Małgoś, mam lawendę w innym miejscu - 12 sztuk, ale tam słabo rośnie, dlatego kombinuję nad kostką bukszpanową z lawendą.
Może faktycznie zrobić tą rabatę biało-fioletową?
Białe floksy - pomysł mi się podoba
O róży możesz poczytać tutaj: Kronprinsesse Mary
Wąchałam ją, cudownie pachnie I bardzo ładna
Pośrodku pomiędzy drzewkami - to dobry pomysł
I powtórzenie. Podoba mi się.
W takim razie pomyślę o skompletowaniu roślinek Dzięki
1. róża Kronprinsesse Mary
2. bodziszki niebieskie
3. szałwia Caradonna
4. floksy białe
5. odętka biała
6. miskant Variegatus albo Zebrinus fontannowy, raczej Klaine Fontann- mam
7. jeżówki, raczej białe, kremowe ...
8. przymiotno w nogi drzewek
1. Te hortki mnie kuszą, ale róże też.
2. Zacznijmy od kolorystyki. Krążę ostatnio przy moich czerwonych różach i coraz bardziej jestem skłonna przenieść je na ognistą rabatę do bylin. W słońcu ta czerwień bije po oczach. Tutaj znalazło by się miejsce na angielki. Pierwsza na liście jest Larisa. Byłaby to różowa kolorystyka i burgudn. Do berberysów i jeżówek różowych bardziej by to grało Caro - to 3 śliwy
3. Wtedy na rabacie pod śliwami pasowałyby białe floksy (kupić), odętka biała, bodziszek- niebieski, szałwia Caradona - te roślinki mam na rozsadniku. Ładna też jest róża biała, pachnąca Kronprinsesse Mary. (na liście chciejstw)
4. W nogi każdej śliwy dałabym przymiotno. Kwitnie na niebiesko w maju. Teraz tam rośnie na rabacie.
5. Z prawej strony jest kwadrat (roslinki wsadzone jak na przechowalniku). Zrobiłabym tam kwadrat z bukszpanu w środku z lawendą i powtórzyła na drugiej stronie. Częściowo żywopłocik z bukszpanu ma być powtórzony na rabacie kwadratowej - pasowałoby.
Co sądzicie o tym?
No i w placach drzewek po jednej kępce Variegatusa, albo innego miskanta. Fajnie by było, żeby kwitł Mam Miskanta Klaine fontanne - dwie sztuki. Ma już ładne pędzelki i nie jest wysoki. Może by go tam wykorzystać ?
Ewo pierwsza roza to na 100% The Alnwick ze swoimi charakterystycznymi filiżankami . Z casem w słoncu bedzie miała jasniejsze kwiaty, druga roza nie wiem, niE wyglada na James'a bo ona ma zwykle ciemniejszy lawendowy srodek kwiata. Zadaj pytanie szkółce w ktorej kupowalas co to jest za roza. Nie zmiania to faktu ze piekna, sliczne masz polaczenie róz ze stipą i szałwia.
Hej, to jest strona południowa ? dobry pomysł z poszerzeniem, ja lubię trawy to bym tam coś trawiastego dałado tego może być szałwia, kocimiętka, jeżówki, przetacznik .co do bodziszka czy jarzmianki to nie wiem czy dadzą radę w pełnym słońcu .
Powiem ci że to nawet niezły pomysł z taka listą w pliku w komputerze, ja to w zeszycie zapisywałam co mam, a i tak nie wszystko zapisałam, bo zapomniałam jak się nazywało i etykiety wyrzuciłam a nawet nie wiedziałam że miłorząb masz? A żurawki co tak ogólnikowo? widziałam u ciebie niezłą kolekcjęPerovskie super,ja mam jedną sztukę i tak się rozrosła że już towarzyszek jej nie będę dokupywaćTo ja teraz uroczo się pożegnam
Justynka widziałam już wątek Gosi i jestem w szoku ile miała samozaparcia, ja próbowałam wiosną i z 30 gatunków roślin wysianych utrzymała mi się tylko szałwia i lobelia i złotokap zdecydowanie lepiej wychodzi mi sianie prosto w grunt.
Teraz próbuję sadzonki ukorzeniać, ale tez do tej pory udało się tylko z glicynią, hortensja ogrodową i chyba to suchodrzew jest.
Tak, ze efekt nie powala, a dom doniczkami wy obstawiany cały.
Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.
Justynko, z szałwi wysiewałam: powabną, łąkową, lekarską i omączoną.
Nasiona innych nie wpadły mi jeszcze w łapki, ale chętnie bym wybróbowałam wszelkie inne odmiany.