Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród Sylwii od początku :) 21:12, 13 wrz 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Fantastyczne to zestawienie pelargonia i euphorbia diamond frost czyli ten wilczomleczSylwia! a może Ty mi coś szepniesz co posadzić na mojej frontowej zwłaszcza rabacie rabacie-zapraszam.

Nie mogę znaleść Twojego wątku ????? Muszę na spokojnie , nie dość , że jestem głucha to jeszcze ślepnę .... tragedia

Prosimy o linkowanie ogrodów w podpisie, jeśli prosimy kogoś o pomoc, wysyłajmy choć linka, żeby nie błądzić.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:12, 13 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
No po prostu ślicznie

Adresik poproszę na PW Zaraz pojadę

łomatko Danusiu z Twoich ust to jak największy komplement A z tym przyjazdem to serio? Oczywiście zapraszam serdecznie, ale bym treme miała
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:09, 13 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja też dziś zakupiłam dwa wory krokusów- same białe... I narcyzy...same białe i kremowe

Suuuper - ale jeszcze nie pokazałaś

Dziś narobiłem trochę zdjęć - mam nawet nowe rośliny
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:08, 13 wrz 2011

Do góry
Ja też dziś zakupiłam dwa wory krokusów- same białe... I narcyzy...same białe i kremowe
Ogródek Aldony 21:05, 13 wrz 2011

Do góry
Aldonko, puk puk co tam u Ciebie słychać??
Ogród zapachów u Jasi 21:00, 13 wrz 2011

Do góry
Poziomka napisał(a)

Przyłączam się do zachwytów nad Jarzmianką-śliczna i nie znam jej...
Dopisuję do listy..

gardenarium napisał(a)
Wyglądają jak delikatne broszki Uwielbiam je. Zakupiłam zaraz jak tylko dowiedziałam się o ich istnieniu w programie u Geoffa Hamiltona

A jaka fotegeniczna

razem z cukierkową piwonią , a dyptam zagląda ciekawie

No tak... z piwonią też też masz Cuuudo
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:59, 13 wrz 2011

Do góry
No po prostu ślicznie

Adresik poproszę na PW Zaraz pojadę
Mój ogród - co dalej? 20:53, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

I na ten przykład forma pienna pasuje za cisem Elegantissima i tam gdzie widać różowe kwiatki.
Kubusiowo 20:51, 13 wrz 2011

Do góry
Odnośnie bukszpanów jeszcze się wypowiem. Jeśli są już przyjęte i zakorzenione, nawet w w piachu i wielkiej suszy - wytrzymają. Obserwuję codziennie grupkę bukszpanów na ulicy u sąsiadów jak chodzę z Kropką na spacer - nikt ich nigdy nie podlewał, rosną w skrajnej suszy.

Z kolei koło mojej mamy rosną w żółtym piachu i też sucho i także są w doskonałym stanie.

Nie lubią za mokro, ale co do suszy - nie przeszkadza im. Pod warunkiem, że są już ukorzenione. Trzeba je podlewać po posadzeniu. Kontrolować ich stan, potem już jest dużo łatwiej utrzymać je w dobrym stanie.
Klub Wrześniowych Małżeństw 20:44, 13 wrz 2011

Do góry
Świetne
Kubusiowo 20:44, 13 wrz 2011

Do góry
Dobry ten rysunek, tylko czy lawendzie jakieś słoneczko zaświeci? Ale chyba tak, bo cień z domu już chyba ominie???
Jeśli nie lawenda to trzmielina i wtedy kule na pniu z cisa, żeby się odcinały.
Nowa funkcjonalność: Mapa ogrodów 20:26, 13 wrz 2011

Do góry
Zakładaj, oczywiście. Zapraszamy i czekamy. Wtedy napisz skąd (okolice) w profilu i dodaj się do mapy
Mój ogród - co dalej? 20:21, 13 wrz 2011

Do góry
Powiem tak, zginął mi całkowicie ten ogród, myślałam o nim od kilku dni, i teraz też nie mogłam go znaleźć. Na szczęście się znalazł. To przepiękny ogród, wielkie ukłony dla Ewy i jej "wsparcia" w tworzeniu tego zakątka.

Pienne rośliny miałam na myśli wkomponowywać w rabatach, tam gdzie jest nisko i płasko, wtedy tam można dawać trzmieliny na pniu, Prusnus cistena na kuju czy ostrokrzewy, o cisach nawet nie wspomnę czy bukszpanach (kula na pniu). A nawet iglaki też są ciekawe, jałowce na kiju, czy świerk "Glauca Globosa".

Jakim cudem ja nie mogłam znaleźć tego wątku, nawet ostatnio skarżyłam się Roninowi
Mój ogród - co dalej? 20:17, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Kupiłam dziś 18 hortensji
Mój ogród - co dalej? 20:14, 13 wrz 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

a może obwódka z bukszpanu wokół półokręgu a w środku róże i lawenda?
albo tylko po zewnętrznej wyższy żywopłot z cisa i na tym tle rabata?

może ktoś jeszcze podrzuci jakiś pomysł
tu nie ma się co spieszyć, trzeba to dobrze przemyśleć i zaplanować, żeby nie przesadzić

Trzy pienne kule na pniu i obwódka z bukszpanu lub lawendy Jeśli lawenda to jeszcze róże ale kilkanaście sztuk, a jedna odmiana
Mój ogród - co dalej? 20:13, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Tutaj pasują duże donice z kordylinami australiujskimi, muszą być "bogate" obsadzenia, dużo donic i zadbane rośliny, jak cały Twój ogród. Pod kordylinami zwisające płaszcze bluszczu i kwiaty jakieś przy pniu.
Pooglądaj zdjęcia, przeleć mój wątek i wtedy wystarczy spisać co miałam na tarasie i co się podoba.

Pienne laury mogą być, pienne ostrokrzewy, kule bukszpanowe i cisowe. Nawet śliwę wiśniową bym zasadziła. Dziś także zrobiłam zakupy do donic, pokażę jutro
Mój ogród - co dalej? 20:10, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
I jeszcze jedno pytanie. Czy mam teraz przyciąć tę wierzbę, czy poczekać do wiosny, jak myślicie? Była przycinana z wiosną dość drastycznie. Latem jej nie cięłam.

Teraz już za późno jesli latem nie była cięta, dopiero wiosną i potem powtórka, najpóźniej w lipcu.
Mój ogród - co dalej? 20:08, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Co sądzicie o kwiatach na parapety?? Jaki kolor wg Was pasuje do tej elewacji??

Tutaj pasuje tonacja biało-żólto-niebieska. Niebieski ciemy - granat. Coś jak moje petunie, czy heliotropy.

Długie, zielone bluszcze jako rośliny zwisające.
Hiszpania - Alhambra 19:56, 13 wrz 2011

Do góry
Mnie powalił na kolana ten kanał wodny, to chyba najładniejsze miejsce
Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 11:03, 13 wrz 2011

Do góry
No to wpiszę sobie laurowiśnię na listę roślin do ogródka.

gardenarium napisał(a)
A może byś tak przyjechała na zjazd do Monteverde (Żuławy) , już my Cię przemaglujemy na naszą stronę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/952-zjazd-u-monteverde

Danusiu, wielkie dzięki za zachętę, odpisałam już w odpowiednim wątku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies