Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 19:29, 07 lip 2015

Do góry
Gocha napisał(a)

Beatko kupić to jest łatwo ale gorzej z posadzeniem - po prostu nie wiem gdzie i ostatnio w te upały nie bardzo mam siłę na cokolwiek a najmniej na prace w ogrodzie. Ledwo wyjdę późnym wieczorem albo raniutko i podlewam ogród żeby całkiem nie padł. Buziaki

Gosiu jak zobaczyłam Twoje zakupy to pozazdrościłam .....i pojechałam do szkółki obok mnie . Zakupy poczyniłam i już posadziłam
Piękna ta twoja szałwia bo lawendy nie zazdroszczę bo mam hihihi ale szałwia to daje po oczach PIĘKNA !!! Ja też podlewam a prace ogrodowe zaczynam o 3:30 wtedy jest chłodno
Pozdrawiam Gosiu
Ogródek w którym klon osłupiał:) 18:42, 07 lip 2015

Do góry
Hortensje bombshell już kwitną

Przetacznik ze śmiałkiem darniowym, który ledwo zipie.

Stipa z byliną o nazwie szałwia ocean blue- nie wiem czy czegoś nie pomyliłam, bo gdy wpisuje w neta szałwie o tej nazwie to znajduje koktajlowe sukienki

W Kruklandii 17:04, 07 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

Dzwonek czy jak mu tam ale on bardziej niebieski niż fioletowy. Szałwia jest niezastąpiona
Czekam

chyba odwrotnie
dzwonki sa zazwyczaj fioletowe a szalwia ciemnoniebieska/szafirowa
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:40, 07 lip 2015

Do góry
annamazur napisał(a)
Syla czy Twoja szałwia to dokładnie nazwa: Szałwia wspaniała "Sensation Depp Blue" (Salvia Nemorosa)?

Która z roślin jest Ci bardziej bliska - szałwia czy lawenda? Która dłużej kwitnie i robi większe wrażenie? Jeśli można tak porównywać te rośliny.

Na razie mam u siebie lawendę, szałwią właśnie się zauroczyłam.
Co do lawendy - u mnie na skarpie rośnie od września ubiegłego roku - strona południowa, kępy wspaniałe; niżej w ogrodzie na ciężkiej zbitej, gliniastej ziemi lawenda nie jest w połowie tak udana jak ta ze skarpy (od razu widać co jej bardziej pasuje).

Diękuję za odpowiedź jak gęsto sadzić rododendrony.

Pozdrawiam.

Nazwa mojej szałwii to szałwia nemorosa sensation deep blue (chyba) bo na mojej było jedynie deep blue
Obie są mi mocno bliskie , obie uwielbiam , obie mi zaczynają w tym samym czasie kwitnąć i obie w tym samym czasie tnę z tym wyjątkiem , że lawenda pięknie pachnie
Lawenda lubi suche podłoże a z tego co widzę po szałwii odwrotnie (u mnie w gabionie ma mocno mokro)
W Kruklandii 16:34, 07 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

Dzwonek czy jak mu tam ale on bardziej niebieski niż fioletowy. Szałwia jest niezastąpiona
Czekam

Nibieski to nie...
No właśnie chyba szałwia.... ale mam już w dwóch miejscach szałwię i myślałam, że tu coś innego wymyślę
W Kruklandii 16:31, 07 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Muszę posadzić coś fioletowego w jedno miejsce i zastanawiam się co.
Szałwię, przetacznik....czy jeszcze coś innego?

Wysokość tak do 40cm. Macie jakieś pomysły?

Czekam
Słoneczny ogród słonecznej safikey 13:15, 07 lip 2015

Do góry
Nowe roślinki w ogrodzie:

guzikowiec zachodni - ciekawe czy rzeczywiście będzie tak ładnie kwitł, jak na etykiecie

proso Shenandoah

szałwia omszona różowa

hortensja piłkowana Santiago

cdn.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:50, 07 lip 2015

Do góry
w blogu
http://www.ogrodowisko.pl/watek/3493-sloneczny-ogrod-slonecznej-safikey
cały ogródek na bieżąco, tutaj tylko nowopowstające rabaty

a na nowej rabacie wszystko się rozrasta, pomalutku robię nowe obrzeża, kupiona kora już czeka ale upał daje nam w kość

cz1
dołożyłam nowe obrzeża od strony tujek

dołożyłam trawy, żurawki, podcięłam bukszpany

przybyły nowe hortensje, kwitną tawułki, szałwia, lawenda, trawa Blue Eros szaleje

kolorowo

cdn.
Ogród na wzgórzu :) 12:16, 07 lip 2015

Do góry
Marga napisał(a)

Miałam rację, że teraz to juz tylko kosmetyka
Cudne zdjęcia i oczywiście roślinki też!

A co to za fioletowe olbrzymki?

Margo
to szałwia omszona.
Tak jakoś u mnie wyrosła.
Młodziutkie sadzonki startowały wiosną od kilku centymetrowych listeczków.
Bardzo je lubię i myślę o powiększeniu kolekcji przyszłej wiosny

Ja w ogóle tej wiosny kupiłam bardzo dużo różnych sadzonek kwitnących bo do tej pory miałam same iglaki.
Oczywiście po lekturze ogrodowiskowej zakochałam się w hortensjach, żurawkach, hostach, szałwiach, trawach itd. więc chciałam mieć wszystko
A że finansowo musiałam "uważać" żeby za bardzo nie poszaleć to kupowałam najczęściej na allegro tanie i małe sadzonki.
A teraz przyjdzie mi czekać żeby wszystko urosło i zaczęło być widoczne.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:03, 07 lip 2015

Do góry
Tesska napisał(a)
mimo suszy bardzo ładnie kwitna różyczki , szałwia śliczna , ostatnia roża narawde ma taki różowy kolor?

