Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Milka 13:50, 10 mar 2016

Pokażesz meble jakoś??? Może byc na maila
Kindzia 08:21, 11 mar 2016

Milka napisał(a)
Pokażesz meble jakoś??? Może byc na maila

Buziaki Irenko
Mala_Mi 23:42, 11 mar 2016

Merikena nie przesadzałam.
Mala_Mi 23:59, 11 mar 2016

Kindzia napisał(a)

W ogóle nie sadzić jeszcze, jak nie musisz. Do torfu, albo owinąć w gazety i do ciemnego i zimnego miejsca połóż. Za wcześnie do gruntu. A w donicach Ci wyrosną rachityczne.

Będą kwitły bankowo A w przyszłym roku jeszcze obficiej

A ja bym posadziła lilie. Dużo ładniejsze te co się od razu posadzi niż te przetrzymywane. Cebule lilii nie lubią przesuszenia, nie mają łusek ochronnych jak tulipany dlatego najlepiej je od razu wykopać i od razu posadzić. Przesuszone chorują ,rosną byle jakie i chorują. Jak sprzedawca wysyła lilie, to znaczy, że już można je sadzić. Na wypadek większych przymrozków można zasypać je korą.
Dwa razy próbowałam przetrzymać ,bo nie miałam rabaty i 2 razy cebule były marne

Ale każdy robi jak uważa za słuszne

Lilie sadziłam nawet w styczniu (pod śniegiem) i żyją Tak mi kazała mama, ja wtedy byłam jeszcze za głupia w te klocki

Sorki, że się wymądrzam będąc w gościach
Kindzia 10:26, 15 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)
Merikena nie przesadzałam.

Chyba jednak jesienią się za niego zabiorę...
Kindzia 10:31, 15 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)

A ja bym posadziła lilie. Dużo ładniejsze te co się od razu posadzi niż te przetrzymywane. Cebule lilii nie lubią przesuszenia, nie mają łusek ochronnych jak tulipany dlatego najlepiej je od razu wykopać i od razu posadzić. Przesuszone chorują ,rosną byle jakie i chorują. Jak sprzedawca wysyła lilie, to znaczy, że już można je sadzić. Na wypadek większych przymrozków można zasypać je korą.
Dwa razy próbowałam przetrzymać ,bo nie miałam rabaty i 2 razy cebule były marne

Ale każdy robi jak uważa za słuszne

Lilie sadziłam nawet w styczniu (pod śniegiem) i żyją Tak mi kazała mama, ja wtedy byłam jeszcze za głupia w te klocki

Sorki, że się wymądrzam będąc w gościach

Do donic nie ma sensu, przerabiałam to i w pierwszym roku były rachityczne. Natomiast do gruntu zimą nie próbowałam. Dostałam instrukcje wtedy od sprzedawcy żeby przechować w przewiewnym, ciemnym i zimnym miejscu do końca kwietnia i to się sprawdziło. Dlatego jak ktoś pyta, to odpowiadam zgodnie z moim doświadczeniem. Nawet jak już teraz wiem od Ciebie, że do gruntu mogę...chyba bym się nie babrała...bo zimno i mokro...paskudnie

Po tym przetrzymaniu, u mnie w lodówce, były ładne od pierwszego roku.

Wcale się nie wymądrzasz, każde doświadczenie jest cenne!
Milka 10:53, 15 mar 2016

Wysłałam sms
Moje lilie jednak do kotłowni wrzuciłam, tak samo hortensje, nie będę z nimi tak latać, dam je do domu.
Kindzia 11:08, 15 mar 2016

Milka napisał(a)
Wysłałam sms
Moje lilie jednak do kotłowni wrzuciłam, tak samo hortensje, nie będę z nimi tak latać, dam je do domu.

Wyślę zdjęcia jak zgram Ładne mi zrobili, zobaczysz

Właśnie oglądałam białe hortki u Marzenki w domu. Ładnie to wygląda!
boguslawa_ma... 14:13, 15 mar 2016

Pochwal się sypialniąZima się zrobiłaPozdrawiam
Milka 14:28, 15 mar 2016

Kindzia napisał(a)

Wyślę zdjęcia jak zgram Ładne mi zrobili, zobaczysz

Właśnie oglądałam białe hortki u Marzenki w domu. Ładnie to wygląda!

Ja kupiłam niebieskie, czerwone i różowe, zamiast chować do kotłowni, dam do domu, bo aura im nie sprzyja, żal stracić.
Oj na pewno ładnie ci zrobili