Taki mam zamiar na przerobienie mojego ogrodu a mianowicie skarpy tarasowej
jest to obrys jaki chcę zastosować ....
chciałbym zwrócić uwagę, gdyż może to nie być widoczne że od poziomu górnego schodka zaczyna się taras i skarpą spada w dól czyli do obrzeżenia dolnego... nie wiedziałem jak to ująć mam nadzieję, że będzie to czytelne
mam zamiar zrobić takie kaskady przez skarpę
i co wy o tym sądzicie?
a może tu zdjęcie starych schodów abyście mogli dostrzec wzniesienie ....
Może zacznę w taki sposób. W miarę moich możliwości starałem się z wymiarować poszczególne rośliny które rosną na tym terenie.
Fot. 01
W rogu rośnie właśnie modrzew którego chciałbym zostawić. Reszta idzie do wykasowania gdyż nie spełnia moich oczekiwań jak na moją "wizję" ogrodu. Więc pole do popisu jest po całej długości ogrodzenia.
Położenie ogrodu
Fot. 02
Po drugiej stronie płotu nie ma żadnych wyższych drzew które mogły by rzucać jaki kolwiek cień na tę przyszłą rabatę.
Witam.
Jest zima więc jest to odpowiedni czas na przemyślenia dotyczące ogrodu. Teraz widać jak na dłoni co i jak... Więc postanowiłem dokonać i ja pewnych zmian w swoim ogrodzie lecz nie jestem do końca pewnien czy one powinny tak wyglądać... Dlatego też zamieszczam w tym wątku swoje wątpliwości.
Bo jak to mówią " Co dwie głowy to nie jedna..."
Więc nie zanudzając i przynudzając nikogo zamieszczam swoje wypociny...
a i żeby nie było jest to wszystko nasłonecznione ... i od wschodniej strony
ps. Wszystkie propozycję i zmiany mile widziane...
W ubiegłym roku ratując rośliny z ogrodu sąsiadki też nabyłam kilkadziesiąt sztuk tej ślicznej byliny. Na razie tak jak wszystko u mnie rosną tam, gdzie chcą, ale mam zamiar ten bałagan uporządkować.
Giza a znasz nazwy swoich powojników?, bo na stronie clematisy.pl- wpisujesz nazwę i wyświetla ci wszystkie informacje o danej odmianie w tym ja ciąć- jeśli nie pamiętasz może warto poszukać, może rozpoznasz albo wrzuć u siebie jeśli masz zdjęcie, ktoś na pewno rozpozna, bo cięcie jest różne w zależności od odmiany i dlatego Danusia radzi zostawiać te etykietki.
Yyyyy......... nie znam.
Jeden ma kwiatki fioletowe a drugi biskupio- różowe
Ale w ubiegłym roku obydwa cięłam wiosną przy ziemi... i odrosły
Tylko nie tak obficie...to pewnie cuś ni tak zrobiłam
Szkic działki w obecnym stanie. Jedna kratka odpowiada jednemu metrowi.
Wolałybym wkomponować to co jest, a nie wyrzucać rośliny i ścinać drzewa. Jedynie szpaler leszczyn w dalekiej przyszłości będzie do zlikwidowania. Na razie zostawiam go tak jak jest bo dobrze osłania od drogi.
Bardzo mi się podoba ten wc-cik za mirabelką
Wc-cik tak pięknie się wkomponował, że nie zamierzamy go likwidować. Mirabelka pięknie go zasłania. A na drzewko mówimy mirabelka gównojadka
hahhahha i wszystko jasne dlaczego ona taka ładna jest pozdrowionka, jak tam na Podlasiu zima pewnie na całego