Louise Odier jest taka różowa właśnie , jej płatki są jadalne , na zimę zawiązuje owoce które są ozdobą a potem pokarmem dla ptaków

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:17, 07 lip 2015

Do góry
Syla czy Twoja szałwia to dokładnie nazwa: Szałwia wspaniała "Sensation Depp Blue" (Salvia Nemorosa)?

Która z roślin jest Ci bardziej bliska - szałwia czy lawenda? Która dłużej kwitnie i robi większe wrażenie? Jeśli można tak porównywać te rośliny.

Na razie mam u siebie lawendę, szałwią właśnie się zauroczyłam.
Co do lawendy - u mnie na skarpie rośnie od września ubiegłego roku - strona południowa, kępy wspaniałe; niżej w ogrodzie na ciężkiej zbitej, gliniastej ziemi lawenda nie jest w połowie tak udana jak ta ze skarpy (od razu widać co jej bardziej pasuje).

Diękuję za odpowiedź jak gęsto sadzić rododendrony.

Pozdrawiam.
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:15, 07 lip 2015

Do góry
babka - o właśnie ....zastanawiałam się w czym tkwi szkopuł , szałwia mi się nie rozsiała a powinna ... może za dużo kory ??? lawenda również mi się nie rozsiewa ...

Madżenka
- bardzo dziękuję

Zetka - dziękuję sama potrzebuję dopingu bo mi żwirek przyjechał i zablokowałam sobie wyjazd z garażu piję kawę i uciekam bo przecież przyjemności same w ogrodzie czekają

Mad, Ewuś - macham

EEE TAAM - to odmiana deep blue ... w zależności od natężenia światła widzi się fiolet lub granat a na początku kwitnienia fiolet lub jasno niebieski ...

Konieczki
- wstawiam już choć te lepsze widoczki już były ...

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:13, 07 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
zadołowana szałwia chyba tam zostanie na zawsze

i to samo chyba kostrzewa sina od sasiadki z ktora nie wiedziałam co zrobic a rozłazi się tak że postanowiłam ja dac do donicy coby była grzeczna...tez chyba zostanie wiedziałam ze to połaczenie koloru jest zacne ale rzeczywistośc przerosła moje wyobrażenie co do tego duetu

Fajnie to sobie wymyśliłaś
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:06, 06 lip 2015

Do góry
Iwonko to na zdjęciu, które zacytowałaś nietypowo od prawej: ciemne to bodziszek Midnight Reitter kwitnący na fioletowo, kolejny to rozchodznik odmiana Brilliant dorasta do 30-40cm, kolejny to bodziszek Rennarda kwitnie tak sobie, ale ma piękne listki bardzo miłe w dotyku, następna jest turzyca Ice Dance,

dalej jest już żywopłocik bukszpanowy za którym rośnie szałwia Blue Queen, teraz nadająca się już do ścięcia.
Dalej po lewej mam jeszcze za bukszpanem przetacznik Red Fox, który również idealnie nadaje się na obwódkę, zdjęcie mogę zrobić jutro
Jeszcze nie wiem, czy będę w sobotę.

Gosiu wiesz jak to jest jeszcze coś chciałbym sobie dosadzić, ale teraz już tylko cebulowe, dojdą czosnki i lilie, oraz kilka korekt z nasadzeniami, ale to już na jesień bo po ostatnim przesadzaniu przy tych upałach muszę podlewać każdą roślinę z osobna Na szczęście obecnie mam na to czas.
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:51, 06 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nie wiem jak to się dzieję, ale znów otwieram twój wątek i zdjęcia, cóż za wyczucie czasu z mojej strony
No i oczywiście jak mógłbym nie zaglądać.
szałwia powalająca z tego co widzę to prawie wszystko pożarła w donicy

hehehe ... jeszcze ma chwilkę ... za moment do cięcia
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:50, 06 lip 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
szałwia granatowa powala choć bardziej mi się podoba różowa ...ale u mnie szałwia w czerwcu była byliną m-ca...teraz zaczynają nowo nabyte przetaczniki First Love

No to mamy odwrotnie bo mnie ta granatowa zdecydowanie bardziej
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:47, 06 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ja wiedziałam, że tak będzie, szałwia daje czadu! Obłędna jest - moja kwitła krótko, niedawno została przycięta i już widzę, że drugi raz zakwitnie bardziej.

Już nie mogę się doczekać zdjęć, które wrzucisz wieczorkiem.
Uściski

Szałwia daje czasu ... uwielbiam ją ... jeszcze chwilka i ją wytnę ... Kolejne kwitnienie miała w ubiegłym sezonie również obłędne , zobaczymy jak tym razem będzie
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:19, 06 lip 2015

Do góry
Nie wiem jak to się dzieję, ale znów otwieram twój wątek i zdjęcia, cóż za wyczucie czasu z mojej strony
No i oczywiście jak mógłbym nie zaglądać.
szałwia powalająca z tego co widzę to prawie wszystko pożarła w donicy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:18, 06 lip 2015

Do góry
zadołowana szałwia chyba tam zostanie na zawsze

i to samo chyba kostrzewa sina od sasiadki z ktora nie wiedziałam co zrobic a rozłazi się tak że postanowiłam ja dac do donicy coby była grzeczna...tez chyba zostanie wiedziałam ze to połaczenie koloru jest zacne ale rzeczywistośc przerosła moje wyobrażenie co do tego duetu

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:16, 06 lip 2015

Do góry

patrzcie jak wielka jest ta szałwia!!! ona była 5 razy mniejsza miesiąc temu!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies