Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zjazd u Monteverde wrzesień 2011 10:59, 13 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A może byś tak przyjechała na zjazd do Monteverde (Żuławy) , już my Cię przemaglujemy na naszą stronę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/952-zjazd-u-monteverde

Pozwoliłam sobie przekleić zaproszenie od Danusi z innego wątku. Bardzo dziękuję! Jakaż byłaby to dla mnie cenna lekcja i tak blisko!

Oprócz tego, że ja nieśmiała, podobnie jak Joku, to mam jeszcze zobowiązania, które muszę wypełnić do końca września, stąd jestem uziemiona! Aczkolwiek, jak się czyta Wasze wypowiedzi, jak entuzjastycznie podchodzicie do tematu, to już wiadomo, że atmosfera będzie wspaniała.
Mostki i kładki - mostek 23:44, 12 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ten mostek to gwiazda numer 1 wśród mostków I to o każdej porze roku. Dziękujemy za tak piękną dokumentację

Danusiu do gwiazdy mu daleko
Wiesz moją inspiracją na zrobienie czerwonego mostka była pewna okładka gazety Ogrody, ale tam była trochę inna czerwień którą ciężko było znaleźć i wyszło co wyszło, chociaż i taki mi się podoba i lubię go fotografować dlatego mam tyle jego zdjęć.
Przy wolniejszej chwili siadam sobie na nim i odpoczywam, rozglądając się po ogrodzie myślę co by tu jeszcze pozmieniać.
Rabata frontowa na Zalesiu 23:14, 12 wrz 2011

Do góry
Podaj adres na pw
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:11, 12 wrz 2011

Do góry
Platany prowadzi sie w szpalery, kandelabry i parasole, a nawet żywe altany.

Ja bym się nie bała, w końcu działka ma 1200 metrów
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:09, 12 wrz 2011

Do góry
malkul napisał(a)
Platana się boję, wydaje mi się ogromnym drzewem.

Platana się tnie, nawet ogławia i można go utrzymać. Ja dla przykłądu mam blisko domu tulipanowca i co roku ciacham mu koronę.
To ładne drzewo.
Na początek przedogródek do poprawki 23:07, 12 wrz 2011

Do góry
Ja na ten przykład nie umiem z nich nic zrobić, można niektóre wykorzystać, ale większość trzeba przesadzić.
Na początek przedogródek do poprawki 23:07, 12 wrz 2011

Do góry
Nie kupuj pojedynczych roślin, bo potem trzeba pięćdziesiąt razy zdecydować co z czym posadzić, co do czego pasuje itd a i tak wychodzi w zasadzie źle. Jak masz 5 gatunków decydujesz tylko 5 razy, a nawet 2.
Po prostu rośliny o kontrastujących barwach lub kształcie i jedno jako soliter i gotowe
To o wiele prostsze niż głowienie się nad taką ilością.
Na początek przedogródek do poprawki 22:54, 12 wrz 2011

Do góry
Postaram się podpowiedzieć jakiś wariant, ale dziś już nie dam rady.
Na początek przedogródek do poprawki 22:50, 12 wrz 2011

Do góry
Podstawowy błąd jaki popelniłaś to zbyt chaotycznie rozrzucone rośliny i brak najważniejszej i najwyższej rośliny, która będzie dominowała na rabacie. Wszystko, co pod nią to jej towarzystwo.

Prostokątna rabata jest bardzo fajnym kształtem do zaprojektowania zarówno rabaty geometrycznej z prostymi liniami jak i falistymi.
Na początek przedogródek do poprawki 22:40, 12 wrz 2011

Do góry
A więc ja też witam serdecznie i zaraz poczytam z uwagą jaki mamy problem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:36, 12 wrz 2011

Do góry
Może posadź platana, żeby ładnie tworzył przeciwwagę dla domu?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:34, 12 wrz 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Ale kamień mi spadł z serca. Posadzonego niedawno klona Globosum chciałam wymienić na katalpę właśnie, bo jakoś ten klon nie do końca mnie cieszy. Wiśnia Umbra... za mała i tak się miotałam. Muszę odpuścić sobie i myśleć o klonie pozytywnie Czy można wiosną przycinać gałązki jak ma gałązki które wychodzą niesymetrycznie?

Można.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:24, 12 wrz 2011

Do góry
Alinko popieram oczywiście, ale jak człowiek nie ma koncepcji to nic dziwnego, że próbuje kopiować co wygląda ładnie.
Moim zdaniem nie tyle klucz sukcesu tkwi w zastosowaniu kul i stożków, co w zakupie ogólnie ładnie wyglądających roślin i w zadbanym, wychuchanym ogrodzie.

Zawsze powtarzam, jak nie ma pieniędzy na rośliny, trzeba założyć zadbany i wypielęgnowany trawnik i posadzić tylko jedno drzewo, ale całość powinna byc dopieszczona, kanty przycięte, trawnik bez chwastów - będzie pięknie. Nie potrzeba nic więcej. Praca się liczy.

A dopiero potem możemy zakładać ogród w miarę naszych możliwości. Mamy takie przykłady pozytywne na naszym forum, skromnie ale pracę widać
Ogródek Goniak 21:45, 12 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Mam świecznicę i ślimaki jej nie biorą

Mojej też nie tykają
Poszukam fotek z psami
Dni Otwarte Ogrodu w Goczałkowicach 20:52, 12 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A ja w starym ominęłam nie wiem jakim sposobem japoński kącik z kostkami

Dziwne - jest według mnie bardzo dobrze widoczny. W maju trafiliśmy tam z Sylwią.
Ogród w Tarnowie 18:12, 12 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Rysiu, nie wiem czy robisz nalewkę na whisky, ale pyszna jest z pigwowca.

Nie robię Danusiu ale bardzo chętnie skorzystam z przepisu , jeśli można to poproszę
Ja też zaczynam:) 16:45, 12 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Danusiu jestem zauroczona Twoimi projektami i bardzo żałuję, że nie mogę u Ciebie takiego zamówić... Więc od kilku wieczorów nic innego nie robię tylko przeglądam Twoją galerię i nieudolnie próbuję swój projekt choć troszkę upodobnić do Twojego stylu-efekt taki ,że chodzę nieprzytomna w dzień
Ale coś tam nabazgrałam -jeśli można to bardzo proszę Ciebie i wszystkich miłośników Twoich projektów -zerknijcie na to i powiedzcie jak Wam się to widzi? Jeśli kiepsko to tym bardziej piszcie co poprawić...

1.bez czarny Eva
2.żywotnik Aurescens
3.żywotnik Sunkist
4.śliwa wiśniowa Nigra
5.hortensja Anabelle
6.kulki bukszpanu a miedz nimi trzmielina Emerald'n'Gold
7.żywotnik Smaragd
8.miskant
9.mała sosna-Compact Gem lub Pal Maleter lub Hornibrookiana
10.świerk Maigold pzred nim Funkie
11.krzewuszka Nana Purpurea
12.żywotnik Aurea Nana między nim
13.Kalina Watanabe
14.irga Coral Beauty
15. ?? zostawić lilaki (Krasavitsa Moskvy, Mrs Edward Harding) czy zamienić na coś innego
16.żywotnik barabant
17.buk Purple Fontain
18.hortensja Limelight
19.perukowiec Ancot
20.trzmielina na pniu ,między nimi żurawka bordowa

Poz3 zamień na zieloną tuję bo dwie odmianyżółte obok siebie nikoniecznie. Daj smaragdy

poz15 zamienić lilaki na ładne drzewo liściaste np. wiśnia Umbraculifera lub całkiem większe.
poz 18-19 może byc tylko Limlelight 3 szt. przed bukiem.

Wokół placyku ze stolikiem można by dać bukszpanowy żywopłocik.
Nasadzenia przed domem 16:37, 12 wrz 2011

Do góry
Posadź na lewo od furtki.
Katalpa - Catalpa 16:34, 12 wrz 2011

Do góry
Odnośnie wad katalpy:

Późno puszcza koniec maja - wszyscy myślą, że zmarzła.
Po burzy często ma dziury w liściach, kiepsko to wygląda
Często choruje na choroby grzybowe, ma plamy brązowe i brzegi. Teraz już bardzo kiepsko liście wyglądają, a inne drzewa doskonale.
Przemarza.

Natomiast jak miałam pielęgnacje ogrodów i były w nich katalpy, to ciagle ktoś miał o nie pretensje, a dlaczego to ma takie a nie inne listki, a dlaczego ma dziury, powiedziałam sobie...koniec z katalpami.
Ale osobiście podobają mi się ich wielkie liście, pod warunkiem, że są zdrowe, a tego w ciągu całego sezonu nie da się zagwarantować w większości przypadków.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:32, 12 wrz 2011

Do góry
Odnośnie wad katalpy, dopiero komuś to wyjaśniałam.

Późno puszcza koniec maja - wszyscy myślą, że zmarzła.
Po burzy często ma dziury w liściach, kiepsko to wygląda
Często choruje na choroby grzybowe, ma plamy brązowe i brzegi. Teraz już bardzo kiepsko liście wyglądają, a inne drzewa doskonale.

Przemarza.

Poczytaj u Tyny.

Natomiast jak miałam pielęgnacje ogrodów i były w nich katalpy, to ciagle ktoś miał o nie pretensje, a dlaczego to ma takie a nie inne listki, a dlaczego ma dziury, powiedziałam sobie...koniec z katalpami.
Ale osobiście podobają mi się ich wielkie liście, pod warunkiem, że są zdrowe, a tego w ciągu całego sezonu nie da się zagwarantować w większości przypadków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies