Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

Maria667 17:22, 21 mar 2013

Witam Was wszystkich serdecznie, którzy tu do mnie zaglądacie
Wczoraj zahaczyłam o Obi i oczywiście nie mogłam wyjśc z ustymi rękami.
Zaopatrzyłam się w drzewko pomarańczowe

Ma kwiatki

No i oczywiście musiał być rododendron

I naturalnie całkiem niezłe bukszpany:

AgnieszkaW 17:25, 21 mar 2013

Super zakupy Marysiu
Maria667 17:32, 21 mar 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Super zakupy Marysiu

Dzieki Agnieszko!
Jak się znam to nie koniec. To POCZĄTEK
aneta230972 18:21, 21 mar 2013

Wpadam z rewizytą Marysiu. Pięknie, dojrzale i zielono u Ciebie. Widać te długie lata pracy. Masz słabość do lawendy. Hmmm. Ja też. Mam nadzieję, że kiedyś będę jej miała całe mnóstwo. Słabość do żabek chyba też masz i to sporą sądząc po ilości . Całe szczęście, że moje maluchy bawią się teraz u siebie w pokoju bo gdyby siedzieli obok i zobaczyli te wszystkie żabska to komputer już by nie był mój przez następną godzinę. Uświadom mnie Marysiu proszę. Kilka dni temu doszła do mnie przesyłka z zamówionymi cebulkami malw. Ja myślałam, że je się sadzi do gruntu ale Ty je chyba sadzisz już teraz w domu? Ja w tym roku zaczynam dopiero przygodę z nasionkami, cebulkami więc jestem jeszcze zielona. A u Ciebie taaaakie pomidory. Za wysiewanie zabieram się dopiero za tydzień. Oj sporo pracy będzie.Pozdrawiam.
Maria667 20:30, 21 mar 2013

aneta230972 napisał(a)
Uświadom mnie Marysiu proszę. Kilka dni temu doszła do mnie przesyłka z zamówionymi cebulkami malw. Ja myślałam, że je się sadzi do gruntu ale Ty je chyba sadzisz już teraz w domu? Ja w tym roku zaczynam dopiero przygodę z nasionkami, cebulkami więc jestem jeszcze zielona. A u Ciebie taaaakie pomidory. Za wysiewanie zabieram się dopiero za tydzień. Oj sporo pracy będzie.Pozdrawiam.

Anetko!
Tak, malwy wysadziłam do doniczek, a do gruntu wysadzę je dopiero po połowie maja, kiedy już będę mieć pewność, że nie będzie przymrozków. Mało prawdopodobne, aby Ci w tym roku zakwitły. W naszym klimacie malwy uprawia się jako rośliny dwuletnie. Są łatwe w uprawie, rozsiewają się z nasion. Siewki możesz powysadzać w nowe miejsce i zostawić w gruncie na zimę. Przetrwają bez problemu.
Swoje trzymam w domu, bo są niezahartowane, a zakupione kłacza są już "obudzone".. Musisz pamiętać, że malwy potrafią dorosnąć do 2 m wysokości. Dlatego lepiej je sadzić w miejscu nieco zacisznym, aby silny wiatr ich nie wywrócił.
Powodzenia i pozdrawiam serdecznie
Jabeska 20:50, 21 mar 2013

Maria667 napisał(a)
7 lat później powstało drugie, mniejsze oczko, które z założenia miało pelnić funkcję zbiornika na wodę do podlewania. Jednak z upływem czasu nie mam pewności , czy w nim czegoś nie zasadzę.

Bardzo mi się podoba to oczko wodne. Napisz mi proszę czy trudno jest utrzymać czystą wodę w takim oczku? Jak to robisz? Czy masz w nim rośliny? Jak głębokie jest? Napisz proszę jak ono jest zrobione, wybetonowane czy folia czy jeszcze inaczej? Dziękuję
danuta_szwajcer 20:52, 21 mar 2013

Maria667 napisał(a)
Witam Was wszystkich serdecznie, którzy tu do mnie zaglądacie
Wczoraj zahaczyłam o Obi i oczywiście nie mogłam wyjśc z ustymi rękami.
Zaopatrzyłam się w drzewko pomarańczowe

Ma kwiatki

No i oczywiście musiał być rododendron

I naturalnie całkiem niezłe bukszpany:

Piękne zakupy zrobiłas Marysiu, wszystko takie zdrowe, czy rh to czerwony?
22:33, 21 mar 2013
Marysiu doczekasz się takich owoców jak na tym zdjęciu z krakowskiego Ogrodu Botanicznego

Mala_Mi 22:39, 21 mar 2013

Macham tylko łapką
Zakupy są dobre na wszytko
Gabriela dobrze pisze.. mamy takie podobne ogrody i podobne upodobanie do roślin
iwonaz 07:54, 22 mar 2013

Jestem zauroczona Twoim ogrodem. Tworzysz cudowne zakątki, o których marzę w swoim ogrodzie. Przyznam, że będziesz teraz moją kolejną inspiracją. Podbudowało mnie jak napisałaś, że najczęściej kupujesz rośliny a potem biegasz z nimi po ogrodzie zastanawiając się gdzie znaleźć im dom. Mimo tego, że ja próbuję z tym walczyć to jednak teraz mam nadzieję, że może kiedyś po kilkunastu latach i w moim ogrodzie będzie tak cudownie jak u Ciebie
W tym roku staram się podchodzić metodycznie (wbrew naturze) i planuję kolejne zmiany. Oboje z mężem chcielibyśmy mieć podobne zakątki z wodą, u Was są cudowne. Nie wiem kiedy je zrealizujemy...bo ja chciałabym już wszystko naraz
Pozdrawiam gorąco