Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Barwy Ogrodu Magdy 20:15, 24 sty 2013

Do góry
Witajcie, idziemy dalej po osi czasu;
Pierwsza wiosna w naszym ogrodzie, to wiosna roku 2007. W marcu ogród wygląda znacznie lepiej. Tak mi się wydawało...
W stanie podgorączkowej trzęsionki uwieczniałam na zdjęciu każdy kiełek, każdy pączek...
Wreszcie wychodzą z ziemi moje, moje własne ...
Widoczne są pierwsze zarysy rabat.
Coś się dzieje w przedogródku...

Tutaj do odziedziczonych iglaków i starych rododendronów dosadziłam świerczki odm. pendula i inversa, sosnę odm. wintergold i różne drobiazgi. Niektóre przetrwały do dziś. Ponieważ psy ulubiły sobie zakopywanie smaczków w tej własnie rabacie, istotnym jej elementem wkrótce stały się berberysy. Ale to wkrótce. Na razie jest łyso.
Idąc wokół domu dochodzimy do podjazdu do garażu ze stertą kamulców granitowych oraz szpalerem świerków u sąsiada. Jak sąsiad zauważył, że zaczynam zagospodarowywać to miejsce, przyciął im dolne gałęzie, żeby mi nie przeszkadzały (!). Czyli mam teraz odsłonięty siatkowaty płotek...
Ale na początku było tak:

Żeby nie było wątpliwości, na podjeździe do garażu, psy zaczęły kopać dołki, zakopywać moje buty albo kanapki panów robiących remont...
Kostka pojawiła się rok później. Starałam się tak ją zaplanować, żeby nie pokryć całej, dość długiej ścieżki...
Wreszcie garaż (kiedyś psiarnia) z pierwszymi nasadzeniami perspektywą ściany sąsiada, która natychmiast obsadziłam winobluszczem. Niestety trójklapowy przemarzł pierwszej zimy, ale pięcioklapowy dorósł błyskawicznie aż do dachu.

Pień, który widac, to pień jednej z moich dwóch sosen. Niestety rabata pod sosną jest dość sucha i stosunkowo zacieniona. Ale posadzenie tutaj zimozielonych było dobrym pomysłem. Na zdjęciu nawet je już widać!
Mieszanym pasmem porażek i sukcesów dochodzimy do drugiej strony domu, gdzie był sad... Ale to w następnym poście...
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:10, 24 sty 2013

Do góry
Madzenko ja teź , choć spóżniona gratuluję rocznicy , kwiaatuszka zostawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:05, 24 sty 2013

Do góry
Aniu na 400 stronkę zostawiam kwiatka i gratuluję
Ogród do kwadratu 19:59, 24 sty 2013

Do góry
Trawki - ale one i tak do ścięcia

Dzieciaki szaleją. Nasze zwierzaki również

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:58, 24 sty 2013

Do góry

Mój kawałek raju II 19:56, 24 sty 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pięknie Ci ta sierpówka wyszła. jak troche większy ptak to i zdjecia lepsze wychodzą.I nawet pogruchała do Ciebie???Pewnie prosiła żeby jutro też było jedzonko. Nasionek tez masz mnóstwo ale im więcej nasionek tym więcej pracy na wiosnę a potem kręgosłup boli. Niezbyt Cie zachęcam do pracy ale akurat to mi przyszło do głowy. Pozdrawiam Aniu serdecznie.

Bogdziu no trudno, ciężka praca jest ciągłym dodatkiem w moim życiu, a ptaszkom nie będę żałowała parka gołębi ciągle przebywająca na starej gruszy korzysta ze stołówki i przegania mi sikorki, paskudy jedne jak się najedzą to siedzą i pilnują tacy
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:55, 24 sty 2013

Do góry
Gratulejszyn pędziwiatrze
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:53, 24 sty 2013

Do góry
Ludu złoty...CZWARTA SETECZKA...należy się

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:52, 24 sty 2013

Do góry

No wiesz!!!! Piękne zdjęcia!!!! Cudo!!!
Ale masz...jak w ZOO w Chorzowie, w ptaszarni...
Kondziowy Ogród :) 19:47, 24 sty 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

Objecane zdjęcia Alfy

...sama słodycz Ale z oczu to na "niszczycielkę" wygląda

o rany!!! jaki słodziak!!! juz bym do siebie ciągła!!
jest prze kochana uwielbiam ja w domu zawsze mi towarzyszy i jest strasznie rozpieszczona jak nie wiem co psoty jej w głowie i uciekinierka

Sunia jest kofana i zawsze się wesoło wita.
Ogród w lesie 19:37, 24 sty 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Rozlewisko to to nie jest...ale w takich okolicznościach przyrody mieszkam. Ładnie?

Zrobimy machniom.. moja kałuża za twoją kałużę ??????
Jestem na bieżąco... skromnie u Ciebie dlatego mi przepadasz z kretesem.. ja wdeptuję tam gdzie widzę dużo plusików Trza zmienić taktykę ....
Nigdy nie mów nigdy 19:36, 24 sty 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)

Prawie czuję jak pachną

Wszystkie piękne, ale ta trzecia najbardziej mi do gustu przypadła, wygląda bardzo egzotycznie, białą mam chyba identyczną.

Wszystkie sadzę pachnące i...broń Boże nie pomarańczowe. Nie wiem dlaczego...nie lubię pomarańczowych kwiatów.
Ta ostatnia, Casablanca, pachnie na duuużą odległość
Kubusiowo 19:31, 24 sty 2013

Do góry
nadrobiłam zaległości !!! gratki przesyłam Gosiek

a pomysłów na biznes to Ty masz kobieto !
torty.... szkółka ..... (ilości powaliły mnie na kolana )
no i zlot....ho ho ho !!!
ale się dzieje !

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:30, 24 sty 2013

Do góry
Irenko, ściskam! nie nadrobię.... nie ma szans ...za długo mnie nie było....
Borówcowy raj 19:30, 24 sty 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
A tutaj patrząc od strony domu w niepełnej perspektywie:

Borbetko, czy te drzewa po prawej stronie za kulkami danica i lampą to brzoza pożyteczna?
Uwielbiam drzewa ale nie mogę posadzić takich , które docelowo będą wielkie , bo ogród ma 600m2. Masz cudne ogród , ech ile lat minie zanim doczekam się takiego klimatycznego zielonego raju?
Pszczelarnia 19:30, 24 sty 2013

Do góry
pszczółko! gratuluję nadrobię w wolnej chwili, póki co uscisk i kwiatuszek !
Ogród do kwadratu 19:29, 24 sty 2013

Do góry
Milenko, Irenko, Grażynko, Aguś, Bogusiu - w pas się kłaniam dziekuję bardzo

U nas wyszło dzisiaj słoneczko. Już nie pamiętam kiedy ostatnio tak cudnie świeciło...Zrobiłam więc kilka foteczek. Widać jak bardzo oblodziło rośliny kilka dni temu.

To ciski...

derenie...

ginko...
Nigdy nie mów nigdy 19:27, 24 sty 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Prawie czuję jak pachną

Wszystkie piękne, ale ta trzecia najbardziej mi do gustu przypadła, wygląda bardzo egzotycznie, białą mam chyba identyczną.
Ogród w lesie 19:26, 24 sty 2013

Do góry
A ja też prawie czworaczek, bo z 13 stycznia Nie zapominajcie i o mnie....... a że dalej mi do Was to byłam trochę wcześniej

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)

cd imprezy u grubodzioba...

Witaj, Aniu. Co to za ptaszyska na imprezie obok grubodzioba? Do mnie też przylatują takie dwa. Sprawdziłam w atlasie ptaków i wyszło mi, że to trznadle ale nie mam pewności. Pomożesz?
U mnie w karmniku gościł dziś dzięcioł.

Odpowiadam u Ciebie (bo czasu nie mam, a jak u siebie to pasuje każdemu)...to są dzwońce.. trznadle jakoś się tam różnią, ale niewiele i to może tylko Bogdzia zdiagnozować..... W każdym razie u mnie są dzwońce ... a o połowę mniejsze i bardzo podobne to są czyżyki......

A serba trzymaj w czymś chłodnym, ale już z plusową temperatura.... piwniczka, garaż, stryszek.... czy coś tam.... byle światło było i temperatura na plusik..

I czekam na we łikendowe nowości
Nigdy nie mów nigdy 19:23, 24 sty 2013

Do góry

A za oknami biało i biało, i biało...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies