Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:11, 17 maj 2015

Do góry
Jeden osobnik z serii 'igalczkowa porażka'

Na rabacie okropnie wysiały się chwasty i większość niestety z powodu kompostu, nawet rukola się wysiała
Bukszpany po obcięciu niestety wyszły na krzywo posadzone, ale teraz ich nie ruszam bo mogłyby tego nie przeżyć, jesienią się poprawi, lub wiosną
Teraz bida, ale w przyszłym roku będzie busz.

Już za chwilkę za momencik

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:03, 17 maj 2015

Do góry
Fire Frost jest cudna

Niestety dużo żurawek w tym roku mi pogniło, głównie moich sadzonek i zbyt późno podzielonych, ale na szczęście udało się wyhodować dobre zastępstwo

Czosnki za wysokie urosły, a liście jednak mnie zaczęły denerwować, jutro obetnę Niestety jeden czosnek złamany przez chrześniaka... to ten czas kiedy próbuje postawić na swoim, a ja jestem twardy... niestety byłem wolniejszy w tym przypadku

Robi się kolorowy busz
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:57, 17 maj 2015

Do góry
Zapomniałem grać zdjęcia z wczoraj

Rio dla Agaty, ma cudowny kolor, taki czyściutki

Honey Rose

Redstone Falls mnie zaskoczyła w tym roku, jest ogromna i to z mojej zesłorocznej sadzonki.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:31, 17 maj 2015

Do góry
Marzenko u mnie w końcu też przymrozków nie było i strat zero, ale dwa dni okrywałem to co się dało.
Zanim ten ogród powstanie minie jeszcze sporo czasu, na razie czeka mnie rozwożenie 15-20ton ziemi bo koparkowi z okolicy nie rozumieją co to znaczy wyrównać działke. Po ostatniej akcji była tragedia.
Ja żurawki też wczoraj przesadzałem i nawet w sezonie przesadzam, podlewać i nic im się nie stanie, gdyby były mocne upały i palące słońce trzeb troszkę zacieniować przez kilka dni, ale teraz takiej pogody nie zapowiadają No i przez 2-3 dni liście mogą być troszkę oklapnięte.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:31, 17 maj 2015

Do góry
Karolino dokładnie to ogród siostry jest zaraz za moim. Jak będę chciał przejść z swojego przedogródka do przedogródka siostry, będę musiał przejść ponad 100 metrów
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:11, 17 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko Maria była sadzona z gołym korzeniem dość późno, już ładnie się przyjęła i ma liście, ale chyba późno zakwitnie, jeden krzaczek Ascot już ma pąki, pozostałe również będę przynajmniej w tym roku widział jak zakwitną.

Paweł mam dwa czujniki ze stacji pogodowej w ogrodzie i kontroluję temperaturę, dzisiaj o 5 rano były 2 stopnie przy gruncie. Z prognoz u mnie wynika, że jeszcze jutrzejsza noc może być groźna. Nienawidzę tych majowych przymrozków, człowiek okrywa na zimę dba itd, a tu przyjdzie taki maluteńki przymrozek i może zniszczyć roczne czekanie na kwitnienie lub zniszczyć inne roślinki.
Z ciekawość sprawdziłem prognozy dla Twoich okolic i są jednak gorsze niż u mnie, nie chce nic sugerować, ale ja wczoraj z latarką latałem o 23 by okryć przynajmniej hosty i rh bo to największa strata w maju.

Agato sadzone w zeszłym roku niewielkie sadzonki o tej porzę są w tym roku cudne, starsza, którą podzieliłem troszke ucierpiała, ale jednak za późno dzieliłem niektóre żurawki, ale mimo wszystko żyje i jest ładna, ale mniejsza

Pierwszy raz od kilku lat nie było u mnie majowych przymrozkow....wreszcie moze rodgersje pokaża na co je stac.

Ciekawa bardzo jestem ogrodu siostry

Łuki czy jak teraz przesadziłam zurawki dadza radę?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:56, 17 maj 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Ty i Luki macie tak podobne avatarki, że zawsze Was mylę .

Co tam?

Muszę zmienić zatem, nawet nie zauważyłem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:36, 17 maj 2015

Do góry
Siedzę sobie i zamiast pisać pracę główkuję nad ogrodem siostry. Byłem dzisiaj wyznaczyć tak mniej więcej rabaty i trawnik, żeby to sobie 'profesjonalnie' zwizualizować
Takie malutkie zestawienie i moje cuda w paincie mogę pokazać, teren nie jest wielki 15x18 metrów.

Te bordowe plamy to Nigry z mojej nowej rabaty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:32, 17 maj 2015

Do góry
Agdula witam i bardzo dziękuje za miłe słowa .
Żurawki lubią przepuszczalną żyzną glebę. U mnie jest to mieszanka rodzimej piaszczystej gleby z kompostem, prawie każda żurawka została tak posadzona, ewentualnie mieszałem z ziemią z worka. Lubią mieć wilgoć, ale nie stać w wodzie i ja ze względu na dość słabą ziemie nawożę przynajmniej 4 razy w sezonie. Widziałem piękne żurawki bez nawożenia, ale to w ogrodach z żyzną glebą
Oczywiście pokazuję te najładniejsze bo zdarzają się przypadki, że odmiany, które u innych są piękne u mnie są bardzo kiepskie, ale to głównie zależy od jakości sadzonek. No i jeszcze napomknę, że najlepszy moment na kupowanie żurawek to koniec maja do połowy czerwca i najlepiej młode sadzonki nie wyrośnięte. Mamy wtedy najmniejsze prawdopodobieństwo kupienia żurawek z opuchlakami co ostatnio niestety lubi się zdarzać.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:52, 17 maj 2015

Do góry
Ty i Luki macie tak podobne avatarki, że zawsze Was mylę .

Co tam?
Ogród przydomowy - Hosty 14:55, 17 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Sadziec jak najbardziej mógłby rosnąć, ale jakaś niższa odmiana, bo te wysokie na ponad 150cm chyba byłyby tutaj zbyt duże

Wiąz też jest szczepiony na ponad 150 cm, chyba że go posadzę trochę przed wiązem ale może mi znowu wchodzić w inne rośliny. A jak bym wykonał tego iglaka formowanego za murki obok żywotnika za murkiem będzie zielone tło dla miskantów.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:11, 17 maj 2015

Do góry
No i jak tam ogród, mam nadzieję że przymrozki Cię ominęły.
Ogródek Iwony 12:50, 17 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko, ale z Was pracusie, jak tak dalej pójdzie to zrobicie wszystko dwa razy szybciej niż planowaliście Czekam na wczorajszą relację

Łuki, ja chciałam powoli, M myśli, ze jak podgoni prace, to w lipcu na urlopie będzie odpoczywać. Dziś widzę, ze jest to naprawdę możliwe Tym bardziej, ze urlop w ogrodzie będzie spędzany
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:49, 17 maj 2015

Do góry
Jak patrzę na rozwożenie ziemi to nie za bardzo się uśmiecham Czeka mnie na dniach rozwiezienie 20 ton ziemi.
Jeszcze troszkę pracy i będzie zielony dywanik
Ogródek Ewy 12:47, 17 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Kolejne spotkanko, widzę że się rozkręcacie i to konkretnie

Masz rację Łukaszu, małymi kroczkami zaczynamy się rozkręcać, mam nadzieję że będzie nas więcej i więcej....
Czasem słońce czasem deszcz 12:44, 17 maj 2015

Do góry
Podczytuje od samego początku z ciekawością ale niestety co do trawnika się nie wypowiem bo mój jest o wiele gorszy, okropnie zachwaszczony i na dodatek mam piaszczystą glebę.
No i oczywiście podglądam bo podoba mi się to co robisz w ogrodzie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:43, 17 maj 2015

Do góry
Ludwiko żyję Plan nie do końca zrealizowany, ale w zamian nie skończonych prac zrobiłem inne, więc bilans na plus. Pierwszą część przy domu mam czystą, pozostało mi tylko powalczyć w okolicach warzywnika i nowej rabaty, gdzie wzeszło tysiące malutkich chwastów

Kasiu oj szkoda, że u mnie takich okazji nie ma w drzewach, ale wymyśliłem sobie gdzie posadzę sobie buka, ale będzie potrzebna rewolucja na rabacie... w sumie i tak mi się nie podobała, ale to dopiero jesienią lub wiosną, nie śpieszy mi się.
Wiem tylko, że chce, dosadzić kilka drzew, a to bardzo skomplikowane u mnie

Bozga energii by się przydało troszkę więcej, ale zazwyczaj brak chęci bo nie za wszystkimi pracami przepadam, a wtedy trzeba się zmuszać
Ogródek Ewy 12:36, 17 maj 2015

Do góry
Kolejne spotkanko, widzę że się rozkręcacie i to konkretnie
Morze woni i kolorów... 12:32, 17 maj 2015

Do góry
Bardzo mi się podoba, uwielbiam takie ilości kwiatów, najbardziej urzekł mnie zakątek z hostami, uwielbiam te rośliny
Ogród przydomowy - Hosty 12:31, 17 maj 2015

Do góry
Sadziec jak najbardziej mógłby rosnąć, ale jakaś niższa odmiana, bo te wysokie na ponad 150cm chyba byłyby tutaj zbyt duże
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies