Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:33, 16 lut 2013

Do góry

Wyciąć siewki, drobne krzaki. Posadzić duże kępy roślin np. Iris pseudoacorus, Cerex elata "Aurea" (jest śliczny). krwawnicę o różowych kwiatach, tawułki, kaczeńce.

Popatrz na przydatne watki zakłądane przez Mariusza o roślinach wodnych i pytaj go, czy zdadzą egzamin u Ciebie. Ale nie tylko, sadź także rośliny szlachetne ogrodowe, które w tych warunkach będą rosły.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/367-astilbe-delikatne-pioropusze
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:32, 16 lut 2013

Do góry

Trzeba wiosną załozyć buty rybackie i pozbyć się tej mazi liściastej, posadzić w nurt też rośliny, potem będzie to jak w naturze, ale coś "musi zjadać" tę materię organiczną i oczywiście jej nadmiar trzeba usuwać.

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:30, 16 lut 2013

Do góry
Działce towarzyszy rów jest on po obu stronach
tutaj jest jedna strona płynąca w stronę szosy

tutaj rów płynie dalej na łąki i skręca właśnie na drugi brzeg działki

no a tu jest moja łąka a raczej busz ale lubię go zwłaszcza na wiosnę kiedy wszystko budzi się do życia i w lecie jak jest tak pięknie zielono i te ptaki ...cudo czasem nawet dzikie kaczki do nas przylatują

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 11:23, 16 lut 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Bogusiu,bardzo lubię kleome,mam działeczkę z azaliami i pomiędzy nimi zawsze sadzę kleome-działeczka jest wtedy kwitnąca do samej zimy-a jest to bardzo wdzięczna roślina,trzeba tylko uważać na mączniaka,potem się sama też rozsiewa,działa podobno odstraszająco na komary
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:22, 16 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokaż jakieś drzewo, masz zdjęcie, albo zrób i wklej, muszę zobaczyć czy to w ogóle jest potrzebne

Danusiu oto zdjęcia drzew są tam brzozy, czereśnia i chyba olchy tych ostatnich to pozbyłabym się - wycięła nie są specjalnie ozdobne no i dużo liści mają

a te bym usunęła

Do okola domu mamy drenaż woda z niego wpływa do rowu ( płynie powolutku cały czas)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:21, 16 lut 2013

Do góry
Daniusiu wszystkiego naj naj naj wspanialszego z okazji Danuty mimo, że dzisiaj nie obchodzisz
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:10, 16 lut 2013

Do góry
Skoro o korzeniach mowa. Kupiłam kolejną cebulę Cardiocrinum giganteum. Kupuję je w sprawdzonym miejscu, mogę wybrać z kilku, dokładnie je obejrzeć i są to cebule balotowane.

Tak wyglądało po rozpakowaniu. Widoczny wierzchołek wzrostu, zdrowe, jędrne korzenie.

Na tej fotce (żałuję bardzo, że kiepska) kryje się niespodzianka. Prawdopodobnie jest to cebula, która może w tym roku zakwitnąć. W łusce, na samym dole jest taka wypustka, którą podejrzewam o to, że jest zaczątkiem cebulki przybyszowej. Jeśli cebulki przybyszowe, to roślina szykuje się do kwitnienia.
Mogę się oczywiście mylić, ale każdy krok rozwoju tej cebuli będe miała pod kontrolą. W gruncie, pod grubą warstwą kory zimuje Cardiocrinum ubiegłoroczne. Może pora rozgrzebać nieco ściółkę i zobaczyć co tam nowego? Oby optymistycznego
Heliotropium arborescens - heliotrop peruwiański 11:07, 16 lut 2013

Do góry
7 lutego wysiałam heliotropy - tak wyglądają dzisiaj (chyba szybko wzeszły???)

I mam pytanie czy mogą zostać w tych paletkach na dłużej ? czy trzeba je przesadzić? średnica 3 cm, wysokość 4 cm.

