Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:10, 23 lip 2015

Tess napisał(a)
O masz, serb znowu leżał?
Urlopu zazdroszczę. Ciągle przede mną.
A z moreli robię dżemy. Właśnie wczoraj skończyłam ostatnią partię, na drzewie jakieś resztki tylko zostały.

No niestety, ostatnie burze były z bardzo mocnym wiatrem, a serby sadzone wiosną nie zdążyły się zakorzenić porządnie i niektóre oparły się tym mocnym podmuchom.

Uwielbiam dżemik z moreli - ale w tym roku zbiory były słabe, starczyło tylko na bieżącą konsumpcję i dodatek do ciast.

A jeśli chodzi o urlop to też na szczęście jeszcze przede mną, to był tylko kilkudniowy wyjazd do rodzinki, ale zawsze to jakiś odpoczynek i oderwanie od codzienności.

lindsay80 12:13, 23 lip 2015

Efffa napisał(a)
To ta sama stipa co moja? Nie pamiętam , ty ja masz w słońcu, bo jak tak to zaraz przesadzam, w ogóle mogłabym ja teraz przesadzić?

Tak to ta sama Ewelina, daje czadu i całkiem fajnie się już prezentuje.

A to chyba faktycznie ma znaczenie gdzie rośnie, bo dawałam też mamie i u niej już od jakichś dwóch tygodni na kłosy, u swojej jeszcze się kłosów nie dorobiłam, ale chyba to kwestia dni.

ren133 12:17, 23 lip 2015

lindsay80 napisał(a)
Kilka werbenek, które posiałam zbyt późno z nasionek od Marty Zielonej ma pączki - pędzie kwitnienie!

Jeżówka Butterfly Kisses

Artemis

Kostrzewy sine - bardzo je lubię, bo mają fajny niebieski kolor, ale te uschnięte kłosy bardzo mnie drażnią.

Edytko
Widzę, że zregenerowałaś siły po urlopie
Powiedz mi Ty masz cisy przed tujami? A mogłabyś z dalszej perspektywy pokazać to miejsce? I jeszcze mam pytanie o tę różową jeżówkę ... ona będzie cały czas takiej wysokości? Artemis śliczny Będę podglądać u Ciebie kwitnienie tych róż a czy one nie są czasem pnące?
lindsay80 13:08, 23 lip 2015

nawigatorka napisał(a)
U mnie hameln nie kwitnie jeszcze za to bezodmianową zaczęła.stipy super, moje po wczorajszej burzy wyglądają jak mokre mopy. Takie małe są dużo ladniejsze

ja chyba też wolę młode stipy, w przyszłym roku sobie też zasieję tylko wcześniej.
A w ogóle to zobaczymy, czy tegoroczne przetrwają w gruncie, bo z tego co obserwuję to mimo, że jednoroczne, to w wielu ogrodach przeżyły zimę
lindsay80 13:49, 23 lip 2015

Efffa napisał(a)
To ta sama stipa co moja? Nie pamiętam , ty ja masz w słońcu, bo jak tak to zaraz przesadzam, w ogóle mogłabym ja teraz przesadzić?

Z tego co czytałam w innych wątkach to stipa źle znosi przesadzanie, ale możesz spróbować.
lindsay80 13:55, 23 lip 2015

ren133 napisał(a)

Edytko
Widzę, że zregenerowałaś siły po urlopie
Powiedz mi Ty masz cisy przed tujami? A mogłabyś z dalszej perspektywy pokazać to miejsce? I jeszcze mam pytanie o tę różową jeżówkę ... ona będzie cały czas takiej wysokości? Artemis śliczny Będę podglądać u Ciebie kwitnienie tych róż a czy one nie są czasem pnące?

Renia, mam pólkole z cisa Hilli przed tujami, tam będzie placyk żwirowy a w nim będzie stała huśtawka.
Między tujami a cisem rośnie werbena, która o dziwo zamierza zakwitnąć - zdziwiłam się bo późno siałam a potem ona mi nic nie rosła, a tu taka niespodzianka.

Jeżówki mają mieć wysokość 30 - 40 cm, przynajmniej taki ma opis ta odmiana.

Zrobię fotkę jak tylko warunki pogodowe się poprawią bo właśnie zanosi się na burzę.

Artemis nie jest różą pnącą ma dorastać do rozmiarów 1,2x1,2 m.

Zajrzyj do Nawigatorki, u niej ta róza jest chyba 3 rok i jest już ogromna i cała w kwiatach - moje w tym roku to raczej pojedyncze kwiaty będą miały.
Kacha123 15:05, 23 lip 2015

Cudne fotki Ciachałaś szałwię, że Ci tak pięknie kwitnie drugi raz?
lindsay80 15:19, 23 lip 2015

Tak Kasiu, ciachałam dość nisko zaraz jak przekwitła pierwszy raz i bardzo szybko ponownie zakwitła, jak teraz przekwitnie to jeszcze raz ją przytnę ciekawe jak wtedy zareaguje.
Mam jeszcze białą, różową i wysoką fioletową, ale one po obcięciu jakoś tak powoli drugi raz się rozrastają - ta na zdjęciu chyba jakaś wyjątkowa, bardzo ją lubię.
ren133 15:33, 23 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Renia, mam pólkole z cisa Hilli przed tujami, tam będzie placyk żwirowy a w nim będzie stała huśtawka.
Między tujami a cisem rośnie werbena, która o dziwo zamierza zakwitnąć - zdziwiłam się bo późno siałam a potem ona mi nic nie rosła, a tu taka niespodzianka.

Jeżówki mają mieć wysokość 30 - 40 cm, przynajmniej taki ma opis ta odmiana.

Zrobię fotkę jak tylko warunki pogodowe się poprawią bo właśnie zanosi się na burzę.

Artemis nie jest różą pnącą ma dorastać do rozmiarów 1,2x1,2 m.

Zajrzyj do Nawigatorki, u niej ta róza jest chyba 3 rok i jest już ogromna i cała w kwiatach - moje w tym roku to raczej pojedyncze kwiaty będą miały.

To fajnie, ze nie jest to róża pnącaAle to jest ta którą sadzisz przy tarasie? Może się skuszę na nią A potrzebuje bardzo dużo słońca czy umiarkowanie? I czy długo kwitnie?
lindsay80 17:09, 23 lip 2015

ren133 napisał(a)

To fajnie, ze nie jest to róża pnącaAle to jest ta którą sadzisz przy tarasie? Może się skuszę na nią A potrzebuje bardzo dużo słońca czy umiarkowanie? I czy długo kwitnie?

Nie Reniu, Artemis jest posadzona przy ogrodzeniu, między Umbrami.
U mnie będzie miała słońce od południa do wieczora.
Powtarza kwitnienie, kwitnie od czerwca do przymrozków.

A przy pergoli będzie Eden Rose.