilości nie są imponujące, ale dla mnie to i tak za dużo go spadło

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:17, 16 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)

Tu też nazwa mi świta i opis też pasuje. Dziękuję bardzo!
Znalazłam stary post - Carex oshimensis EVERLIME z 2 sztuk mam na serio sporo sadzonek.

Porównaj sobie z tym co piszą i pokazują tutaj, bo ja nie mam niestety opisu 'Everlime'. Jakoś nie trzyma się u mnie. Mam tylko zdjęcia kilkuletniej kępy, która u mnie rosła w doniczce.

Ta kępa po lewej od 'Everlime', to oszimska 'Everest' - zdjęcie z listopada.

A tak wyglądała w marcu
Ogrod nad bajorkiem 14:37, 16 lut 2025

Do góry
mam jeszcze kilka ptakow, wczoraj rozmawialysmy o grubodziobie i włala, jak za dotknieciem różdżki. dogadzal sobie z ziębą

Ogrod nad bajorkiem 14:27, 16 lut 2025

Do góry
TAR napisał(a)

dzięki za tę fotkę...widzę, że uchwyciłas mnie w czasie lotu...
Ogrod nad bajorkiem 14:17, 16 lut 2025

Do góry
widok na zasniezone bajoro

stosiki galezi w tym roku pojda na suchoplot
Grzebiuszka ziemna 12:52, 16 lut 2025

Do góry
[quote

"Mój" dzięcioł zaczął powiększać sobie otwór w budce lęgowej, tłucze jak szalony

To u mnie też są takie próby powiększenia wejść do budek lęgowych, myślałam że to ptaszki sobie powiększają, a u Ciebie dzięcioł, może i u mnie też dzięcioł?

Fajna wycieczka i piękne kafle
Glina i zielsko 12:34, 16 lut 2025

Do góry
Dla Juzi

Moją cegłę i beton ociepliłam drewnem.
Meble, podłoga i drzwi i okna.
Pidłogi to wprawdzie gres alw znalazłam taki w miarę naturalnie wygladający.

Betonowy kominek

Ściana w salonie

Kuchnia
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:19, 16 lut 2025

Do góry
Zimowe krajobrazy

Jezioro Bystrzyckie

Zapora w Zagórzu Śląskim

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 11:35, 16 lut 2025

Do góry
Muszę chyba wyciągnąć statyw i aparat fotograficzny.
Zdjęcia paskudne ale widać na nich mojego dzisiejszego gościa.

Złapałam za telefon i od razu zadzwoniłam do Małżona.
Powiedziałam mu, ze schrzanił tak prosta rzecz jak domek dla owadów.
Mial być domek dla owadów a powstał…karmnik dla dzięcioła…

Dzięcioł przeszedł się po wszystkich pokojach hotelowych (chyba były zajęte) a później przeniósł się na kulkę tłuszczową (niezawodne orzeszki wewnątrz)

Ogród w malinówkach 10:20, 16 lut 2025

Do góry
Przed domem:

Ogród w malinówkach 10:17, 16 lut 2025

Do góry
Nie pomyślał bym nigdy, że śnieg w lutym mnie tak ucieszy

Za domem:

W Kruklandii 09:21, 16 lut 2025

Do góry
MagdaLenka prosiła to wrzucam

Taki mały domek sobie wymyśliłam

Będzie sporo zmian z zewnątrz, bo prawie wszystkie okna będą w innych wymiarach
No i kolory elewacji zupełnie inne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies