A ja dzisiaj zamiast pójść na spacer musiałam podreptać do przychodni. Od wczoraj straszny ból prawego ramienia w każdej pozycji, (nawet bez obciążenia). Po drodze mijałam zamarznięty staw osiedlowy bez kaczek i innego ptactwa, które zazwyczaj tu gości.
Zdjęć więcej nie pstryknęłam, bo lewą ręka nie bardzo mi idzie.
Nawet to pisanie teraz wolniej niż myślałam
Jak nic muszę stać się mańkutem na najbliższe dni ...
A tak mój M łapał deszczówkę. Wyjechał do pracy na cały tydzień, ja też byłam mocno zakręcona i mamy teraz nadwyzkę lodu do drinków. Można zaczynac ogrodowe party.
Korzystając z chwili, że mnie też dopadł jakiś wirus i leżę pod kocem,kaszlę, prycham i cierpię, to moge troche nadrobić obecność na ogrodowisku. Nie jestem w stanie odwiedzić Was wszystkich, bo jednak ból głowy jest zbyt uciążliwy. Wszystkich Was pozdrawiam zimowo.
Uwielbiam terakotowe donice
Wiosną chciałabym kupić kilka takich kwadratowych, o róznych rozmiarach i postawić na żwirku wokół domku narzędziowego.
Mnie też się bardzo podobają, ale nie pasują mi do stylu domu. Jak będziesz następnym razem w Toskanii, to niedaleko Florencji w mieście Pistoia ( na trasie do Lukki) znajdziesz mnóstwo sklepów ogrodniczych z roślinami i wyposażeniem. Kilometry szkółek po obydwu stronach, kilka wielkich centrów ogrodniczych Rewelacja.Raj dla ogrodników Musieli mnie stamtąd siłą i szantażem wyciągać
Ja też jeżdżę co roku, mam we Florencji rodzinę, ale i tak wolę pobyt w agroturismo
Moja cienista... rano trochę słońca... i to wszystko
.
Funkie, Runianka japońska, Tawułki arendsa, Primula vialii, Anemone sylvestris, Hortensja 'Limelight' i 'Unique', Hydrangea aspera, Bukszpan, ale jak widać berberys 'Harlequin' odnalazł się i ma ładnie upstrzone listki, jest też Klon Shirasawy (dość kapryśny, ale tu ma zacisznie czego potrzebują też Hydrangea aspera i Pieris 'Debutante')
Oj Babcia za cały rok się postarała wnusia ugościc. I było warto jak to widac.
Bogusiu czy ja dobrze pamiętam ze masz lilie martagon różowe? Jeśli możesz napisz czy nie wymarzają zima i czy sadzisz je w gruncie czy w doniczkach?
Mam różowe i złote martagony w gruncie...u .mnie nie wymarzają.
coś tam się wspina, szału jeszcze nie ma, ale dla bluszczu kotlina jest ciężka
jeśli w tym miejscu jest sporo cienia to możesz "wrzucić" zadarniającą Runiankę japońską, Z wyższych bylin Cimicifuga racemosa czyli Pluskwica, Zawilce Anemone sylvestris (białe wiosenne) oraz z krzewów Hortensje bukietowe i paprocie, funkie, żurawki...wiosną polubią to miejsce Narcyzy...
Inna rzecz, że jest to zupełnie inny rodzaj cienia, czyli cień rzucany przez budynek,a nie przez istniejącą roślinność, a ja je jednak rozróżniam, bo przy budynku można pozwolić sobie na rośliny, które rosną również w częściowym słońcu, a w głębokim cieniu rzucanym przez drzewa już nie...