Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Planowanie w Wyżełkowie 20:47, 19 sty 2013

Do góry
W poprzednim sezonie rozpoczęliśmy przebudowę ogrodowych ścieżek. Są zrobione z otoczaków z obwódką z szarej kostki, żeby łatwiej się kosiło.

Pierwszym problemem, który się pojawił i którego nie potrafię sama rozwiązać, to jak poprawić linie rabaty z lewej strony zdjęcia. Chcę ją przedłużyć, aż do zakątka leśnego w rogu po tej samej stronie.

Pojedyncze kamienie w trawniku były kiedyś ścieżką do zakątka leśnego i chyba ich linia wyznaczy obrys tej rabaty.

Leśne Arboretum przy leśniczówce Jaźwin 20:45, 19 sty 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)

Bardzo to ładne, inspiracja jak założyć wrzosowisko.
Planowanie w Wyżełkowie 20:43, 19 sty 2013

Do góry
Jabeska napisał(a)

Masz babo placek, do narysowania jakiegokolwiek planu jest niezbędny podkład, czyli rzut działki tak jak z satelity, z naniesionymi wymiarami i tym co już rośnie.

Żywopłot jest piękny, ale reszta jest zbyt porozrzucana po trawniku. Trzeba jasno wytyczyć linię trawnika. Pokażę Ci jakiegoś gotowca, żebyś pojęła o co chodzi, ale akurat nie mam takiego kształtu, albo z awielkie albo za małe

Może u Ciebie po prostu trzeba rozłożyć wąż ogrodowy i pofalować linię trawnika. Jedne drzewka będą w rabacie, inne w trawniku, ale tu gdzie ma być rabata, trzeba trawę zerwać i przekopać. Bo rabata to rabata a trawnik to trawnik.

Można też zrobić rabaty wyspowe.
Planowanie w Wyżełkowie 20:23, 19 sty 2013

Do góry
Ponieważ nie potrafię zrobić planu więc szukam różnych sposobów jak go pokazać. Znalazłam na google maps zdjęcie satelitarne, to taki widok ogólny

Jakoś tam zagospodarowałam przedogródek, chciałabym coś tam jeszcze pozmieniać, ale o tym później.

Ogród jest otoczony wysokim żywopłotem z ligustru . Takie ogrodzenie sprawia, że w ogrodzie jesteśmy odizolowani od otoczenia, jest cisza i poczucie intymności. To jest wspaniałe ale zrobił się efekt pudełka.
Wokół nas są puste pola a na horyzoncie widać las, żadnych drzew ani domów. Tutaj fragment żywopłotu z 2007 roku.

Ogród w całości ma niecałe 11 arów. Przedogródek i dom to mnie więcej jedna trzecia całości. Na pozostałej części jest mały zakątek leśny, sad i warzywnik

Gleba jest gliniasta, od wielu lat produkuję własny kompost, żeby ją użyźnić. W ogrodzie stosuję też różne gnojówki i nawozy naturalne.

Islandia 20:21, 19 sty 2013

Do góry

A tu główna ulica Reykjaviku i katedra z pomnikiem bohaterów przed nią.Nie wiem zresztą jakich,czy jakiego,bo języka nie znam,ale zaraz poszukam inskrypcję na cokole.
Islandia 20:17, 19 sty 2013

Do góry
Dawno tu nie zaglądałam, na prośbę Roberta odświeżam wątek.

Wnętrze najwyższej świątyni na wyspie.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:17, 19 sty 2013

Do góry
Nie umiem pięknie rysować, więc właśnie drugi raz w życiu spróbowałam coś stworzyć w programie Paint, w którym też nie umiem rysować ) pierwszy raz coś nabazgrałam kiedyś dla Ewy z forum ))
Najpierw pokażę miejsce, a potem to co nasmarowałam ))

Oto miejsce )

a tu moje "dzieło" robione na tym zdjęciu ) proszę o wyrozumiałość )

kilka słów komentarza i marzeń
- działkę i wjazd mam od południa, taras jest wschodnio-południowy w literę L i ta dłuższa część jest od południa, inaczej się nie dało
- odległości między tarasem a ogrodzeniem są maleńkie dlatego potrzebuję pomocy aby to zaplanować rozsądnie ale i ładnie
- chodzi o to miejsce gdzie teraz starałam się narysować (przy ograniczonej palecie kolorystycznej) bordowe drzewo czy lepiej tutaj posadzić właśnie np. bordowego buka czy jednak świerka serbskiego? jak narysowałam to, to widzę teraz, że coś z drugiej strony "lustra" by się też przydało, bo na górze nad murem łyso może być...
- "lustro" - myślę o tym miejscu aby tu kiedyś było lustro, chociaż pewności nie mam czy to dobre miejsce?, ale chyba najlepsze bo jak dam naprzeciwko tarasu to się będzie odbijało to co na tarasie... a jak nie lustro to będzie ławeczka ))
- na przeciwko tarasu na murze chciałabym kiedyś wodę: albo wylewka albo ściana wodna - bo tam maleńko miejsca jest
- nie wiem jeszcze jak zaplanuję wejście na taras - to będzie tylko 1-2 schodki, bo chcę mieć taras niezawysoko, ciut wyżej niż poziom gruntu
- wzdłuż całego niemal ogrodzenia od wewnątrz chciałabym posadzić Prunus cerasus 'Umbraculifera' jak u Danusi od strony ulicy albo na tle muru albo na tle żywopłotu z cisa - jeszcze nie wiem co będzie lepsze...ładniejsze... i taka podobna rabata od tej strony mi się marzy, tylko z dodatkiem kulek bukszpanowych...

Już w tym roku mogłabym to drzewo posadzić żeby sobie rosło i co mam robić???

Planowanie w Wyżełkowie 20:02, 19 sty 2013

Do góry
Witam serdecznie wszystkich zaglądających do mojego Wyżełkowa Mam już co prawda swój wątek na forum w którym pokazuję to co już udało mi się zrobić w ogrodzie dzięki temu, że odkryłam Ogrodowisko. Teraz przychodzę prosić o Waszą bezcenną pomoc w zagospodarowaniu tego co w moim ogrodzie wymaga zmiany i uporządkowania. Muszę się przyznać, że nie mam wyobraźni przestrzennej, niczego nie potrafię sobie wyobrazić i co gorsza nie potrafię tego narysować. Próbowałam wiele razy różnymi sposobami i ciągle nic Bardzo proszę o pomoc....

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:49, 19 sty 2013

Do góry
Gratuluje nastepnej 100 strony Nie moge tu zaglądać bo łapie doła i jak tu żyć

Mój 4 arowy azyl... 19:40, 19 sty 2013

Do góry
Zadałam sobie trochę trudu i znalazłam zdjęcie posłonka, którego miałam kiedyś i straciłam, bo nie wiedziałam jak z nim postępować. Piękna już była kępa i obficie kwitła. Po kwitnieniu zbyt mocno go przycięłam i już nie odbił. Ta krzewinka starsze pędy ma zdrewniałe i z ich skracaniem trzeba bardzo uważać.

Tak wyglądał mój posłonek
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:38, 19 sty 2013

Do góry
Długo siem tworzy......
Ale dal Ciebie , dla poprawy nastroju. Dawno nie dawałam ci spaceru po alejce.. a jak byłaś to chyba nawet tam nie poszłaś się przejść

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:34, 19 sty 2013

Do góry

2012

czy jest coś czego Ty nie masz??
To właśnie tu 19:33, 19 sty 2013

Do góry

Dzidka, jak Bożenka sie z Tobą podzieli to ja stoję też w kolejce.Cudne som
Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:33, 19 sty 2013

Do góry
Bogdziu, mi też było żal deptać ten śnieg..ale inaczej foto się nie dało zrobić

A to dla Gosi z Igiełkowego.. to samo miejsce
2010

2011

2012
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:28, 19 sty 2013

Do góry
Gratulacje Agnieszko, ja już nie nadążam żeby byc na czas gdzie się coś ważnego i ciekawego dzieje.

ogrodoweimpresjejolki 19:22, 19 sty 2013

Do góry
[

Jolu wstawiasz takie fotki ,że zawsze się śmieję serdecznie!

Bardzo lubię magazyny wnętrzarskie.Chyba oglądanie takowych było powodem decyzji o rozpoczeciu remontu.
Tak ,że wszystko przed Tobą
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:21, 19 sty 2013

Do góry
Ela opanowałem ten problem kupując 4 akumulatorki dobrej firmy i jest OK

Ewelina malwa już padła a Magical trwa i w nią warto inwestować

Agnieszka jedno trafione zamówienie i będziesz miała to co ja przez 6 lat szukania

po prawej paprotka zwyczajna prawie jak z lasu -Bifido Multifidum
w naszych lasach rosną takie tylko bez rozdwojonych końcówek

tutaj nasz tatrzńska chyba orlica pospolita

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 19:16, 19 sty 2013

Do góry
zuza12 napisał(a)
To teraz cos innego. To miejsce mojej pracy. Strasznie sie tutaj duszę, zwłaszcza od wiosny do jesieni.

Zuziu, wyglada groźnie! i te miejsca dla petentów!

A jak zdrówko? lepiej? wyprychałasśwszystko?

Rajski ogród Ani 19:16, 19 sty 2013

Do góry
an_tre napisał(a)

Witam!
U Irenki zobaczyłam Twoje nowe oblicze, ale u Ciebie pochwalę - bardzo ładny avatarek. Oj, jak ja już tęsknię za takimi tulipankami
Pozdrawiam
Witaj Ewelinko nowy awatarek to dzięki Irence, kiedy dosłownie z szybkością swiatła przeleciałam w maju przez Wrocław pozdrawiam I dla ciebie mam tulipanki
j

Uwielbiam to połączenie kolorów !
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:15, 19 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kwaituch ode mnie
Kupiła sobie wczoraj krokusy do pędzenia w lidlu

A pytałaś, czy pozwolą Ci pędzić w lidlu ??????
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies