Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród biały 00:09, 24 sty 2013

Do góry
biały groszek, bylina

białe goździki pachnące, margerytki, nenufary, irysy, wierzba japońska

piwonia biała, goździki brodate też mogą być białe

magnolia prawie biała
Kubusiowo 00:06, 24 sty 2013

Do góry
Aby do wiosny tysiączek strzelił

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:03, 24 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Bo mnie się wydaje, że najważniejsze przy lustrze jest to co rośnie obok niego i się w nim odbija.
Zobacz lustro Gabik (Danusiu, to absolutnie nie jest krytyka Twojej pracy, mnie się ogród Gabik bardzo podoba).

Widzisz, jak brakuje mu oprawy z dużych roślin po bokach?
A tak po namyśle stwierdzam, że serb (niewyrośnięty serb) będzie tam ładnie wyglądał. A jak wyrośnie, to go zamienisz na mniejszego; albo na coś innego.
Serby piękne są. W pojedynkę też.

i to wszystko jest bardzo optymistyczne co Tereniu napisałaś czyli można mieć i lustro i serba
Ogród Gabik jest śliczny, jak bombonierka, a taka niewielka powierzchnia, super czyli chcieć to móc
Tess, dziękuję za udział w dyskusji! Buziaki!

Ogród biały 00:00, 24 sty 2013

Do góry

białe azalie i rododendrony

chryzantemy

białe tulipany, narcyze
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:59, 23 sty 2013

Do góry
Jak szukałam zdjęcia dla Tess... to wpadłam na zdjęcia działki z 2010 r. kiedy rosły na działce stare orzechy, a u sąsiadów wielgachna brzoza i wielgachny świerk, które zacieniały działkę niemal dokumentnie......
I to przekonuje mnie żeby nie sadzić jednak zbyt wielu dużych drzew akurat na tej działce....
Oto zdjęcia robione pod koniec maja 2010 r. o godz. 16.00... a dom sąsiadów jeszcze był wtedy parterowy....

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:50, 23 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, a czy Ty mogłabyś pokazać jak wygląda ten narożnik w listkowej porze roku?
Bo przecież widać, że w tle coś zielonego rośnie. I to wcale sporo.Co to jest?

Szukam szukam....nie fotografowałam tamtej strony, tylko przypadkowo.......... i znalazłam takie coś, jak widać są to dzikie krzaczory, ale nie tuż za ogrodzeniem. Dalsza perspektywa jest i nawet jest ładna, no ale nadlustrza nie zrobi a może???? ale istnieje realne zagrożenie, że ktoś kto kiedyś kupi tamte działki wytnie wszystko w pień np. deweloper..... Chroń mnie Boże! mam nadzieję, że kupi to ktoś, kto postawi ładny dom, ale przede wszystkim zrobi piękny ogród

i jeszcze specjalnie dla Ciebie Tess wygrzebałam z czeluści zdjęcie z czerwca 2011 r. robione z dachu nieistniejącej już komórki ) teraz to wszystko trochę inaczej wygląda

Pszczelarnia 23:49, 23 sty 2013

Do góry
Ewo, ode mnie roślinka zakuta w lodzie z mojego ogrodu. To już trzeci dzień tak wyglądają i chyba do końca tygodnia pozostaną. Obejrzałam zakupy nasienne, ja również co roku wysiewam jakieś roślinki. Mogę Ci wysłać nasiona żeleźniaka bulwiastego Phlomis tuberosa - miododajne cudo polecane dla pszczół. Wysiałam rok temu i jeśli przezimują powinny w tym roku zakwitnąć. Pozdrawiam

Ogród czerwony 23:46, 23 sty 2013

Do góry
tulipany

lwiapaszcza

róża

kuklik szkarłatny

Kubusiowo 23:45, 23 sty 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Zeta siałam w zeszłym roku i pięknie kwitła na działce.

Siałam do skrzynki balkonowej. Ona bardzoooo długo wschodzi. Pierwszy siew wylazł po 3 miesiącach, drugi szybciej..... Przepikowała do doniczek 9X9 i tak przetransportowałam na działkę i do gruntu.

Dzieki za info a ja w zamian.....na 800 stron łooo matko jak to zrobilaś
Ogród biały 23:41, 23 sty 2013

Do góry
bez biały

karmnik ościsty

tawuła wczesna i biała skalnica

hosta prawie biała

hortensje: Grandiflora, Lime Light, Anabelle, Tardiva

Też białe lilie, róże, margerytki, aksamitki, dzwonki brzoskwiniolistne

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 23:40, 23 sty 2013

Do góry
Następne zdjęcia:
Ogród u stóp klasztoru 23:37, 23 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)
Jazda na bele czym

Picie byle co....

Łyżowanie byle jak....

Tańce też nie wiadomo jak...

Spanie byle gdzie...

Bo z pewnymi osobami można byle jak, byle gdzie i byle co.... i tak zawsze jest wesoło

REWELKA!!!
Pszczelarnia 23:35, 23 sty 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Te dubelki powyżej nie chcą u mnie rosnąć. A ja je tak lubię.

A teraz nasiona - przyszły. Na razie z tego sklepu. Kupowanie przez internet jest wygodniejsze, oszczędza wszystko (także doznania i emocje). Jak już mówiłam - w zakupach netowych brakuje mi tej rozgrzewającej atmosfery, jaka panuje w klasycznym sklepie nasienno-ogrodniczym: za oknem śnieg a człowiek "z drogi" wchodzi do świata obiecujących kolorów, zapachów i słyszy te szmery nasion dumnie wyprostowanych na półkach. Ale postęp to postęp. Signum temporis.

Ja też dzisiaj w ogrodniczym biłam sie po rękach i mówilam nie ruszaj , nie dotykaj, a jak głowę odwróciłam nasiona same powskakiwały do koszyka
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 23:31, 23 sty 2013

Do góry
Dzięki Anetko za miłe słowa-ogródek dla mnie to przedewszystkim wspaniały środek antydepresyjny i motor do działania a efekty mojej ogrodniczej działalności nie są napewno na wysokim poziomie ale to jest chyba najmniej ważne.Zaraz pójdę do Ciebie w odwiedziny-będzie miło po tej zimie przespacerować się po gorącym piasku pustyni.

Ogród fioletowy/lila 23:28, 23 sty 2013

Do góry
Naparstnica

rutewka orlikolistna

latria

penstemon
Krowy, staw i my... 23:26, 23 sty 2013

Do góry
Możesz posadzić -przesadzić jak najwcześniej ,kiedy ziemia rozmarznie.Mają dość płytki system korzeniowy z drobnymi korzonkami,Poradzisz przy przesadzaniu.Jeżeli chcesz jeden rząd pod siatką,zrób
od siatki odstęp na 1 m ,mniej więcej jak masz tuje posadzone.

Potem Wykop rowek szeroki na 60 cm i mniej więcej taki głęboki,wzdłuż siatki.Na dno tego rowka daj dużo pociętych gałęzi,na 10 cm.Na to cały dołek wypełnij torfem kwaśnym i w to sadź swoje krzewy i ten stary też..
Nie muszę przypominać o podlewaniu. PO posadzeniu już wszystkich ,tę starą przytnij,sama zobaczysz ,które gałązki jeszcze mają szansę owocować.Są błyszczące i mają duże pączki,

Całość tego rowka z torfem przykryj grubą korą.To po to ,żeby za szybko woda nie parowała.No i w tym roku tyle,aż do jesieni,W sezonie podlewasz nawozem do borówek,albo do Rh Pozostały teren oczywiście zagospodarujesz wg uznania.

Z tych posadzonych młodych ....przyjrzyj się, jeżeli są wiotkie słabe gałązki też możesz przyciąć.

ogrodoweimpresjejolki 23:25, 23 sty 2013

Do góry
A mnie teraz żadne wyzwanie ogrodowe nie straszne! Dostałam dziś od wnuków na imprezie przedszkolnej z okazji Dnia Babci i Dziadka PIERŚCIEŃ MOCY

a Dziadek słodkie życzenia

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:22, 23 sty 2013

Do góry
justi napisał(a)

Po tym zdjęciu widać, że dobre "nadlustrze" też fajnie mieć , jak się da oczywiście. W odbiciu lustra widać pnie. Wygląda to jakby były od tych żółtych drzew, a przecież to odbicie drugiej strony ogrodu.
Całość wygląda jak przejście na drugą stronę. No i tzreba wziąć pod uwagę co będzie się w lustrze odbijać, żeby efekt był powalający.

ps. bardzo mi się podoba określenie " nadlustrze"
szkoda tylko, że to nadlustrze prawie zawsze zależy od sąsiada

Dzięki Justynka za udział w dyskusji
Uwielbiam to zdjęcie odkąd Danusia pokazała efekt końcowy dlatego je wstawiłam Jak patrzę na to zdjęcie, to żałuję że nie mam takiego nadlustrza, bo wtedy nie rozważałabym sadzenia dużego drzewa no ale to jest tzw. krajobraz zapożyczony, a u mnie z tej strony, a w zasadzie z żadnej w promieniu kilku metrów nic większego i ciekawego nie rośnie :/ buuu dalej tak i owszem...
W tym obmyślanym miejscu u mnie będzie się odbijać wszystko to co będzie przed lustrem na długości 22 m... i szerokości między 6,5 a 4 metry, no może nawet więcej, w zależności od wielkości lustra i umiejscowienia. Wszystko na tej przestrzeni ma być ogródkiem Tak chcę
Polatam w tym roku z kawałkiem jakiegoś lustra i zobaczę co się odbija może trzeba będzie zrezygnować z koncepcji lustra a wstawić tam ławkę albo donicę na postumencie zobaczymy
Buziam!
Mój 4 arowy azyl... 23:12, 23 sty 2013

Do góry
Od dziś oprócz dzwońców i sikor przylatują grubodzioby! Pierwszy raz te ptaki się u mnie zjawiły! Widać zima doskwiera im bardzo.
Zdjęcia marne, bo przez firankę robione.

Ogród niebieski 23:09, 23 sty 2013

Do góry
szafirki

skrętnik

wielosił

wilec

żeniszki i groszek pachnacy

i jest jeszcze wisteria niebieska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies