Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:27, 17 maj 2015

Anabell napisał(a)
Iwonka- przy okazji robienia zdjęć cyknij derenia jeśli to jadalny. Kupiłam kilka małych sadzonek w ubiegłym roku, zniszczyły się opisy i muszę rozpoznać co jest co.

Haniu, nie mam w tej chwili derenia. Kiedyś miałam, nie zadbałąm o przycinanie i urósł potwór, wycięłam. Teraz od Beatki Szemusi dostałam patyczki derenia o czerwonych łodygach, dopiero się ukorzenia.
Iwk4 12:28, 17 maj 2015

Toszka napisał(a)

Lawenda nie lubi nawożenia. Wymyślono taki nawóz, bo handel to biznes. Lawenda potrzebuje bardzo przepuszczalnej gleby, słońca i dolomitu. Nawożona będzie bujać i z wielkim prawdopodobieństwem przemarzać.

I to jest fachowa odpowiedź. Toszko, dziękuję
Iwk4 12:30, 17 maj 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Wszystko nadrobiłam Cięcie bukszpana super wyszło, będzie z niego niezły przystojniak Ciekawa byłam jak Twój M. zareaguje hihihi tak czułam, że lekkie zdziwienie być musiało

Ewa, wczoraj sąsiad mi płot rozebrał, będzie betonowy. Najpierw się zmartwiłam, potem pomyślałam, ze szary beton będzie ładnym tłem dla mojego przystojniaka Musze przyzwyczajać się do myśli o betonie na ścianie płotu
Iwk4 12:34, 17 maj 2015

polinka napisał(a)
MAcham Iwonko z rana
I tak się zastanawiam czy to już nie przesada z tymi nawozami...niedługo będziemy mieli nawóz do każdej rośliny inny...tylko czekać aż wymyślą nawóz do miskantów, rozplenic czy szałwii...

Polinko, też myślę, że z tymi nawozami już przesada. Wczoraj byłam w ogrodniczym i ilością różnych nawozów, na których były obrazki konkretnych roślin mnie przeraziła. Tyle tego było, tylko po co ? Się pytam ?
Iwk4 12:40, 17 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)

Ja też próbuję ukorzeniać tylko , że ja najpierw włożyłam je do wody i ładnie wypuściły listki a potem z braku przechowalnika wsadziłam je do skrzynki i część patyków się nie przyjęła. Teraz przyszykowałam miejsce i mogłabym je wsadzić tylko zastanawiam się czy się przyjmą . Może na razie powinny rosnąć w skrzynce?

Asiunia, im częściej będziesz patyczki przesadzać, tym częściej będziesz narażać korzonki na uszkodzenie. We wodzie wypuszczają korzonki bardzo delikatne, szybciej też gniją po prostu z nadmiaru wody.
Wsadzone do ziemi z powodu innych warunków, zmienionych doznają szoku i na dodatek przy ugniataniu ziemi, żeby nie było powietrza, często je uszkadzamy. Roślinka musi zacząć sobie radzić od nowa.
dziewczyny już wcześniej pisały, że najlepsze efekty otrzymuje się przez ukorzenianie w ziemi. Toszka pisała w zeszłym roku, że 100 % dają odkłady w ziemi. Odkładasz gałązkę, szpilką lub drucikiem przyginasz do ziemi, zasypujesz i czekasz. Jak wypuści korzonki, odcinasz. ja tak próbuję dwie hortensje od wiosny ukorzenić, bardzo mi zależy na skutecznym ukorzenieniu. Jeszcze czekam, gałązka ma listki, ale do korzonków jeszcze nie zaglądam. nie chcę ich uszkodzić, jeśli już są.
Iwk4 12:41, 17 maj 2015

Malgosik napisał(a)
ten nawóz do lawendy też mi się wydał podejrzany

Mi też ...
Iwk4 12:42, 17 maj 2015

Juzia napisał(a)

Ale macie motorki

Juzia, e-Muś pięciobiegowe, ja trzybiegowy. Ciągle byłąm w tyle
Iwk4 12:45, 17 maj 2015

frezja napisał(a)

widziałam ostatnio w Łosiowie...przeszłam obojętnie;(

Kuklik się nie podobał, czy nie miałaś potrzeby jego kupna? On ładnie wygląda w dużej ilości.
http://www.dobrepole.pl/pic/geum_chiloense_blazing_sunset_1.1.jpg
Iwk4 12:50, 17 maj 2015

Malgosik napisał(a)
to ja czekam jeszcze na relacje z sobotnich prac

Małgoś, muszę zrobić przerwę, rodzinka woła o obiad, a sam się nie chce ugotować Po obiedzie wrzucę fotki. Sory

Iwk4 12:50, 17 maj 2015

Luki napisał(a)
Iwonko, ale z Was pracusie, jak tak dalej pójdzie to zrobicie wszystko dwa razy szybciej niż planowaliście Czekam na wczorajszą relację

Łuki, ja chciałam powoli, M myśli, ze jak podgoni prace, to w lipcu na urlopie będzie odpoczywać. Dziś widzę, ze jest to naprawdę możliwe Tym bardziej, ze urlop w ogrodzie będzie spędzany