Zielona odskocznia 10:56, 16 lut 2013

Do góry
Ahoj,miłe pozdrowionka przesyłam,wczoraj zwabiona odrobiną słoneczka wzielam rydel do ręki,ale cuż kiepska sprawa-skała,lód.Trzeba uzbroić się w cierpliwość.Słoneczne kwiatuszki dla Ciebie.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:49, 16 lut 2013

Do góry
W tle kleome?Wysiewam w tym roku po raz pierwszy,nie mam doświadczenia...intrygująca roślinka...piękna.Jak się "sprawuje"?
Rododendronowy ogród II. 10:46, 16 lut 2013

Do góry
Miłego dnia Bożenko w ten szarobury dzień
Wstawiam kwiatka aby zachęcić słońce do pokazania nam swojej twarzy.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:37, 16 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Piękny ten oczar w śniegu.
U mnie dziś znów zima
A jak dbasz o agapanty na zimę? przepraszam za naiwne pytanie,
ale ja sobie jedno kłącze kupiłam i muszę wiedzieć co i jak

Ula, zimy znów, to Ci nie zazdroszczę, ale agapanta to i owszem. Sama oglądałam niedawno takie wypasione kłącza do kupienia. Ja muszę zbastować, nie mam już miejsca na kolejne doniczki.

Tak u mnie zimują agapanty. To zadziwiająco twarde rośliny. Ale też nieprzewidywalne. Trzymam je od kilku lat w małych doniczkach, podobno muszą mieć w nich ciasno, aby zakwitły. Dwa z nich postanowiłam przesadzić. Aż mi się serce krajało, kiedy zobaczyłam w jakim stanie są korzenie. Właściwie były tylko one, ziemi śladowe ilości.

Ten, wedle prawideł uprawy, po przesadzeniu nie zakwitnie. Zobaczymy. Mam niecny plan, aby wszystkie agapanty (kilkanaście sztuk) wysadzić w tym roku do gruntu. Zobaczę czy zakwitną, jesienią wykopię, mocno przytnę korzenie i wepchnę do ciasnych doniczek. Oczywiście zapewnię im niską temperaturę i umiarkowane podlewanie. Reszta to zdobywanie doświadczeń, czego i Tobie życzę. Nie poddaj się, kiedy w pierwszych latach agapant Ci nie zakwitnie. Potem może być już tylko lepiej
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:29, 16 lut 2013

Do góry
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:15, 16 lut 2013

Do góry
Moja rozplenica jest ogromna.Potrzebuje sporo miejsca. Ma prawie metr wysokości i ponad metr średnicy.
Ale są różne odmiany. Jak chcesz coś mniejszego, to niestety nie mam.

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:42, 16 lut 2013

Do góry
mira napisał(a)

Mira, tak patrzę na te donice i doskonale mi pasują do desek tarasowych. Ciemne drewno, glina i utrzymana w tonacji kolorystyka mozaiki. Mają kulisty kształt, a pokrój pelargonii burzy trochę regularność.
Może potraktuj je jako stały element dekoracyjny na tych deskach, a zawartość (obsadzenia) zmieniaj w zależności od pory roku? To wymaga sporo zachodu, ale się opłaca. Ciągle masz zagwozdkę i konieczność szukania odpowiednich roślin (aż niewiarygodne, ale ciągle coś ciekawego można wypatrzeć, dobrać, dopasować z ofert np. dużych marketów ogrodniczych). Ja bym najpierw znalazła plastikowe doniczki, które obwodem pasują do ceramicznych, a te potraktowała jak osłonki. Łatwo je szybko wymienić, utrzymać wilgotność, no i podpędzić w nich co nieco. Widziałabym w nich białe hiacynty, bratki w kolorach ziemi, skarlone słoneczniki, pelargonie, ale z tych o bardziej miękkim pokroju, może bluszczolistne? Jesienią suche bukiety z tego, co zbierzesz w ogródku. A na okres przejściowy na przykład mirt prowadzony na kulę. Widziałam przedwczoraj taki w promocji, w OBI. Ale się z rana rozgadałam, wybacz
Moje roślinki 09:37, 16 lut 2013

Do góry
Takie małe wspomnienie kolorów lata w tą deszczową i ponurą sobotę

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:22, 16 lut 2013

Do góry
Kalina koralowa"Roseum"

truskawka pnąco-zwisła

Nasz przydomowy ogródek 08:54, 16 lut 2013

Do góry
Wielu z Was już klęczy w dołkach startowych
Aby wyruszyć do ogrodniczych na łowy.
A u nas nic nie ustępuje śnieżek biały
Dzieci sąsiadów rodzinkę zmajstrowały.

Bałwanki nie myślą o swym marnym losie
Co będzie jak im słoneczko usiądzie na nosie?
Gdzie się podzieją - jak na biegun daleko
Oj marna przyszłość śliczne bałwanki czeka.

Wizytówka - Warzywniak 08:51, 16 lut 2013

Do góry

Wizytówka - Warzywniak 08:51, 16 lut 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies