Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Podwórkowa rehabilitacja 20:15, 28 lut 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Lilie pretty woman są piękne.
Zielone daszki są śliczne ale wcale nie takie łatwe w utrzymaniu, moja studnia nadal łysawa W tym roku chyba posadzę tam floksy szydlaste.
Pamiętasz może czy na daszku ze zdjęcia była może macierzanka?

Raczej nie było ale pewnie by się nadawała.
Ogród wśród pól i wiatrów 19:47, 28 lut 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Skrzynie - rewelacja! Tak sie jedynie zastanawiam czy z nich nie będzie szybciej woda uciekała niż z grządek w gruncie..
Tak nieśmiało melduję, że już jestem na O.

Gosia, zobaczymy jak to z wodą będzie, na pewno logika jest w tym co mówisz
Ale już wolę częściej podlać niż się w glinie z marchewkami bawić.

Fajnie że założyłaś wątek, byłam widziałam
Piękną masz tę kaskadę i zachwycające lilie w oczku
Podwórkowa rehabilitacja 18:52, 28 lut 2016

Do góry
ryska napisał(a)

Coś dla Ciebie od razu mi się z Twoją studnią skojarzyło

Lilie pretty woman są piękne.
Zielone daszki są śliczne ale wcale nie takie łatwe w utrzymaniu, moja studnia nadal łysawa W tym roku chyba posadzę tam floksy szydlaste.
Pamiętasz może czy na daszku ze zdjęcia była może macierzanka?
Ogród z łezką II 14:54, 28 lut 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Kawał roboty odwaliłaś Ja tylko parę gałęzi ścięłam i dwie tawułki przycięłam. Boję się sprzątać suchociny z bylin bo w nocy są u nas przymrozki i jednak te suche chronią wychodzące młode pędy.

Pewnie chronią te resztki jesienne, ale jak nie zacznę wcześnie, to mnie lato zastanie. Tylko sobotnia wiosenna robota może być u mnie. Skoro lilie dają radę u mnie (a wzeszłym tygodniu nawet -5 u nas było), to mam nadzieję, że reszta też sobie poradzi.
Nawet na żurawki nie patrzę, bardzo paskudne u mnie, myślę, że czas zacząć się z nimi żegnać.
Ogród z łezką II 14:37, 28 lut 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Witaj. Podziwiałam twój ogród. Pięknie masz. Widzę, że wiosna większa niż u mnie. Ale też tulipany i czosnki wyszły. Pozdrawiam.

Podoba Ci się? To miłe
Większa może nie, zdjęcia z odpowiedniej perspektywy zrobiłam, to się wydaje...chociaż czosnki i lilie na prawdę duże jak na luty.
Ja również pozdrawiam
Podwórkowa rehabilitacja 13:45, 28 lut 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Nie zganiaj na niepełnosprawność, ja z tego bujaka też nie wstanę bez pomocy.
Ulgę z wypoczynku miałaś wymalowaną na twarzy.
Przemek zadowolony z wyjazdu?
Specjalistka? nie, łasuch.
Ty mi lepiej wytłumacz dlaczego ten papier klei mi się do placków
Jan niezbędny a do kitu, chyba że coś robię źle, białka kładę na śliską stronę.

Ulga, dobrze powiedziane.
Zadowolony i dziwił się ilością wystawców. Jeździ na targi corocznie w czerwcu, rozstawia stanowisko pewnej firmy i myślał, że maszynowe są największe. Namówił mnie na lilie pretty woman, także mam "pamiątkę"
Coś dla Ciebie od razu mi się z Twoją studnią skojarzyło

Ogródek Iwony 11:39, 28 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie chodzi o wykopywanie, tylko przeniesienie lilii na nowe miejsce.
Przy dośc zmiennej i mokrej pogodzie lepiej poczekać z sadzeniem co najmniej do marca - tak twierdzi Łuki

Aaaaaa rozumię, dzięki za wyjaśnienie

Moje zamówione lilie jeszcze nie dotarły.

Miłej niedzieli
Do raju daleko - u Ewy 11:24, 28 lut 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ewciu masz slonce?

Lilie beda cudne ))

Słońce mam nawet codziennie, ale temperatura max +4'C! Wolałabym, żeby było już cieplej Chociaż ze słońcem i tek weselej
Do raju daleko - u Ewy 10:33, 28 lut 2016

Do góry
Ewciu masz slonce?

Lilie beda cudne ))
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:24, 27 lut 2016

Do góry
Haniu, tak mi się spodobały Twoje białe lilie, że kupiłam trzy sztuki White Heaven na Gardenii. Jestem ciekawa, czy w tym roku zakwitną
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:44, 27 lut 2016

Do góry
Wspomnienia pooglądałam i aż łezka w oku się zakręciła, piękną masz pamiątkę i tyle miejsc i ciekawych ludzi poznałaś, super: Lista powojników imponująca, lilie już też zakupiłam. Pozdrawiam
Ogród z łezką II 16:52, 27 lut 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Lilie, dalie, cebule w lodówkach - nie ogarniam

Powolutku i wszystko ogarniesz
Skąpana w słońcu 16:46, 27 lut 2016

Do góry
Joasiu, o tak

byłam dzisiaj w ogrodniczym po siatkę na kapturki dla wychodzących z ziemi jeżówek. Muszę je przed ślimakami zabezpieczyć.

Kupiłam sobie róże, miniaturkę, którą później wsadzę do ziemi. Może przezimuje Na tej zrobię próbę jak się uda to w przyszłym roku dokupię inne kolory

No i czas kupować lilie
Te będą rosły z białymi ostróżkami

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:37, 27 lut 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Marzenko, w ubiegłym roku sadziłaś wiosną czosnki główkowate. Czy mimo tego wiosennego sadzenia zakwitły Tobie? Znalazłam ostatnio w garażu opakowania, o których jesienią zapomniałam i zastanawiam się, czy coś z nich będzie. Cebulki są zdrowe, bez pleśni etc.

Sadziłam ale nie wim czy zakwitły bo dosadzalam w miejsce starych sadzonek. Z tego co czytałam czosnki główkowate podobnie jak lilie mozna sadzić zarowno jesienia jak i wiosna i zakwitną. Kwitną bowiem latem wiec nawet posadzone wiosna dadza rade wykiełkować.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:53, 27 lut 2016

Do góry
Łukaszu ktore lilie doradziłbyś mi kupic do niskich białych i bladych żółtych róż Chciałabym białe niskie (1,2m) lilie, ktore obficie i długo kwitna.
Ogródek Iwony 22:44, 26 lut 2016

Do góry
Iwona muszę wykopać lilie bo tam będą róże posadzone , a teraz nie chce mi się grzebać w ziemi żeby je sadzić na nowym miejscu, to sobie przechowam do wiosny.
Ogród z łezką II 21:39, 26 lut 2016

Do góry
Lilie, dalie, cebule w lodówkach - nie ogarniam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:41, 26 lut 2016

Do góry
Alicjo przy 10-15 stopniach lilia szybko będzie rosła, teraz lepiej trzymać je gdzieś w chłodnym garażu, domku czy piwnicy. Ja trzymam w nieogrzewanym budynku gospodarczym. Dziewczyny pisałem, że przetrzymują zawinięte w gazetę w lodówce, ale o to pytaj Kindzi bo ja jeszcze nie próbowałem
Zdecydowana większość lili woli odczyn lekko kwaśny gleby na pewno nie zasadowy. Ja sadzę bez robienia dodatkowych domieszek, ale mojej glebie bliżej do kwaśnej niż zasadowej.
Lilie ogólnie są dość tolerancyjne co do ph, ale dolomitu i skorupek na pewno do azjatyckich orientalnych Orienpetów czy trąbkowych bym nie stosował

Wojtku dziękuje

Ewo mało precyzyjnie się wyraziłem układam cebule tak by wyrastający pęd rósł do góry czyli pionowo. Po prostu nie wrzucam cebul do koszyka jak popadnie tylko układam tak jak rosną w ziemi
Jak wykopiesz możesz od razu wsadzić lub przechować do drugiej połowy marca, ale wsadzić można też później. Chociaż teraz przy dośc zmiennej i mokrej pogodzie lepiej poczekać z sadzeniem.
Moje lilie są dość pobudzone bo rosły przy południowej ścianie domu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:59, 26 lut 2016

Do góry
Łukasz, rozumiem że teraz można wykopać lilie i przenieś do chłodnego pomieszczenia. Sadzimy te lilie dopiero wiosną , czy tak ?

Co to znaczy że układałeś pionowo ? , że cebula leży na boku ?, no nie kumam.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:19, 26 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
lilie boskie

ja też je bardzo lubię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies