Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mój ogród - co dalej? 20:21, 13 wrz 2011

Do góry
Powiem tak, zginął mi całkowicie ten ogród, myślałam o nim od kilku dni, i teraz też nie mogłam go znaleźć. Na szczęście się znalazł. To przepiękny ogród, wielkie ukłony dla Ewy i jej "wsparcia" w tworzeniu tego zakątka.

Pienne rośliny miałam na myśli wkomponowywać w rabatach, tam gdzie jest nisko i płasko, wtedy tam można dawać trzmieliny na pniu, Prusnus cistena na kuju czy ostrokrzewy, o cisach nawet nie wspomnę czy bukszpanach (kula na pniu). A nawet iglaki też są ciekawe, jałowce na kiju, czy świerk "Glauca Globosa".

Jakim cudem ja nie mogłam znaleźć tego wątku, nawet ostatnio skarżyłam się Roninowi
Mój ogród - co dalej? 20:17, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Kupiłam dziś 18 hortensji
Mój ogród - co dalej? 20:14, 13 wrz 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

a może obwódka z bukszpanu wokół półokręgu a w środku róże i lawenda?
albo tylko po zewnętrznej wyższy żywopłot z cisa i na tym tle rabata?

może ktoś jeszcze podrzuci jakiś pomysł
tu nie ma się co spieszyć, trzeba to dobrze przemyśleć i zaplanować, żeby nie przesadzić

Trzy pienne kule na pniu i obwódka z bukszpanu lub lawendy Jeśli lawenda to jeszcze róże ale kilkanaście sztuk, a jedna odmiana
Mój ogród - co dalej? 20:13, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Tutaj pasują duże donice z kordylinami australiujskimi, muszą być "bogate" obsadzenia, dużo donic i zadbane rośliny, jak cały Twój ogród. Pod kordylinami zwisające płaszcze bluszczu i kwiaty jakieś przy pniu.
Pooglądaj zdjęcia, przeleć mój wątek i wtedy wystarczy spisać co miałam na tarasie i co się podoba.

Pienne laury mogą być, pienne ostrokrzewy, kule bukszpanowe i cisowe. Nawet śliwę wiśniową bym zasadziła. Dziś także zrobiłam zakupy do donic, pokażę jutro
Mój ogród - co dalej? 20:10, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
I jeszcze jedno pytanie. Czy mam teraz przyciąć tę wierzbę, czy poczekać do wiosny, jak myślicie? Była przycinana z wiosną dość drastycznie. Latem jej nie cięłam.

Teraz już za późno jesli latem nie była cięta, dopiero wiosną i potem powtórka, najpóźniej w lipcu.
Mój ogród - co dalej? 20:08, 13 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Co sądzicie o kwiatach na parapety?? Jaki kolor wg Was pasuje do tej elewacji??

Tutaj pasuje tonacja biało-żólto-niebieska. Niebieski ciemy - granat. Coś jak moje petunie, czy heliotropy.

Długie, zielone bluszcze jako rośliny zwisające.
Hiszpania - Alhambra 19:56, 13 wrz 2011

Do góry
Mnie powalił na kolana ten kanał wodny, to chyba najładniejsze miejsce
Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 11:03, 13 wrz 2011

Do góry
No to wpiszę sobie laurowiśnię na listę roślin do ogródka.

gardenarium napisał(a)
A może byś tak przyjechała na zjazd do Monteverde (Żuławy) , już my Cię przemaglujemy na naszą stronę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/952-zjazd-u-monteverde

Danusiu, wielkie dzięki za zachętę, odpisałam już w odpowiednim wątku
Zjazd u Monteverde wrzesień 2011 10:59, 13 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A może byś tak przyjechała na zjazd do Monteverde (Żuławy) , już my Cię przemaglujemy na naszą stronę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/952-zjazd-u-monteverde

Pozwoliłam sobie przekleić zaproszenie od Danusi z innego wątku. Bardzo dziękuję! Jakaż byłaby to dla mnie cenna lekcja i tak blisko!

Oprócz tego, że ja nieśmiała, podobnie jak Joku, to mam jeszcze zobowiązania, które muszę wypełnić do końca września, stąd jestem uziemiona! Aczkolwiek, jak się czyta Wasze wypowiedzi, jak entuzjastycznie podchodzicie do tematu, to już wiadomo, że atmosfera będzie wspaniała.
Mostki i kładki - mostek 23:44, 12 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ten mostek to gwiazda numer 1 wśród mostków I to o każdej porze roku. Dziękujemy za tak piękną dokumentację

Danusiu do gwiazdy mu daleko
Wiesz moją inspiracją na zrobienie czerwonego mostka była pewna okładka gazety Ogrody, ale tam była trochę inna czerwień którą ciężko było znaleźć i wyszło co wyszło, chociaż i taki mi się podoba i lubię go fotografować dlatego mam tyle jego zdjęć.
Przy wolniejszej chwili siadam sobie na nim i odpoczywam, rozglądając się po ogrodzie myślę co by tu jeszcze pozmieniać.
Rabata frontowa na Zalesiu 23:14, 12 wrz 2011

Do góry
Podaj adres na pw
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:11, 12 wrz 2011

Do góry
Platany prowadzi sie w szpalery, kandelabry i parasole, a nawet żywe altany.

Ja bym się nie bała, w końcu działka ma 1200 metrów
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:09, 12 wrz 2011

Do góry
malkul napisał(a)
Platana się boję, wydaje mi się ogromnym drzewem.

Platana się tnie, nawet ogławia i można go utrzymać. Ja dla przykłądu mam blisko domu tulipanowca i co roku ciacham mu koronę.
To ładne drzewo.
Na początek przedogródek do poprawki 23:07, 12 wrz 2011

Do góry
Ja na ten przykład nie umiem z nich nic zrobić, można niektóre wykorzystać, ale większość trzeba przesadzić.
Na początek przedogródek do poprawki 23:07, 12 wrz 2011

Do góry
Nie kupuj pojedynczych roślin, bo potem trzeba pięćdziesiąt razy zdecydować co z czym posadzić, co do czego pasuje itd a i tak wychodzi w zasadzie źle. Jak masz 5 gatunków decydujesz tylko 5 razy, a nawet 2.
Po prostu rośliny o kontrastujących barwach lub kształcie i jedno jako soliter i gotowe
To o wiele prostsze niż głowienie się nad taką ilością.
Na początek przedogródek do poprawki 22:54, 12 wrz 2011

Do góry
Postaram się podpowiedzieć jakiś wariant, ale dziś już nie dam rady.
Na początek przedogródek do poprawki 22:50, 12 wrz 2011

Do góry
Podstawowy błąd jaki popelniłaś to zbyt chaotycznie rozrzucone rośliny i brak najważniejszej i najwyższej rośliny, która będzie dominowała na rabacie. Wszystko, co pod nią to jej towarzystwo.

Prostokątna rabata jest bardzo fajnym kształtem do zaprojektowania zarówno rabaty geometrycznej z prostymi liniami jak i falistymi.
Na początek przedogródek do poprawki 22:40, 12 wrz 2011

Do góry
A więc ja też witam serdecznie i zaraz poczytam z uwagą jaki mamy problem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:36, 12 wrz 2011

Do góry
Może posadź platana, żeby ładnie tworzył przeciwwagę dla domu?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:34, 12 wrz 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Ale kamień mi spadł z serca. Posadzonego niedawno klona Globosum chciałam wymienić na katalpę właśnie, bo jakoś ten klon nie do końca mnie cieszy. Wiśnia Umbra... za mała i tak się miotałam. Muszę odpuścić sobie i myśleć o klonie pozytywnie Czy można wiosną przycinać gałązki jak ma gałązki które wychodzą niesymetrycznie?

Można.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies