Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W Kruklandii 20:16, 06 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Szałwia ma mączniaka, łubin ma mączniaka, klon ma mączniaka....

Juzia ważne że Ty nie masz mączniaka
W Kruklandii 19:05, 06 sie 2015

Do góry
Szałwia ma mączniaka, łubin ma mączniaka, klon ma mączniaka....
Typografia ogrodu 11:35, 06 sie 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
Co do listew u mnie śmieszna historia, po trzech latach zadzwonił stolarz od schodów i się mnie pyta czy jeszcze chce listwy od niego? I tak od pół roku mam listwy a zdradzę Wam że je kleil na silikonie do okien
A moje wykopki nic do przodu...
A dodatki super -widziałyście zabawki szydelkowe w wątku lawenda czy szałwia? Spodobają się Wam

Daaj link do tych zabawek proszę.
Silikon może się przyda choć ja drewnianych raczej mieć nie będę, bo drewna w domu nie mam w czystej postaci.
Typografia ogrodu 11:29, 06 sie 2015

Do góry
Co do listew u mnie śmieszna historia, po trzech latach zadzwonił stolarz od schodów i się mnie pyta czy jeszcze chce listwy od niego? I tak od pół roku mam listwy a zdradzę Wam że je kleil na silikonie do okien
A moje wykopki nic do przodu...
A dodatki super -widziałyście zabawki szydelkowe w wątku lawenda czy szałwia? Spodobają się Wam
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:11, 06 sie 2015

Do góry
Stipa poszła wreszcie w górę i szuuumi. Szałwia już przycięta, żywopłot czeka. Nie mogę przeboleć, że nie jestem w stanie sama go obcinać, bo czeeeeka i czeeeka.

I bukszpan po reanimacji, już zdecydowanie lepiej. Lawenda go czule obejmuje teraz

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:29, 05 sie 2015

Do góry
Opiszę teraz jak obsadzona jest moja tegoroczna bylinowa.
Zimą powstał schematyczny plan nasadzeń, który miał niby jedną drobną, ale bardzo ważną korektę wniesioną przez Małą MI

Dla przypomnienia projekt

to teraz dośc skomplikowany opis dla wytrwałych

A: w tej części rosną od lewej
Turzyca Ice Dance
Bodziszek Rennarda
Rozchodnik Briliant
Bodziszek Midnight Reiter

B: częśc, w której będę troszkę zmieniał cały czas od lewej.
Rozchodznik Matrona(w sumie mało go widać jeszcze)
Piwonia Karl Resefield
-między 3 kulami z bukszpanu rośnie żurawka Dark Secret, a za nią orliki dioletowe i różowe
Na zmianę rośnie roża bonica z rozplenicą 'Moudry' ta może być tutaj za duża w przyszłości
Na końcu rośnie folks, który miał być Purple Flame, ale jest różowy

Na dodatek między A i B posadzona jest kocimiętka (tutaj jest za ciasno ) drugie nawias(prawdopodobnie odmiana Walkers Glow)

C:
Pysznogłówka Beauty of Cobham
Jeżówka Secret Affiar
Floks Adessa Pink Star
Jeżówka Secret Affair,
Troszkę w tye przypadkiem wsadziłem zwykłą jeżówke różową
dalej
Jeżówka Supreme Elgance
Floks Red Carrabien (zmiana na jakiegoś jaśniejszego)
Jeżówka Southern Belle
Pysznogłówka Kardinal

Hortensje zostały przenisione w miejsce D,a w miejsce dwóch hortensji po prawej na górze powędrowały ostróżki, Dark..coś i Jupiter Pink

E: to 'jezor z różami' rosną tutaj odmiany:
Ascot,
Marhia Thersia
Munstead Wood
Queen of Sweeden
William Shakespeare
Między Tereski wsadzona została szałwia Blue Queen, a obok Ascot I QofS szałwia Rosenwein,
Dosadzone zostało sporo stipy, która teraz pięknie powiewa,
Planuję wsadzenie jeżówek Secret romance, Pink Double Delight już rośnie

F:
przetacznik Red Foź, a za nim kocimiętka fassena, ale ta raczej dostanie eksmisje i zastąpi ją szałwia Blue Queen

G:
bodziszek himalajski Johnsons Blue

H, I: lawenda

J: te okolice są nieobsadzone ze wZględu na potrzebne miejsce do wycięci jabłoni na jesień. Hortensji w zaznaczonym miejscu nie ma i nie będzie, jak pisałem wcześniej powędrowały na miejsce (D) po łuku.

Na dodatek bukszpany po lewej zostały posadzone w równych odstępach.

W różach(E) jedynymi trawami będą ostnice, miskantów ani rozplenic nie będę sadził.

Pod napisem "żywopłot grabowy" tam gdzie zaznaczone trawy rosną miskanty Morning Light(jesze nie widać) z wrebeną.

Między bukszpanami w polach J i I rośnie jeżówka Piccolino.

Na rabatą góróją oczywiście 3 śliwy wiśniowe Nigra.

Uff jak ktoś dotrwał do końca to podziwiam.
Na rabacie jest jeszcz kilka roślin, ale ni pisałem bo będa zmieniane i nawet ich nie widać. Również wspominałem, że rabata się powiększy o dośc spory kawałek patrząc na projekt, poszerzy się w prawo

Na koniec bonusik

Październik 2014

21 kwiecień 2015

17 maj 2015

18 lipiec

30 lipiec

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:44, 05 sie 2015

Do góry
Muszę Was rozczarować, nie mam więcej zdjęć. Nie było kiedy zrobić...
Za to udało mi się wyskoczyć na mały szkółking, kupiłem berberysy Inspiration na rabatę przed dom i 10 carex'ów Frosted Curls. Carexy już posadziłem przed hortensjami Vanille Fraise nad stawem. Teraz tylko czekam aż szałwia znów zakwitnie i będzie fajnie

Pochwalę się jutro zakupami
Wszystkiego po trochu 19:13, 05 sie 2015

Do góry
Róża Pirouette nie przestaje kwitnąć

werbena wyrosła aż do nieba

jednoroczna szałwia na tle berberysa

Pirouette
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:37, 04 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Fajne zakupy Do krzewuszki Monet psuje ta niska szałwia od Finki. I ta szałwia daje w pierwszej połowie lata koloru że hej Może mi się wysieje, bo nie przycięłam w porę..

A hortka wielka. Limka czy Phantomek??

Krzewuszki Moneta bardzo mi się u Ciebie spodobały w falce i stwierdziłam że dokupie u siebie kolejną.

A horta - kurcze nie spytałam po prostu wzięłam największą bo mieli za 17 zł. I to tez dlatego że u Ciebie horty w łanach mnie zafascynowały jak na fotce wyżej
Ogród w Puszczykowie 19:43, 04 sie 2015

Do góry
asica napisał(a)
Fajnie wyglądają hortki pomiędzy szmaragdami i rozplenicami. I zestawienie aspirynek z szałwią. U nie szałwia nie bardzo chce rosnąć. Zrezygnowałam z niej.

Hej Asiula
w tym roku limki wystawiły głowy znad traw, co bardzo mnie cieszy. W ubiegłym prawie nie było ich widać.
Może masz zbyt żyzną ziemię na szałwię? Obserwuję, że ona tak jak rozchodnik, lepiej rośnie na suchym i jałowym. Choć robię tak samo, jak się jakowaś roślinka nie rozrasta, to ja się więcej nie upieram przy niej
Ogród w Puszczykowie 19:31, 04 sie 2015

Do góry
Fajnie wyglądają hortki pomiędzy szmaragdami i rozplenicami. I zestawienie aspirynek z szałwią. U nie szałwia nie bardzo chce rosnąć. Zrezygnowałam z niej.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:10, 04 sie 2015

Do góry
Fajne zakupy Do krzewuszki Monet psuje ta niska szałwia od Finki. I ta szałwia daje w pierwszej połowie lata koloru że hej Może mi się wysieje, bo nie przycięłam w porę..

A hortka wielka. Limka czy Phantomek??
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:12, 04 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Kasiu dziękuję za miłe słowa.

Donice kupowałam w Auchanie.Przypadkowo oczywiście

Ostatnio nie jestem pewna jak obsadzić jedną rabatę.Mam czas do namysłu.Niby róże ,bukszpany i sama nie wiem czy dać może kosodrzewiny.Za gorąco nawet na myślenie.Chyba ta rabata poczeka do wiosny.

Co do tarasu to musiałabyś zobaczyć miny panów jak musieli przekładać pół tarasu.Miała być jodełka a oni zrobili inaczej.Jednak ekipa fajna

Dzięki jadę do naszego A w takim razie
Róże, bukszpany,lawenda, szałwia plus stipa- zestawienie idealno- ogrodowiskowe. Ja mam róże z szałwią na tle limonkowgo berberysu i też uwielbiam
Ogród mały, ale pojemny;) 15:34, 04 sie 2015

Do góry
Wszystko rośnie na słońcu mi hakone nie przypala-czasami się lekko zwinie jak ma sucho ale po podlaniu jest ok

siakowa napisał(a)
witam najpier powtórze po wszytskich - pięknie!!!!

Powiedz mi bo widze że masz hakone i szałwie i chyba przywrotnika obok siebie. Hakone rośnie na słońcu? bo takiego wymaga szałwia i przywrotnik. Czy wszytsko rosnie w półcieniue? Zawsze zastanawiam sie nad takimi połączeniami wydawałoby się wykluczających się obok siebie roślin..?
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 13:00, 04 sie 2015

Do góry
Kilka zdjęć z ogrodu:
Żurawki w słońcu

Liriope:

Lawenda i szałwia, która już pomału przekwita:

Hortensja:

Rudbekia się otwiera

I jeszcze raz jarzębina....jakieś liście plamiaste ma..

I jeszcze takie:

Słońce praży, to i w doniczkach pełno kwiatów:

Tu ma być ogród :) 11:29, 01 sie 2015

Do góry
Rabaty przy tarasie

Między różami Eden Rose wylądowały gracki

Rabata południowa - długość 4,6 m, szerokość 2 m.

Po obwodzie będą lawendy, a w środku rozrzucone kulki bukszpanowe, szałwia i stipa.

Na rabacie zachodnie z drugiej strony tarasu, ta sama sytuacja tylko na razie są tam też carexy the Beatles.
Ta rabata jest sporo mniejsza, długa na 4,3 m i szeroka na 1,7 m

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:15, 31 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
rozplenica jeszcze nie zdążyła urosnąć a juz koci

tawuły się zapomniały ze ich czas juz przeminął

i szałwia też nie robi sobie przerwy...bez ustanku

Kasiu śliczne zdjęcia nam pokazałaś.Pięknieje Twój ogród.Jutro pobiegnę sprawdzić moje rozplenice
Metamorfozy ogrodowe 11:52, 31 lip 2015

Do góry
tak szałwia tylko nie pamiętam odmiany
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:14, 31 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

szałwia oszalała! był moment że kwiatostany zaczeły przekwitac i zabrałąm sie za cięcie, chciałm to zrobic jednym machnięciem a patrze że musze kazdy kwiatostan po kolei bo u dołu miały rozgałęzienia i juz zalążki nowych i musiałm na to patrzeć tak wiec kwitnie cały czas bez przerwy choś teraz nie wszystkie kwiatostany równo rozkwitają wiec nie jest tak gęsto

Kasiu
A jak długo masz szałwię?
Ja swoją nabyłam z końcem czerwca i krótko kwitła zgodnie z radami ścięłam ją ... ale tak jak Ty pojedynczo ... i wychodzi na to, że wkrótce zakwitnie ... ale jednak jest przerwa miesięczna w kwitnieniu ... trochę sporo zważywszy, że mam ją na rabacie mocno widocznej
Myślisz, że ma u mnie szansę na ciągłość w kwitnieniu?
Metamorfozy ogrodowe 08:58, 31 lip 2015

Do góry
No ta metamorfoza, bardzo mi się podoba... ślicznie wygląda ta trawka z... no własnie to szałwia ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies