Jolu, dodawanie zdjęć jest prostsze przez ramkę po prawej jak piszesz post. Jest zielone Hasło "Wgraj zdjęcie" i dodajesz od razu z pulpitu. Wchodzi z automatu znak wodny, co zabezpiecza przed kradzieżą zdjęć. Chyba że wolisz przez żabę, ale szybciej się dodaje przez nasz automat.
TVN24:
poniedziałek - piątek: godz. 4.00 (dla widzów z USA i Kanady)
sobota: godz. 6:35
niedziela: godz. 5:00
TVN:
wtorek: godz. 01:10
UWAGA:
ZMIANA DNIA I GODZINY nadawania programu na antenie TVN!
Od września - "Maja w ogrodzie" emitowana jest we wtorki (pierwsza wtorkowa emisja to 6 września) o godzinie 01:10.
Jeśli nie macie możliwości oglądania tematycznych kanałów TVN, to całe odcinki "Mai w ogrodzie" udostępniane są także na stronie www.tvnmeteo.pl, w zakładce: Magazyny.
TVN24:
poniedziałek - piątek: godz. 4.00 (dla widzów z USA i Kanady)
sobota: godz. 6:35
niedziela: godz. 5:00
TVN:
wtorek: godz. 01:10
UWAGA:
ZMIANA DNIA I GODZINY nadawania programu na antenie TVN!
Od września - "Maja w ogrodzie" emitowana jest we wtorki (pierwsza wtorkowa emisja to 6 września) o godzinie 01:10.
Jeśli nie macie możliwości oglądania tematycznych kanałów TVN, to całe odcinki "Mai w ogrodzie" udostępniane są także na stronie www.tvnmeteo.pl, w zakładce: Magazyny.
Miłorząb Pendula powinien mieć miejsce szczepienia dość wysoko (około 170 cm), inaczej zasłoni wszystko co pod nim. Kulki mogą być nisko i na różnej wysokości, niekoniecznie tak symetrycznie, choć nawet mi się podoba, bo wskazują one na miłorzęba, eksponują go.
W razie czego uspokoisz nasadzenia tylko dwoma trzema gatunkami nisko, a kulek dasz mniej. Korona tego miłorzęba zamuje bez cięcia prawie około 1,5 m średnicy.
To co włazi w kaczora tnę, żeby się nie stykało. W razie czego posadź Mariken, bo to mniej miejsca zajmie i będzie lepsze przejście między rabatami.
Cis i miłorząb dadzą radę, oczywiście mówimy o podlewaniu, że podlewasz. Jak widać reszta ogrodu ma się świetnie i tutaj też będzie bezproblemowo.
Cis może rosnąć zarówno w słońcu jak i w półcieniu. Cień znosi jak mało która roślina co nie znaczy że go uwielbia. A więć słońce będzie dla niego ok.
Miłorząb to samo. U mnie rosnie można powiedzieć że w cieniu, górę ma tylko w słońcu.
Mamy tylko zawsze problem z doborem odpowiednich żurawek (zwłaszcza żółtych) na słońce.
Poczytaj watek żurawkowy w bylinach.
Nie wiem tylko czy tyle gatunków się zmieści, ale jeśli lubisz kolorowo to proszę bardzo, ładnie jest.
Jeśli chodzi o inspirację z Łodzi, to pewnie Hrabia chciałby aby tylko były kolumny z drzew i koniec. Tak myślę, zwłaszcza że ścieżka ma być trawiasta. Łatwiej będzie teren utrzymać.
Wypowiadam się odnośnie koloru donic.
Do klinkieru bardzo ładnie pasuje terrakota (Deroma, Silma).
Co do wyprowadzenia piennej hortensji:
Można zakupić taki egz. o długich pędach, Zostawić 3 najmocniejsze, a resztę wyciąć i zapleść warkocz, przywiązać do palika a resztę ciąć powyżej warkocza, żeby się rozkrzewiałą.
Drugi sposób, wybrać jeden pęd i go wyprowadzić na wysokość ile się da, minumum 1,20 m.
Potem przyciąć i formować koronę
Ta rabata jest dosyć wąska i trudna do obsadzenia.
Ja bym widziała coś na pniu, np. miłorząb, albo coś zimozielonego (wiadomo że bym posadziła cis kulę na pniu) i potem rozchodzące się wachlarzem zimozielone rośliny (żurawki polami w róznych kolorach) to tak naprędce mi się nasuwa.
Albo różne pola traw - miskanty i rozplenice, a na brzegu Carex "Evergold".
piękności albo na Hidcotowej (ze względu na kolor) albo się wyłamać (kolorystycznie) i gdzieś przy wejściu do domu, bo są piękne (o ile okażą się takimi jak na zdjęciu)
ja dzisiaj zakupiłam moje pierwsze cebule tulipanów 10 szt. Ivory Floradale
Dzisiaj była u mnie Anula i roztaczałyśmy wizje przeróbki u mnie
Machałam rękami, gdzie będzie żwir a gdzie fotele i stoliczek
Jednak chyba krokusy do trawniczka zakopię