Wypowiadam się odnośnie koloru donic.
Do klinkieru bardzo ładnie pasuje terrakota (Deroma, Silma).
Co do wyprowadzenia piennej hortensji:
Można zakupić taki egz. o długich pędach, Zostawić 3 najmocniejsze, a resztę wyciąć i zapleść warkocz, przywiązać do palika a resztę ciąć powyżej warkocza, żeby się rozkrzewiałą.
Drugi sposób, wybrać jeden pęd i go wyprowadzić na wysokość ile się da, minumum 1,20 m.
Potem przyciąć i formować koronę
Ta rabata jest dosyć wąska i trudna do obsadzenia.
Ja bym widziała coś na pniu, np. miłorząb, albo coś zimozielonego (wiadomo że bym posadziła cis kulę na pniu) i potem rozchodzące się wachlarzem zimozielone rośliny (żurawki polami w róznych kolorach) to tak naprędce mi się nasuwa.
Albo różne pola traw - miskanty i rozplenice, a na brzegu Carex "Evergold".
piękności albo na Hidcotowej (ze względu na kolor) albo się wyłamać (kolorystycznie) i gdzieś przy wejściu do domu, bo są piękne (o ile okażą się takimi jak na zdjęciu)
ja dzisiaj zakupiłam moje pierwsze cebule tulipanów 10 szt. Ivory Floradale
Dzisiaj była u mnie Anula i roztaczałyśmy wizje przeróbki u mnie
Machałam rękami, gdzie będzie żwir a gdzie fotele i stoliczek
Jednak chyba krokusy do trawniczka zakopię
A ja niestety bym pierisa odradzała, zamiast niego o wiele bardziej atrakcyjne będą różaneczniki jakuszimańskie lub azalie japońskie. Odradzam też kiścienie.
Z mojego sadzenia po ogrodach uważam, że pieris jest rzadki, jednak przemarza i nie tak atrakcyjny jak go opisują. Zdecydowanie odradzam, a polecam j.w. plus wrzośce.
Wszędzie gdzie były pierisy już ich nie ma.
Od sąsiada jestem za wysłonięciem, najwyżej daj inne tuje np. żółte, żeby było nie tak jednakowo i będzie weselej. Natomiast kiwi, czy winobluszcz zasłoni tylko do pewnej wysokości, na którą się będzie wspinał i koniec. Poza tym wlezie sąsiadowi na dach a nie dasz rady go potem trzymać w ryzach.
Dlatego polecam jednak iglaki. Cis na ten kawałek bedzie za niski, należy posadzić tak jak radzi Paweł, albo po całości żółte tuje (Aureosoicata. Yellow Ribbon) albo choiny kanadyjskie (chyba za niskie)
Brabanta bym odradzała, lepiej już Smaragd.
I tu na razie pierwsza, pierwsza przymiarka
- wiem, że za dużo gatunków (wypisałam ewentualnie te, z których coś można wybrać)
- nie udało mi się zrobić żadnych "zakamarków"
- nie mam pojęcia co dookoła tarasu
Prosiłabym o Wasze odczucia:
- czy ten kierunek jest w ogóle dobry
- czy te rośliny mają sens (starałam się patrzeć na nasłonecznienie)
I co Wy ogólnie na to?
Dobór roślin niezły, ja bym się tylko przyczepiłą do pięciorników - one tylko na zdjęciach dobrze wychodzą- nie warto ich sadzić, w ich miejsce lepiej inne krzewy (Spirea japonica "Goldmund" na ten przykład. Podobnej wysokości a wkulkę można przyciąć. Wierz i na słowo - nie warto sadzić pięciorników
Ponieważ linie są proste, przy tarasie można wykroić prostokątne rabaty, prowadząc je od opaski, ale szerzej w prawo od tarasu.
Dołozyłabym miskanty, będzie efektowniej
Nieźle poszło. Analiza nasadzeń jest utrudniona troszkę, bo małe cyferki