Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:59, 23 lip 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Stipa mi się marzy, ale u mnie nie chcą zimować... Pogodziłem się z tym i mam zamiast nich turzyce

a to zmyłka
Co to za turzyca co stipę udaje?

ja stipę wyrywam już jak chwasta, jest wszędzie w kostce i na rabatach , tylko tam gdzie chciałabym żeby rosła idzie jej słabo, może porządna zima mnie od niej uwolni...
Ogródek Ewy 01:09, 23 lip 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ooo! I dało się połączyć! Super! Czyli różne odcienie różu, płynnie przechodzące w czerwień. Plus niebieskosci Iwonka, skarbnica wiedzy i pinta

Połączenie super, prawda? Mózg mi się dzisiaj zagotował

Ku pamięci muszę wkleić post Danusi co by mi nie uciekł.
Szefowa radziła mi tak. Buziak Danusiu.

Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Ogródek Iwony 23:44, 22 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Iwonko napisz co tam rośnie u Ciebie na tej rabacie powyżej.Widzę,że masz sporo trawek Tylko nie wiem jakie?

część 1:

1 - trzcinnik Overdam
2 - rozplenica - nie wiem jaka
3 - stipa
4 - sedum
5 - hortensja limlight
6 - carex Ice Dance
7 - berberys bagatell
8 - żurawka lime marmalade
część 2 :

część 3:

9 - żurawka ? (nie pamiętam)
10 - orlik fioletowy
11 - budleja
12 - jeżówka biała
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:48, 22 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

Sebuś którędy do domu wchodzisz?
Piękna każda rabatka, piękne kompozycje i kolory
nawet leżąca stipa która u mnie drażni wygląda, że położyła się specjalnie

Jest jeszcze kilka wejść Ale przez te drzwi wchodzę zygzakiem

Stipa mi się marzy, ale u mnie nie chcą zimować... Pogodziłem się z tym i mam zamiast nich turzyce
Ogród na glinie 22:09, 22 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No i pięknie, psze pani

dziękuję pani
stipa jeszcze mała
Działka wkoło Lubczyka :) 22:05, 22 lip 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Pelaśki ze stipą, pomysł zgapiłam od Mirki

Surfinie dają rade po burzy!

Szałwia z nasionka nawet zakwitła

Stipa, nawet emowi bardzo się podoba a był przeciwny ozdobnym trawkom
Jak miło☺
Działka wkoło Lubczyka :) 21:36, 22 lip 2015

Do góry
Pelaśki ze stipą, pomysł zgapiłam od Mirki

Surfinie dają rade po burzy!

Szałwia z nasionka nawet zakwitła

Stipa, nawet emowi bardzo się podoba a był przeciwny ozdobnym trawkom
Typografia ogrodu 21:09, 22 lip 2015

Do góry
i prosba o radę - muszę zrobić coś z tą rabatą ( betonów udawać ze nie ma)
jest to zachodnia strona i zrobił mi się tam bałagan. Ma jakieś 60 zm glęgokości i ok 12 m długości.
rosnie tam:
1. 6 kul bukszpanowych - maja zostac
2. po bokach kul - Ice dance - też raczej zostaje
3. Barwinek - wnerwia mnie bo w połowie lata usycha częściowo i szpeci i ma wyleciec
4. Stipa - byłaby ok tylko pokłada się bo jest za wielka i nie wiem co z nią
5. biała szałwia - stipa ciągle na niej lezy i ta bardzo słabo kwitnie - nie wiem czy ma za mało słońca? - tez raczej tam nie ma byc.

z myślą o wywalanych z tego miejsca roslinach dosadziłam tam małe sadzonki jarzmianki i carex the beatels.

doradzcie czy będzie ok jak zostana: kule, ID, jarzmianki, beatelsy i stipy? czy za duzo traw? a może jakies inne propozycję?

Ogródek Iwony 20:30, 22 lip 2015

Do góry
W kwietniu tulipany zdobią rabatę, a ja dosadzam młode sadzonki bukszpanów (zrobione w czerwcu), sadzonki firletki, żurawek oraz molinię, które dostałam od Ewy

Zanim urośnie obwódka bukszpanowa, żurawki będą grały pierwsze skrzypce. Dostaję też bratki w prezencie - więc wysadzam na rabacie, aby było kolorowo
21 czerwca - przychodzą krawężniki po ostatecznej decyzji o prostych liniach w ogrodzie. Dochodzi stipa (siana na parapetach w lutym) i sadzonki jeżówek od Małej Mi, kwitnie naparstnica, którą siałam rok wcześniej, kwitnie przymiotno sadzonkowane wkoło jodły Zabieram też z rabaty kulki Miriam na inną rabatę, obiecując sobie, ze tu odkupię je.

Na początku lipca następne zakupy: pojawiają się kulki Miriam, które nimi nie są, berberys admiration, więcej jeżówek i więcej stipy (wg projektu Danusi). Przesadzam z tej rabaty tawułki. Wszystko się rozrasta i zaczynam się zastanawiać, czy wszystkiego nie jest teraz za dużo.
Dziś rabata wygląda tak:

I do projektu Danusi jest już jeden krok: zmienić kolejność nasadzeń jesienią, bo teraz jest za gorąco i wysadzić część roślinek, np. zawilce na inną rabatę. Nie wiem też, czy kulek żółtych nie zamienić na cyprysika aurera nana - po raz pierwszy widziałam go w szkółce kilka dni temu No i obwódka bukszpanowa - może za rok.
I tak ogrodnik uczy się cierpliwości, przesadzania, dosadzania, rozmnażania ... i małymi kroczkami dąży do celu.
Ogródek Iwony 20:30, 22 lip 2015

Do góry
Mirelko, czy chodzi ci o ten rysunek?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/91/917847/original.JPG
Danusia czasem zajrzy na czyjś wątek, coś ją natchnie, czy zainspiruje i narysuje kilka kresek, które pozwalają nam się zastanowić nad nowym rozwiązaniem.
Ta rabatka małymi kroczkami dąży do projektu Danusi. Gdybym tak chciała bezwzględnie się zastosować do tego projektu, to musiałabym w portfelu mieć trochę kasy, której nie mam. Więc zmieniam ją małymi kroczkami. Ale też nie chcę, by była pusta.
Zobacz:
26 maja 2014 roku trafiłam na Ogrodowisko i ta rabatka wyglądała tak (dokładnie z tego dnia jest fotka):

Zaczynam pierwsze zmiany, ale na rabatach przed domem. Małymi kroczkami, ale też kupuję tam roślinki, przesadzam te, co mam, większość bylin ląduje na tyły domu. W sierpniu zaczynamy rewolucję rabat przy tarasie, a raczej ja zaczynam, M mi kibicuje z ręką na temblaku, na rekonwalescencji po wypadku w pracy i trwającemu 9 miesięcy lizaniu ran. Więc stawiam murki, wtedy jeszcze nie mam do końca koncepcji na ogród, ale chcę zmian Mało miejsca wzdłuż tarasu narzuca mi jakby tam linie proste, które zaczynają mi się podobać

Wtedy Danusia na jednym zdjęciu rysuje mi plan nasadzeń, szczęka mi opada i się głowię, skąd wziąć kasę na obwódkę bukszpanową i nasadzenia. Z tego wszystkiego dostaję w sierpniu od M kilka róż i dwie jeżówki i jestem przeszczęśliwa
We wrześniu robimy drobne zakupy wg koncepcji Danusi: 2 miskanty ML i żółte kulki Miriam. Ale też dostaję dwa zawilce - lądują tu na pustej rabacie, a od mojej siostry dostaję kilka niby kulek bukszpanowych własnej hodowli. Przycięłam je dopiero wiosną. M przywozi trawkę z lasu twierdząc, ze "ładna" i takiej nie ma nikt Stipa, którą wysłała mi Joasia nie przeżywa podróży (szła listem 8 dni w upały - uroki kochanej poczty ) Z innej rabaty przenoszę dwie hortensje, i robię sadzonki, aby mieć trzecią. Dziś ją tam posadziłam, ładnie urosła od tamtego czasu

Sadzę pierwsze tulipany kupione po przecenie w Janinie

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:23, 22 lip 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebuś którędy do domu wchodzisz?
Piękna każda rabatka, piękne kompozycje i kolory
nawet leżąca stipa która u mnie drażni wygląda, że położyła się specjalnie
Do raju daleko - u Ewy 16:37, 22 lip 2015

Do góry
Ewuniu, długo się zsastanawiałam nad twoją rabatką, bo pisałąś, że planujesz bylinową w odcieniach różu. I nie jestem pewna, czy to dobrze będzie wyglądać, jak na jednej linii widokowej będzie różanka w odcieniach pomarańcz, czerwień, żółty i bylinowa w różu. Musisz zdecydować, czy nie będzie ci to przeszkadzać. Mały ogród powinien być konsekwentny kolorystycznie, tak jak pięknie rozegrałaś przedogródek Śliczny jest, bo byłaś konsekwentna w kolorach
Wczoraj trafiłam na nowy wątek (tylko 4 posty, ale dwa są Danusiowe, pełne wartości i w sam raz dla twojej różanki )
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5980-rabatka-z-rozami
Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, plus trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Rozwiązanie chyba w sam raz dla ciebie
Danusia jeszcze odesłała do artykułu:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
Myślę, że się pomysł spodoba
No i kilka inspiracji oczywiście:
róża, krwawnik terakota i kocimiętka
https://www.pinterest.com/pin/529876712383832597/
róża, kocimiętka, margerytka( może być jeżówka) i ML
https://www.pinterest.com/pin/529876712383941585/
Buziaki
Napisz mi, co cię zainspirowało

Prawie - jak ogród 12:49, 22 lip 2015

Do góry
Piękne zakątki stworzyłaś. Było ładnie ze stipą, ale i przycięta też ma swój urok, ja bym zostawiła, jeśli przeżyje zimę będzie bardziej okazała niż z siewek. Moja stipa przy Twojej to straszna mizerota, ale też się z niej cieszę.
Prawie - jak ogród 11:04, 22 lip 2015

Do góry
Porównując zdjęcia, to powinnam dostać baty za tę stipę Ale uwierzcie na słowo - teraz wyglądała okropnie. Nie zostało nic z tej zwiewnej trawki sprzed 2 tygodni
Dosadzę jeszcze jakieś kwiatki, może jeżówki i będzie git

Za to dalsza część rabaty się bujnęła.

Dosadziłam kostrzewy (z inne rabatki), uszczupliłam trochę trawnik i dosadziłam bordowe żurawki. Oczywiście z własnej produkcji, więc chwilowo szału nie ma Ale może jakieś bystre oko dojrzy je przed rozchodnikami...

W tle przewija się jeszcze nieprzycięta stipa. Widać, że jednak nie jest już taka lekka i zwiewna...
Prawie - jak ogród 10:54, 22 lip 2015

Do góry
Dziewczynki, stwierdzam, że nie ma to jak w domu i nie ma to jak w rabatkach się ubrudzić
Dość lenistwa, wzięłam się do roboty

Na początek przycięłam stipy. Po deszczu dosłownie leżą. Próbowałam powiązać w zgrabne chochoły, ale nijak to wyglądało, więc zdecydowałam że wykopię - będzie miejsce na coś nowego Po eksmisji pierwszego rzędu stwierdziłam, że może je jednak przytnę... I tym sposobem reszta ocalała, za to pod sekator trafiła. Czy przeżyją? Trudno powiedzieć...

Tak było przed obcięciem. Zdjęcie robione 2 tygodnie temu, w fazie stipy stojącej. I wtedy miało to swój urok. Bardzo mi się w tej wersji stipa podobała. Teraz była już zdecydowanie faza leżąca... Okropne wiechcie w różne strony pokrywały bukszpany.

I po liftingu...
Zrobiło się trochę pusto...
Dosadziłam więc ice danse...

Trochę marny ze mnie fryzjer - czuprynki nierówne Muszę poprawić.

Widać wreszcie też ewergoldy...

Teraz zostalo mi tylko czekać, aż roślinki się rozrosną i zastąpią stipy
Wszystkiego po trochu 10:53, 22 lip 2015

Do góry
Kilka zdjątek nie różanych fioletowo- zielinych
stipa, kocimiętka i szałwia

pajączek o pięknym kolorze

pomidorki

floks

Ogród na glinie 23:34, 21 lip 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Gosia zawsze warto zajrzeć na tę rabate .Moje jedyne rozczarowanie z Danusi zestawu -różowy krwawnik
który zbielał całkowicie i wygląda jak chwast

ją bym do tej piękności dodała wilczomlecza takiego w kolorze limony stipa do tego i rozchodzi ten ciemny (primadonna ?)

a dokad to na polowanie się udałaś zdradzisz ?

ja mam też różowy krwawnik
w pąku ostro różowy, a na końcu blednie
jest ładny ale, pokłada mi się (bynajmniej nie z przenawożenia) i to mnie denerwuje
wydaje mi się, że trzeba trafić na odmianę
ten żółty który kupiłam ma sztywne łodyżki i się wogóle nie kładzie

mówisz że limonka do pudrowego różu?
Ogród na glinie 23:21, 21 lip 2015

Do góry
Gosia zawsze warto zajrzeć na tę rabate .Moje jedyne rozczarowanie z Danusi zestawu -różowy krwawnik
który zbielał całkowicie i wygląda jak chwast

ją bym do tej piękności dodała wilczomlecza takiego w kolorze limony stipa do tego i rozchodzi ten ciemny (primadonna ?)

a dokad to na polowanie się udałaś zdradzisz ?
Ogród pod trzema dębami 23:17, 21 lip 2015

Do góry
Wracam na chwilę i postarm się jakieś fotki wrzucić niedługo.

Powycinałam wczoraj szałwie niziutko i trochę pusto się zrobiło ale wiem, że ładnie odbiją, a jak zostawiałm, to już tak ładnie nie kwitły.
Stipa zeszłoroczna mnie wnerwia bo się strasznie pokłada po deszczach, a do tego już kwitnie, a ja ją wolę taką zieloną.
Siewek werbeny mam jeszcze więcej niż rok temu, pielenia jest mnustwo, ale na razie nadal ją uwielbiam. Cieszę się bo sporo nasiało się również jeżówek.

Dobrze, że dni coraz krótsze i w ogrodzie nie da się już do 22 grzebać, będzie czas na wrzucanie fotek .
Hirutkowy raj:)) 22:04, 21 lip 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Krysiu, piękny tarasik jeśli poł-zach i masz mieć róże to nic innego nie pozostaje jak: trawy, lawenda, werbena. Trawy się świetnie na wietrze bujają i przy tarasie miodzio- preferuję Miskant Gracimulus, a z niskich stipa, rozplenica można też bukszpanami zimozielonymi uzupełnić wtedy zimą z trawami się świetnie skomponują (tylko tak żeby śnieg z dachu na nie nie leciał), reszta śniegu się nie boipozdr.

Ula beda roze,mam ich kilka na rabacie do totalnego remont to jesienia przesadze i dokupie,stipa jest na calej dzialce wiec bedzie i tutaj,gracki wiosna do rozmnozenia tez je mam przy hortkach ale one pozarly trawy bukszpanow ma cale przedszkole wiec tez moze tutaj je wykorzystam,musi byc tutaj ladnie i porzadnie zaplanowane,nie mam juz sil do ciaglej zmiany i przesadzania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies